Øyespleis
Øyespleisen lager en slank, sterk og sikker løkke i enden av et tau.
Øyespleis
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Øyespleis er en spleis i løkkefamilien som brukes der man vil ha et semipermanent løkke i enden av et tau.

Bruksområde

Øyespleisen brukes i enden av et tau, mest typisk til å feste tauet til et annet objekt slik som en fortøyningspullert eller kryssholt på en brygge. Den brukes også til å spleise et tau til maljen i et seil eller et fall til et rundholt. Det er da vanlig å spleise den rundt en kause, og bruke en sjakkel for å feste løkken på fallet til seilet eller rundholtet.

Virkemåte

Øyespleisen benytter seg av både friksjon og beknip.

Styrker og svakheter

Hvordan spleise øyespleis
Hvordan spleise øyespleis
Av .

Øyespleis, som andre spleiser, svekker tauet svært lite, og er svært sikker. Den er relativt tidkrevende å utføre i forhold til løkkeknuter.

Hvordan spleise øyespleis

Øyespleis på kause

Her spleises øyespleisen rundt en kause, som beskytter tauverket mot slitasje

Øyespleis på kause
Lisens: CC BY NC SA 3.0

(på tradisjonelt slått tauverk)

Mål at det er nok tau til den planlagte løkken og til selve spleisen. Frigjør tilstrekkelig av kordelene (de får da navnet «dukt») og legg en midlertidig takling (kvelerstikk med garn, eller teip) rundt tauet. Legg også en midlertidig takling/teip på enden av hver av duktene. Legg nå de tre duktene slik at den øverste blir liggende i senter. De to andre duktene ligger på hver sin side av denne. Gjør et innstikk under nærmeste kordel. Stram opp litt.

Gjør det samme med de to andre duktene, den venstre først. Samse godt. Fortsett med å tre duktene over den første og under andre kordel, til du har passende antall innstikk (typisk tre). Dersom det er gunstig med en gradvis overgang mot faste part, gjør man ett ekstra innstikk med dukt en, og to ekstra innstikk med dukt to, før kordelene kappes 5–10 millimeter fra tauet. Samse godt. Dersom det brukes syntetisk tau, kan duktenes ende med fordel svis med flamme.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993) The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co.Inc, New York
  • Petersen, Johan J. (2015) Knuteboka – Stikk og bruk. Kagge forlag.
  • Hille, Hin Kampa (1995) Knoper og spleis i farger. Grøndahl Dreyer.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg