Kjemisk struktur for stryknin
Kjemisk struktur for stryknin
Lisens: CC BY SA 3.0

Stryknin er et meget giftig alkaloid som forekommer i forskjellige tropiske treslag i Strychnos-slekten, blant annet i frøene av S. nux-vomica (revekake) og S. ignatii (ignatiusbønner). Stryknin finnes i disse sammen med det beslektede alkaloidet brucin.

Faktaboks

Uttale
stryknˈin

Anvendelse

Stryknin har historisk interesse i medisinen. Stoffet ble tidligere solgt fra apotek som gift mot rovdyr som rev, jerv og ulv under navn som rævekage og strychnin. Giften inngikk også som ingrediens i en rekke arkanapreparater på slutten av 1800-tallet. Enkelte steder anvendes stoffet fortsatt i «styrkemedisiner» (tonika), sammen med en rekke salter av stryknin.

Forgiftninger

Forgiftning medfører sterke muskelrykninger, kramper og åndedrettslammelse. Strykninforgiftning kan behandles med krampedempende medikamenter, blant annet diazepam, i alvorlige tilfeller eventuelt i narkose med muskellammende midler og kunstig åndedrett.

Kjemisk sammensetning og egenskaper

Strykninmolekylet inneholder en indolring, og stryknin klassifiseres gjerne som et indolalkaloid, formel C21H22N2O2. Det foreligger som hvite, prismeformede krystaller med intenst bitter smak. Stryknin er tungt løselig i vann, lettere i etanol. Forbindelsen er optisk aktiv (venstredreiende) og kan anvendes til spalting av racemiske blandinger (se stereokjemi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg