Åre er et eldre, åpent ildsted for innendørs bruk. Ildstedet var uten skorstein, så røyken ble sluppet ut gjennom en åpning i taket, kalt ljore.
Åren ble vanligvis plassert nær midten av rommet. Den var belagt med jord og småstein, og omkranset av en ramme av stein eller steinheller. Over åren var det montert en svingbar bjelke som gryter kunne henge i.
Et hus med åre ble gjerne kalt røykstue eller årestue. Det var vanlig å fyre opp to ganger om dagen, morgen og kveld. Slike ildsteder var vanlig i Norge i middelalderen fram til de etter hvert ble erstattet av røykovn og senere peis, som førte røyken ut av rommet gjennom en pipe. Bruk av åre fortsatte likevel noen steder langt inn i nyere tid. Det gjaldt særlig Setesdal og en del Vestlandsbygder, samt på setre, i eldhus, koier og lignende. I rorbuer i Nordland var de i bruk helt frem til 1900-tallet, der de ofte ble plassert ved gavlveggen og kalt flu.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.