Denguefeber er en infeksjonssykdom med feber, hodepine og kroppssmerter som skyldes denguevirus. Sykdommen er oftest lett, men kan bli alvorlig. Den opptrer endemisk i tropene (særlig i Sørøst-Asia) og siden 2010 har det også vært enkelttilfeller i Middelhavsområdet. Viruset overføres av myggen Aedes aegypti, den samme arten som overfører gulfeber. Denne myggen er, til forskjell fra malariamyggen, også aktiv på dagtid, og den trives i urbaniserte områder.

Faktaboks

Uttale
dˈenguefeber
Etymologi
av spansk fra swahili kidinga, ‘plutselig krampeanfall’
Også kjent som

dandyfeber, dandyfever, breakbone fever

De siste årene har mellom 50 og 100 tilfeller årlig blitt importert til Norge.

Systematikk

Denguevirus tilhører virusfamilien Flaviviridae (flavivirus) og finnes i fire undergrupper. Denguevirus regnes også til den heterogene gruppen arbovirus som har det til felles at de overføres av insekter.

Symptomer og tegn

Symptomene og tegnene på sykdommen er høy feber, hodepine og smerter bak øynene, utslett og sterke smerter i muskler og ledd. Sykdommen varer i lette tilfeller i to til syv dager og etterlater ikke varig skade, men man kan være slapp i lang tid etterpå.

Denguefeber smitter ikke mellom mennesker.

Hemoragisk denguefeber

Denguefeber kan i sjeldne tilfeller bli svært alvorlig. Dette forløpet kalles for hemoragisk denguefeber og i tillegg til vanlige symptomer og tegn på denguefeber har pasientene blødninger i hud og slimhinner, som kan medføre alvorlige komplikasjoner.

Tilstanden forekommer som regel hos personer som har hatt denguefeber tidligere, med en annen undergruppe av virus enn den som gir den aktuelle hemoragiske sykdommen. Hemoragisk denguefeber er en alvorlig sykdom som krever intensiv behandling, men det fins ingen behandling som kan påvirke selve virusinfeksjonen.

Forebygging

Det finnes en effektiv vaksine mot denguefeber.

Man bør også prøve å redusere antallet myggstikk ved å bruke langermet overdel og bukser, myggmidler og impregnerte myggnett. Ventilasjonsanlegg (air condition) og vifter hjelper også på å holde myggen borte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg