Frostanfall er anfall med kraftig ukontrollert skjelving, stivhet i kroppen, hakking av tenner og sterk kuldefølelse, ofte samtidig med akutt feberstigning. Det er oftest pasienter med bakteriemi, det vil si forekomst av bakterier i blodet, som får frostanfall. Frostanfall kan også forekomme ved andre tilfeller av infeksjonssykdom som lungebetennelse og nyrebekkenbetennelse og hos pasienter med ikke-bakterielle infeksjoner, for eksempel ved malaria, og en sjelden gang ved alvorlige virusinfeksjoner.

Faktaboks

Også kjent som

frostrier

Feber og frostanfall

Frostanfall kommer når kroppstemperaturen stiger raskt og mye på grunn av feber. Feberen skyldes at interleukiner påvirker temperaturreguleringssenteret i hypotalamus. Interleukin produseres av hvite blodceller som respons på en infeksjon. Feberen er en form for uspesifikk forsvarsmekanisme som kan gjøre at mikroorganismene formerer seg saktere. Høy feber kan til om med drepe enkelte mikroorganismer. De fleste patogene mikrober er tilpasset et miljø med temperatur på 35–37 ℃. Ved høyere temperaturer vil mange vokse svært sakte, og de blir lettere uskadeliggjort av immunceller som kalles fagocytter. Fagocytose innebærer at mikroorganismene fjernes ved at makrofager eller neutrofile granulocytter tar opp, eller fagocyterer smittestoffet.

Begrepet frostanfall må skilles fra frysninger, som kan opptre ved mange infeksjoner og andre sykdomstilstander. Stigende kroppstemperatur kan gi frysninger og kuldefølelse. Frostanfall er mer alvorlig symptom, gjerne med sepsis og bakteriemi, med ekstrem kuldefølelse og ukontrollert skjelving.

Ved bakteriemi skyldes frostanfallet at bakteriene kommer ut i blodet fra det opprinnelige infeksjonsstedet, for eksempel i lungene eller nyrebekkenet.

Hos pasienter med frostanfall bør det som regel tas prøve fra blodet til bakteriedyrking (blodkultur), og oftest vil det være indikasjon for rask oppstart av antibiotikabehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg