Syver Blindheim fra NRK-programmet «Team Pølsa»
NRK-serien «Team Pølsa» i 2025 med blant annet Syver Blindheim gjorde barnedemens til en kjent sykdom i Norge. Begrepet «barnedemens» ble tidligere lite brukt da det kunne oppfattes som stigmatiserende. Siden 2000-tallet, og spesielt etter serien «Team Pølsa», har imidlertid bruk av begrepet økt fordi det er nyttig til å forklare sykdomsutviklingen.
Syver Blindheim fra NRK-programmet «Team Pølsa»
Av /NRK.

Barnedemens er en samlebetegnelse for mange ulike sykdommer som forårsaker demens hos barn. Tilstanden fører til gradvis nedsatt funksjon og økende behov for hjelp og oppfølging.

Faktaboks

Også kjent som

demens hos barn, childhood dementia og pediatric dementiaengelsk

Forekomst

Forekomsten i Norge er ikke kjent, men i Danmark er det cirka 12–20 nye tilfeller hvert år. Internasjonalt anslås det at omtrent én av 3000 barn er født med en sykdom som fører til barnedemens.

Årsak

Mange ulike, sjeldne sykdommer fører til demens hos barn. De fleste sykdommene er arvelige og oppstår på grunn av genfeil (mutasjoner). Over 100 slike genfeil er påvist. Noen genfeil kan føre til endringer i omsetningen (metabolismen) av karbohydrater, fettstoffer og proteiner i cellene. Andre genfeil kan føre til at strukturer inni cellene (organeller) ikke fungerer som de skal.

Den vanligste årsaken til barnedemens er juvenil nevronal ceroid lipofuscinose (JNCL). Andre eksempler er Niemann-Picks sykdom og mitokondrielle sykdommer.

Symptomer og funn

Barna utvikler seg som normalt de første leveårene, noen helt frem til tenårene, men får gradvis symptomer på demens, taper ferdigheter og får dårligere funksjon. Symptomene kan deles inn i tre kategorier:

De kognitive symptomene kan ledsages av angst og depresjon, og noen kan også utvikle psykotiske symptomer.

Tross disse fellestrekkene, er det store individuelle variasjoner. Symptomenes alvorlighetsgrad og hvilke symptomer som er mest fremtredende, varierer fra person til person. De forskjellige sykdommene som forårsaker barnedemens kan også gi ulike tilleggsymptomer. Det er derfor stor variasjon i hvordan barna preges av tilstanden.

Diagnostikk

Mistanke kan oppstå når et barn med normal utvikling gradvis får dårligere funksjon med tap av ferdigheter.

I tillegg til klinisk undersøkelse gjennomføres MR-undersøkelse av hjernen samt blodprøver, først og fremst for å påvise eller utelukke andre årsaker til symptomene.

Genetiske analyser brukes i økende grad for å avklare den underliggende diagnosen.

Behandling

Hos noen pasienter er det mulig å behandle den underliggende årsaken og sykdommen, og dermed bremse ytterligere funksjonstap.

For de fleste finnes det imidlertid ingen bremsende eller helbredende behandling. Behandlingen vil derfor dreie seg om å lindre symptomene og gi tverrfaglig hjelp, støtte og omsorg. Det er viktig at barn og omsorgspersoner får god informasjon og at det gjøres tilrettelegging i barnehage og skole. Ulike hjelpemidler kan være nyttige.

Prognose

Til tross for variasjon i begynnelsen vil symptomene over tid øke og tilstanden forverres. Barnet vil dermed ha behov for økt støtte, oppfølging og tilrettelegging i hverdagen. Prognosen er dårlig, omtrent halvparten dør før 10-årsalder.

Begrepet «barnedemens»

Barnedemens og demens har flere likhetstrekk. Det dreier seg om personer som i utgangspunktet fungerer godt, men som gradvis mister ferdigheter og funksjonsevne, og som over tid vil ha økende behov for hjelp og oppfølging.

Det som skiller tilstandene – i tillegg til alder, siden demens er vanligst hos eldre over 65 år – er at barnets hjerne er i vekst og modning på en helt annen måte enn hos voksne. Det betyr at barnet utvikler seg og lærer noe nytt samtidig som allerede lærte ferdigheter svekkes.

Begrepet «barnedemens» ble tidligere lite brukt da det kunne oppfattes som stigmatiserende. Siden 2000-tallet har imidlertid bruk av begrepet økt, spesielt fordi det er nyttig til å forklare sykdomsutviklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg