Sentrale begreper

etnisk gruppe

En etnisk gruppe er en gruppe som innenfor et større samfunn selv betrakter seg som en gruppe i forholdet til andre, og som også blir identifisert som en egen folkegruppe av andre.

Norsk innvandringshistorie

Innvandring til Norge har foregått så lenge vi kan snakke om en norsk statsdannelse, det vil si fra om lag år 900.

flerkulturelle samfunn

Flerkulturelle samfunn er samfunn som består av flere grupper som betrakter seg selv, og anerkjennes av andre, som kulturelt forskjellige fra hverandre.

urfolk

Urfolk er et folk med tilhold i en region fra før denne ble kolonisert av eller innlemmet i en stat dominert av andre folkegrupper.

urfolks rettigheter

Urfolks rettigheter er menneskerettigheter som handler om urfolk eller er relevante for urfolk. I Norge har det samiske folk status som urfolk.

FNs Permanente forum for urfolkssaker

Forumet er et rådgivende organ for FNs økonomiske og sosiale råd, i spørsmål om sosial og økonomisk utvikling, kultur, miljø, utdanning, helse og menneskerettigheter.

Urfolk: Samer

samer

Samene er et urfolk som har sine tradisjonelle bosettingsområder i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Sápmi

Sápmi er det tradisjonelle namnet på det historiske busetjingsområdet til samane.

Sametinget

Sametinget er et folkevalgt organ oppretta for å sikre Norges samiske befolkning politisk representasjon og medvirkning.

samisk organisering i Norge

Samisk organisering i Norge handler om hvordan norske samer har organisert seg siden begynnelsen av 1900-tallet.

samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag er 6. februar. Dagen er en felles feiring for samer i alle stater.

Nasjonale minoriteter med finsk opphav

kvener

Kvener er folk av kvensk/finsk ætt i Nord-Norge. Opprinnelig er kvener et gammelt folkenavn som er kjent allerede fra Ottars beretning som ble nedtegnet ved hoffet til kong Alfred av Wessex på slutten av 800-tallet.

norskfinner

Norskfinner er en betegnelse som brukes av personer med norsk-finsk kulturbakgrunn. Andre i denne gruppa velger å kalle seg for kvener.

skogfinner

Skogfinner er en folkegruppe i Norge. Betegnelsen skogfinner brukes i dag om etterkommerne av finner som innvandret til Sverige fra slutten av 1500-tallet og videre til det sørøstlige Norge fra 1640-årene.

De nasjonale minoritetene rom og romani

rom

Rom er en etnisk gruppe som tidligere ble betegnet som sigøynere.

sigøynere

Sigøynere er et vanlig europeisk navn på den folkegruppa som nå kalles rom.

romfolk

Romfolk er en gruppebetegnelse som ofte brukes i media, spesielt om romer fra Romania og Bulgaria.

rom i Norge

Den norske rombefolkningen består av flere ulike grupper.

romani

Romanifolket er en av Norges fem nasjonale minoriteter.

tater

Tater er en eldre betegnelse på en folkegruppe som også kalles reisende eller romanifolk.

Svanviken arbeidskoloni

Svanviken Arbeidskoloni var en arbeidskoloni på Eide i Nordmøre, der tatere/romanifolk med en reisende livsstil skulle læres opp til å forkaste sin egen kultur og venne seg til et liv som bofaste.

Den nasjonale minoriteten jøder

jøder

Jøder er et folk med opprinnelse i Midtøsten. Betegnelsen jøde (jehudi) ble først brukt om medlemmer av Juda-stammen, og senere om innbyggerne i Judariket.

Jødenes historie i Norge

Den jødiske historien i Norge er kortere enn i mange andre europeiske land, men samtidig kan jødene sies å være den første minoriteten med en distinkt annerledes etnisk, religiøs og geografisk bakgrunn som bosatte seg i Norge i moderne tid.

Jødeparagrafen

Jødeparagrafen er en vanlig brukt betegnelse på paragraf 2 i Grunnloven, slik den lød fra 1814 til 1851.

Det Mosaiske Trossamfund

Det Mosaiske Trossamfund (Oslo) er den offisielle betegnelsen på den jødiske menigheten i Oslo og det viktigste senteret for det jødiske religiøse liv i Norge.

antisemittisme

Antisemittisme er fiendtlige holdninger og handlinger mot jøder, og har utgangspunkt i tanker om at jødene som gruppe bærer negative egenskaper.

Et stort skip med fire master og en skorstein det kommer røyk ut av. I forgrunnen ser man silhuettene av en folkemengde på kaia, blant annet en mann med hatt. Svart-hvitt-foto

Holocaust i Norge

Holocaust i Norge var folkemordet på de norske jødene under andre verdenskrig.

Holocaust

Holocaust var nazistenes folkemord på jødene før og under andre verdenskrig. I perioden 1938–1945 ble mer enn seks millioner jøder drept. Jødene selv bruker ofte betegnelsen shoah eller shoa.

Språk

Samisk

samisk

De samiske språkene er en språkgruppe som er en del av den uralske språkfamilien. Samiske språk snakkes i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Nordsamisk

nordsamisk

Nordsamisk er eitt av dei offisielle samiske språka i Noreg. Om lag 90 prosent av den samisktalande befolkninga snakkar nordsamisk.

Samisk

lulesamisk

Lulesamisk er eitt av dei tre offisielle samiske språka i Noreg. Lulesamisk er førstespråket til 1500 personar i Sverige og 500 i Noreg, av ei etnisk gruppe på til saman 7000–8000 menneske.

Samisk

sørsamisk

Sørsamisk er eitt av dei tre offisielle samiske språka i Noreg. Det tradisjonelle sørsamiske busetjingsområdet i Noreg strekkjer seg frå Saltfjellet i nord til Elgå i Innlandet i sør.

Romani-språk

romani

Romani, eller norsk romani, er i Noreg namnet på språket til romanifolket. På romani blir språket primært kalla romani, men også rotipa, ei avleiing frå verbet rota, «snakke romani».

Romani-språk

romanes

Romanes er i Norden namn på valakisk romani, språket som blir snakka av folkegruppa rom (sigøynarar), til skilnad frå norsk og svensk romani, som er språket til romanifolket (dei reisande, taterane).

Jiddisk

jiddisk

Jiddisk er eit språk som høyrer til den germanske språkgruppa i den indoeuropeiske språkfamilien. Jiddisk er eit av hovudspråka for jødane ved sida av hebraisk, ladino og judeo-arabisk.

Semittiske språk

hebraisk

Hebraisk er et semittisk språk som har vært i bruk i nær 3000 år. Hebraisk er et heilt sentralt språk for jøder, og er ett av nasjonalspråkene i Israel.