Versj. 1
Denne versjonen ble publisert av Store norske leksikon (2005-2007) 14. februar 2009. Artikkelen endret 1636 tegn.

Liguria, landskap og region i Italia, på de smale sørskråningene av Appennino Ligure og Alpi Liguri ned mot Golfo di Genova, omfatter provinsene Genova, Imperia, La Spezia og Savona; 5416 km2 med 1 577 500 innb. (2004). Hovedstad: Genova.

Liguria strekker seg fra grensen mot Frankrike til Toscana i øst og omfatter den italienske Riviera. Kysten deles vanligvis inn i en vestlig del sørvest for Genova, Riviera di Ponente, og kysten sørøst for Genova, Riviera di Levante. Alpene faller bratt ned mot kysten, og utgjør en formidabel barriere for samferdselen. Fjellene når 2200 moh. (Monte Saccarello) ved den franske grensen. Apenninene er lavere og krysses av flere pass og fjelloverganger, bl.a. Giovipasset (472 moh.) som forbinder Genova med Posletta.

Regionen har et typisk middelhavsklima med milde, fuktige vintrer og varme, tørre somrer. Middeltemperatur i San Remo på Riviera di Ponente er således 10 °C i kaldeste måned (jan.–feb.) og 24 °C i varmeste måned (juli–aug.). Årlig nedbørmengde varierer fra 600–800 mm i vest til 1000–1250 mm i sørøst.

Jordbruket har etter italienske forhold liten betydning, men det drives en del intensivt jordbruk med bl.a. stor produksjon av blomster. Ellers dyrkes bl.a. tidlig-grønnsaker, vindruer, oliven og tomater. Den store industrien (skipsbyggerier, jern- og stålverk, oljeraffinerier, kjemiske fabrikker) er særlig lokalisert til Genova samt Savona og La Spezia. Det milde klimaet og et vakkert kystlandskap har lagt grunnlaget for en betydelig turisme. De fremste turiststedene er (fra vest): San Remo, Diano Marina, Alassio, Finale Ligure, Varazze, Rapallo og Chiavara.