Sari la conținut

Kallistos Ware

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kallistos Ware
Date personale
Nume la naștereTimothy Richard Ware Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Bath, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Oxford, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit[3] Modificați la Wikidata
Etnieenglez Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot ortodox[*]
filozof
cadru didactic universitar[*]
scriitor
teolog[*]
traducător Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba greacă modernă
limba engleză Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Kallistos Ware (născut Timothy Richard Ware; n. , Bath, Anglia, Regatul Unit – d. , Oxford, Anglia, Regatul Unit) a fost un episcop al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, profesor de teologie ortodoxă la Universitatea din Oxford și autor a numeroase cărți despre biserica ortodoxă.

Timothy Ware s-a născut în 1934 în Bath în sudvestul Angliei. A crescut în Biserica Anglicană, și s-a înscris cu ajutorul unei burse la școala din Westminster și apoi Universitatea din Oxford, unde a obținut prima diplomă în literatură clasică și teologie. La 24 de ani s-a convertit de la anglicanism la ortodoxie și a intrat în biserica greacă. Următorii ani îi petrece în Grecia, pe Muntele Athos și la Ierusalim. În 1966 a fost hirotonit preot și ai intrat în monahism în mănăstirea Sfântul Ioan Teologul din Patmos, primind numele Kallistos.

În același an a început să predea Teologie Ortodoxă la Universitatea Oxford și a rămas în această poziție rămâne timp de 35 de ani până s-a retras. În 1982 a fost hirotonit ca episcop vicar al episcopului din Thyateria și Marea Britanie. Ca episcop a rămas în Oxford și a condus mai departe parohia ortodoxă greacă din Oxford.

În 2001 s-a pensionat din cauza vârstei înaintate, însă a continuat să publice și să călătorească foarte mult pentru a ține prelegeri despre ortodoxie.

Kallistos Ware a fost din 31 martie 2007 mitropolit titular în Diokleia.

El a susținut evoluționismul teist.[4]

Pentru contribuțiile sale la teologia ortodoxă și la dialogul interconfesional, Kallistos Ware a fost onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Cluj-Napoca, Institutul Teologic Sf. Chiril și Metodiu, precum și alte instituții academice importante.[5]

Kallistos a devenit cunoscut mai ales prin lucrarea The Orthodox Church, pe care a publicat-o ca laic în anul 1963 și care a fost reeditată cu adăugiri de nenumărate ori. Această carte oferă, în limba engleză, o bună introducere în istoria și organizarea Bisericii Ortodoxe. A apărut sub numele de botez al autorului Timothy Ware. În anul 1995 a publicat sub numele Kallistos Ware o introducere în dogmele bisericii ortodoxe explicate prin prisma textelor liturgice și scrierilor Sfinților Părinți: The Orthodox Way (în română: Ortodoxia: Calea dreptei credințe).

Împreună cu G. E. Palmer și Philip Sherrard a tradus Filocalia în limba engleză. Multe din textele liturgice folosite de către credincioșii ortodocși din spațiul anglofon au fost diortosite de el. A editat împreună cu maica Maria Triodul și texte din sărbătorile mai importante ale mineelor.

  • Hinführung zum Herzensgebet, 2004, ISBN 3-451-28389-1
  • Mensch werden - an Gott teilhaben : wie versteht die orthodoxe Tradition die Erlösung?, 1997, ISBN 3-906596-00-1
  • Der Aufstieg zu Gott : Glaube und geistliches Leben nach ostkirchlicher Überlieferung, 1998, ISBN 3-906596-03-6
  • Episcop Kallistos Ware, Puterea Numelui. Rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea ortodoxă, traducere de Gabriela Moldoveanu, cuvânt înainte de Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, 1992 ISBN 973-95098-2-7
  • Ortodoxia: Calea dreptei credințe. Iași 1993.
  • Ware, Kallistos: Împărăția lăuntrică. Editura Christiana 1996. ISBN 973-95098-9-4.

Conferințe:

  1. ^ Kallistos Ware, SNAC, accesat în  
  2. ^ https://www.thyateira.org.uk/news/announcements/metropolitan-kallistos-fell-asleep-in-the-lord/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ LIBRIS, , accesat în  
  4. ^ Metropolitan Kallistos Ware on evolution pe YouTube
  5. ^ „Personalitățile incluse în Galeria Doctor Honoris Causa a Universității Babeș-Bolyai”. news.ubbcluj.ro. Universitatea Babeș-Bolyai. . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]