Wikivoyage:Cum să editați o pagină
Dumneavoastră puteți edita orice articol pe Wikivoyage făcând click pe legătura 'Editează pagina'. Când faceți click pe această legătură, va apărea o cutie albă cu tot conținutul paginii formatat în stil Wiki.
Puteți modifica pagini cum doriți, dar modificările voastre trebuie să fie compatibile cu Copyleft, țelurile și regulile noastre. Ar fi bine și să consultați înainte de a vă apuca de modificări manualul de stil.
Este mai bine să adăugați ceva la un articol acum decât să amânați până aveți ceva perfect de adăugat. Sigur că ar fi excelent dacă ați adăuga ceva foarte bine informat și structurat, dar dacă știți doar puțin despre o destinație, va fi un lucru bun contribuția dumneavoastră la proiectul Wikivoyage.
După ce ați făcut schimbările dorite, puteți să previzualizați pagina făcând clic pe butonul Arată previzualizare. Această acțiune vă va arată pagina, fără a salva încă schimbările dumneavoastră în baza de date. Previzualizarea este o modalitate bună de verificare a modului cum vor arăta modificările dumneavoastră în pagină.
Când sunteți mulțumiți cu toate schimbările, apăsați pe butonul Salvează pagina. Această acțiune va salva pagina și schimbările dumneavoastră vor putea fi văzute de toți vizitatorii și colaboratorii proiectului Wikivoyage. Această acțiune face din ghidul turistic Wikivoyage un ghid unic, fiind editabil de oricine, oricând. Bineînțeles, rezultate editării dumneavoastră sunt disponibile și vizibile imediat, nu numai de Dvs. dar și de toată lumea care accesează articolul respectiv!
Dacă vreți să renunțați la o modificare - de exemplu v-ați răzgândit, ajunge să faceți doar clic pe Renunță, și veți reveni la articolul original nemodificat. Legătura Ajutor pentru editare, vă va aduce aici - la articolul despre cum să editați o pagină!
Sub cutia de editare există încă o cutie de un rând (Sumar) unde puteți pune o descriere succintă despre modificările dumneavoastră - de exemplu, ce părți ale articolului ați modificat, ce anume ați adăugat, ce schimbări concrete ați făcut, etc. De exemplu, la sumar puteți pune "Adăugat detalii despre transport în Paris" dacă ați adăugat aceste informații în articol. Sau puteți scrie "Corectat informații despre hotelul Peralta din Barcelona", dacă acesta au fost modificările dumneavoastră în articolul Barcelona. Sumarul de editare ajută alți utilizatori Wikivoyage care se uită la pagina de Schimbări recente să își facă o idee rapidă asupra schimbărilor operate de dumneavoastră asupra articolelor.
Mai există o cutiuță numită Aceasta este o editare minoră. Bifați-o făcând click pe ea dacă schimbările dumneavoastră țin de formatare, exprimare, structură sau gramatică și nu afectează în mod esențial conținutul articolului. Atenție: schimbările informațiilor turistice (informații despre hoteluri, transport) nu sunt considerate minore! Marcarea modificărilor ca fiind minore ajută persoanele care vor revizui schimbările să le "filtreze" pe cele care nu trebuie neapărat revizuite. Aduceți-vă aminte că Wikivoyage este un proiect comun și probabil că mulți alți utilizatori se vor uita peste editările dumneavoastră! Această căsuță este disponibilă doar utilizatorilor înregistrați!
Dacă aveți un cont de utilizator, va fi prezentă de asemenea o cutiuță pătrată denumită Urmărește această pagină. Bifarea ei pune articolul pe care îl modificați în lista voastră de articole urmărite. Această listă vă va arăta orice modificare ulterioară a articolului, sau la pagina de discuții a articolului. Adăugând un articol la lista de urmărire vă dă oportunitatea să vedeți ce modificări s-au făcut după cele ale dumneavoastră, și dacă acestea au interferat cu munca dumneavoastră. Lista de articole urmărite este de asemenea importantă pentru articole la care faceți multe sau dese modificări.
Ca o notă finală, marcajul Wiki, în care se editează paginile, este mult mai simplu decât HTML, limbajul de codificare a paginilor de pe Internet. Marcajul Wiki vă lasă să editați pagini și dacă nu aveți multă experiență de codificare sau programare HTML, pentru că, la urma urmei, Wikivoyage este un ghid turistic pentru toți, nu un sit exclusiv pentru programatori sau experți tehnici. Totuși, și marcajul Wiki necesită puțin efort pentru a fi învățat - de exemplu, cum să fac legături la alte pagini Wikivoyage, sau tabele, sau chiar titluri structurate! Pentru toate aceste chestiuni, ghidul de marcaj Wiki vă va ajuta. Totuși, puteți să adăugați sau să schimbați conținut la pagini și fără o cunoștință a marcajului Wiki, care oricum este foarte ușor de folosit și abia se interferează cu conținutul paginii! Excepția este portalul nostru, sau pagina principală, care este codificată și cu puțin HTML, utilizând tabele HTML.
Dacă aveți nevoie de orice fel de ajutor mai detaliat despre modificarea unei pagini, sunteți mereu bineveniți la Hanul călătorilor, unde alți utilizatori Wikivoyage vă pot oferi acest ajutor!
În concluzie, spor la editarea articolelor!
Vedeți și: Ajutor