Thomas Quellinus var en flamsk, barokk billedhugger. Han tilhørte den kjente kunstnerfamilien Quellinus og var sønnen til Artus Quellinus den yngre.
Bakgrunn
Thomas Q. fikk sin første utdannelse i farens verksted i Antwerpen. Han dro så til London, der han samarbeidet med sin bror, Artus Quellinus 3, kalt Arnold Quellin. I 1689 kom Thomas Q. til København der han raskt ble kjent som en fremragende kunstner både i Danmark og Nord-Europa. Thomas Q. drev et stort verksted med mange elever og medhjelpere. Verkstedet produserte rundt 25 store og viktige gravmonumenter til kirker i Danmark og Nord-Tyskland.
Verkene hans er utført i flamsk høybarokk, sterkt preget av stilen til Bernini, men også tydelig påvirket av de frodige formene i maleriene til Rubens. I 1701 deltok Thomas Q. i en kunstnergruppe som skriftlig anmodet danskekongen om å opprette en utdanningsinstitusjon for kunstnere. Denne henvendelsen var den første spiren til opprettelsen av Det kongelige Danske Kunstakademi i 1754.
Verker
Kort etter ankomsten til København i 1689 utførte Thomas Q. Marmorgravmælet til feltherre og greve Hans Schack i Trinitatis kirke. Faren, Artus Quellinus hadde laget tegningene til gravmælet. Samme år bestilte Ulrik Frederik Gyldenløve et stort gravmonument til sitt i kapell i Vor Frue Kirke i København. Gravmælet for Ulrik Frederik Gyldenløve ble utført i løpet av 1690-årene i hvit, rød og svart marmor med forgylte detaljer, typiske materialer for verkene til Thomas Q. En knelende Gyldenløve på en høy sokkel var midtpunktet i en stor oppbygging flankert av søyler. Gravmælet fikk omfattende skader da kirken brant i 1728 og deretter omtrent helt ødelagt ved bombeangrep i 1807. I dag er det bare rester av sarkofagen igjen. Oppdraget fra Gyldenløve var viktig for hans videre karriere både i Danmark og Nord-Tyskland.
Høyalteret i Mariakirken i Lübeck, Tyskland, innviet i 1697, regnes som hans største og betydeligste arbeid. Det fikk navnet Fredenhagen alter etter oppdragsgiveren kjøpmannen Thomas Fredenhagen. Alteret var utført i hvit og svart marmor og porfyr, men ble ødelagt under andre verdenskrig og det er bare enkelte deler bevart. Korsfestelsesgruppen og predellaen ble restauerert i 1977 og året etter stilt opp i Mariakirken. En Byste av Fredenshagen, som opprinnelig også hørte til alteret, er et godt eksempel på hvor dyktig Thomas Q. var til å skape levende portretter. Kjøpmannen er utstyrt med en overdådig parykk og det realistisk utførte ansiktet viser at han både er tenksom og bestemt. Bysten er nå på St. Annen Museum i Lübeck.
Blant de senere viktige verkene til Thomas Q. er gravkapellet som Thomas Kingo bestilte i 1702, i Fraugde kirke ved Odense, med gravmælet for Thomas Kingo og hans hustru. I 1702-1704 utførte han det Marselis-Rodsteenske gravmonument i Århus Domkirke og i 1705 gravkapellet til den danske kansleren J.H. von Lentes i Domkirken i Lübeck.
Thomas Q. laget også flere hageskulpturer. I Sommerhagen i St. Petersburg er det i dag tre statuer som forestiller Minerva, Ceres og Nymfe (eller Flora). Statuene er muligens de tre gjenværende av en opprinnelig større gruppe fra 1690-årene.