Tracfin
Tracfin (Traitement du renseignement et action contre les circuits financiers clandestins) - Prelucrarea informațiilor și acțiunea împotriva circuitelor financiare clandestine - este un organism specializat în lupta contra spălării banilor murdari din Franța[1]. Datorită legii emise la 12 iulie 1990, care în fapt înlătura secretul bancar, angajații instituțiilor financiare (bănci, societăți specializate, mutuale, societăți bursiere, brokeri etc.) sunt obligați să completeze o așa-numită „declarație de suspiciune”[1]. De fiecare dată când li se pare că fondurile care le parvin ar proveni din trafic de droguri sau alte activități ale organizațiilor mafiote, ei sunt obligați să sesizeze Tracfin[1]. În anii scurși de la înființarea acestui organism, el și-a creat o rețea de colaboratori de încredere în lumea financiară[1]. Tracfin, care are ca angajați doar 35 de funcționari, a verificat în anul 1999 proveniența a 750 de milioane de franci francezi[1].
În cele din urmă, Tracfin poate căpăta sprijinul organelor de control specializate, gen Garda Financiară[1]. Informațiile culese de pe teren, supravegherile fizice, ascultările telefonice și perchezițiile sunt absolut necesare, în unele cazuri, unei activități eficiente a Tracfin, motiv pentru care colaborarea sa cu serviciile speciale din alte țări este indispensabilă[1].
În anul 2000, Tracfin a fost implicat în cercetarea transferurilor de bani din conturile Bancorex către Adrian Costea, în Franța, bani care ajungeau în final în conturile din străinătate ale unor importanți membri PDSR[1].
Note
[modificare | modificare sursă]Legături externe
[modificare | modificare sursă]- www.tracfin.minefi.gouv.fr Arhivat în , la Wayback Machine. - Site web oficial