Insulinom er en meget sjelden type nevroendokrin svulst som har sin opprinnelse i de insulinproduserende betacellene i Langerhans' celleøyer i bukspyttkjertelen. Insulinomer er vanligvis godartede (benigne).

Faktaboks

Uttale

insulinom

Etymologi
av insulin og gresk -oma, ‘svulst’
Også kjent som
insulom

Forekomst

Det oppstår anslagsvis 1-4 tilfeller av insulinom per 1 million personer per år.

Symptomer og diagnostikk

Insulinomer gir opphav til lavt blodsukker (hypoglykemi) på grunn av den ukontrollerte produksjonen av insulin. Dette kan gi symptomer og tegn som svetting, skjelving og sultfølelse, og det typiske er at de oppstår i løpet av natten eller om morgenen før frokost, og forsvinner raskt ved matinntak. Under disse anfallene, som kan være så kraftige at de fører til kramper og bevisstløshet, er blodsukkeret unormalt lavt og insulinmengden i blodet uforholdsmessig høy.

Sentralt i diagnostikken er påvisning av uforholdsmessig høy insulinmengde i blodet samtidig som blodsukkeret er lavt. Billeddiagnostikk med CT, MR eller endoskopisk ultralyd brukes for å påvise svulsten. Insulinomer kan være svært små og vanskelige å oppdage.

Behandling og prognose

Operativ fjerning av insulinomet gir oftest full helbredelse. Ondartede insulinomer er meget sjelden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg