A-vitamin er en samlebetegnelse på en rekke kjemiske forbindelser som har samme biologiske effekt. Den mest fysiologisk aktive av dem er retinol.
A-vitaminer i form av retinol og retinolmetabolitter finnes i animalske produkter, med lever, melkeprodukter, egg og feit fisk som spesielt gode kilder. I tillegg dannes A-vitamin i organismen fra mange typer karotenoider, som forekommer i vegetabilske matvarer, ikke minst gulrøtter og andre grønnsaker, samt noen typer frukt.
Det viktigste karotenoidet med A-vitamin-virkning er beta-karoten, som har varierende tilgjengelighet i ulike matvarer. Det trengs mellom 4 og 28 vektenheter betakaroten for å danne en vektenhet retinol. I beregninger antas 1 retinolekvivalent (RE) = 1 mikrogram retinol = 12 mikrogram beta-karoten. Anbefalt daglig inntak er på 700 RE for kvinner og 900 for menn. Et gjennomsnittlig nordisk kosthold gir rikelig med A-vitaminer.
A-vitamin virker stabiliserende på organismens membraner, og spiller en sentral rolle i netthinnens tapper og staver, som er ansvarlige for synsevnen; i tillegg til at det regulerer vekst og differensiering av mange celletyper. Mangel på A-vitamin kan føre til redusert vekst, nedsatt syn, og til slutt blindhet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.