Portal:Gaură neagră/Articole selectate
Un disc de acreție este o structură astrofizică formată din materie pe orbită în jurul unui obiect ceresc central. Acest corp central este în mod tipic o stea tânără, o protostea, o stea pitică albă, o stea neutronică sau o gaură neagră. Forma structurii a luat naștere prin acțiunea forței gravitaționale, atrăgând materialul spre corpul central, diferitele viteze inițiale ale particulelor, care antrenează materialul în formă de disc, și împrăștierea de energie în el, prin viscozitate, antrenând materialul în spirală spre organul central.
Împrăștierea de energie antrenează diverse forme de emisiuni de radiație electromagnetică. Gama de frecvențe a acesteia din urmă depinde de obiectul central. Discurile de acreție ale stelelor tinere și ale protostelelor radiază în infraroșu, iar acelea ale stelelor neutronice și ale găurilor negre radiază în raze X.
O gaură neagră supermasivă este o gaură neagră cu o masă uriașă, cuprinsă între 105 și 1010 ori masa Soarelui. Oamenii de știință cred că aproape toate galaxiile, inclusiv galaxia noastră Calea Lactee, posedă în centrele lor găuri negre supermasive.
Se presupune că galaxia noastră poate avea în centru o gaură neagră supermasivă, într-o regiune de pe cer (constelație) numită Sagittarius A* (română: Săgetătorul A*), deoarece estimările recente indică faptul că obiectul central conține 4,3 milioane de mase solare, dar are o rază mai mică 0,0002 ani lumină. Numai o gaură neagră supermasivă poate conține o masă atât de mare într-un spațiu atât de mic. Oamenii de știință au concluzionat acest lucru asupra studiului mișcării a unui grup de 90 de stele care par a orbita în jurul unui obiect invizibil cu o masă gravitațională enormă (gaură neagră).