Regulering av blodsukkeret
Høyt blodsukker vil stimulere bukspyttkjertelen til å skille ut insulin. Insulin vil senke blodsukkeret ved blant annet å stimulere vevscellene til å ta opp sukker (glukose) fra blodet og ved å stimulere oppbygging av glykogen i leveren. Ved lavt blodsukker vil bukspyttkjertelen skille ut glukagon. Glukagon øker blodsukkeret ved å stimulere nedbrytning av glykogen til glukose, som leveren slipper ut i blodet.
Av /BioRender.
Lisens: CC BY SA 3.0
Insulin mobiliserer GLUT4-kanaler
Skjematisk fremstilling av insulins virkning på fettvev. Ved lavt blodsukker er de fleste GLUT4-kanalene gjemt i små blærer inni cellen. Ved høyt blodsukker vil bukspyttkjertelen skille ut insulin. Insulin binder seg blant annet til insulinreseptoren på fettceller og gjør at GLUT4-kanalene kommer ut på cellens yttermembran. Glukose fra blodet kan da lettere tas opp av fettcellene.
Av /BioRender.
Lisens: CC BY SA 3.0
Glukose

Strukturformel for glukose.

Glukose
Av /KF-arkiv ※.

Blodsukker er den delen av organismens glukose (sukker) som sirkulerer med blodet. I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Hjernen og de røde blodcellene kan ikke unnvære glukose. Et omfattende reguleringssystem sørger for at blodsukkeret holdes på et nivå som er tilstrekkelig for disse vevene.

Faktaboks

Også kjent som
blodglukose

Konsentrasjonen av glukose i blodet hos mennesker er normalt omkring 4–6 millimol per liter (mmol/L), men kan etter et måltid med karbohydrater stige til omkring 7–8 mmol/L. Under lengre faste faller nivået til 3–4 mmol/L.

Regulering av blodsukkeret

Hormonet insulin er sentralt i reguleringen av blodsukkernivået. Insulin øker musklenes og fettcellenes opptak av glukose fra blodet, øker nedbrytingen av glukose, og øker oppbyggingen av glykogen og fett fra glukose. Insulin produseres i bukspyttkjertelen og utskillelsen stimuleres av økt glukosenivå i blodet.

Ved lav glukosekonsentrasjon i blodet senkes insulinnivået, mens utskillelsen av hormonene glukagon og adrenalin øker. Disse endringene fører til at opptaket av glukose fra blodet til muskel- og fettvev hemmes, mens tilførselen av glukose til blodet øker ved nedbrytning av glykogen og ved nydannelse av glukose i leveren (se glukoneogenese). Ved for lavt blodsukker (hypoglykemi) av flere timers varighet bidrar også hormonene kortisol og veksthormon til å øke glukosekonsentrasjonen i blodet.

For lavt blodsukker

Vanligvis sørger disse mekanismene for at glukosekonsentrasjonen i blodet er nøye regulert. Men i enkelte situasjoner, for eksempel ved for høy dose av insulin hos en person med diabetes, kan man få for lav glukosekonsentrasjon i blodet, hypoglykemi. Dette kan gi symptomer som følge av aktivering av det sympatiske nervesystemet (hjertebank, svette, skjelving, uro, sult og angst) og – ved enda lavere blodsukker – som følge av at hjernen får for liten tilførsel av glukose (reduserte kognitive funksjoner som svekket konsentrasjonsevne, og i de alvorligste tilfellene kramper og bevisstløshet). Alvorlig hypoglykemi må behandles raskt med glukose eller glukagon.

For høyt blodsukker

For høy glukosekonsentrasjon i blodet, hyperglykemi, kan oppstå dersom bukspyttkjertelen ikke klarer å produsere nok insulin, eller dersom insulinet ikke har god nok effekt i målorganene (insulinresistens). For å finne ut om blodsukkernivået har vært forhøyet over tid måler man HbA1c, som er den andelen av hemoglobin som har bundet glukose til seg. HbA1c reflekterer det gjennomsnittlige blodsukkernivået de siste fire til tolv ukene. Diabetes foreligger dersom man i gjentatte blodprøver har én eller flere av følgende:

  • HbA1c minst 48 mmol/mol (6,5 prosent) eller
  • blodsukker minst 7,0 mmol/L i fastende blodprøve eller
  • blodsukker minst 11,1 mmol/L to timer etter en sukkerbelastningstest med inntak av 75 gram glukose oppløst i vann

Betydelig forhøyet blodsukker kan gi symptomer i form av hyppig vannlating, tørste, vekttap og nedsatt allmenntilstand. Hvis blodsukkeret bare er lett forhøyet, har man oftest ingen symptomer. Forhøyet blodsukker over mange år kan medføre senkomplikasjoner som er nærmere beskrevet i artikkelen om diabetes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg