Sari la conținut

Commagene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Commagene
Regatul Commagene
Կոմմագենէի Թագավորութիւն
 – 
Armenia sub Tigranes al II-lea cel Mare
Armenia sub Tigranes al II-lea cel Mare
CapitalăSamosata
Limbălimba greacă (oficial), armeană, siriacă, persană
Guvernare
Formă de guvernaremonarhie absolută[*]
Rege 
 - 163 - 130 î.Hr.Prometeu (primul)
 - 38 - 72Antioh al IV-lea (ultimul)
Istorie

Commagene (în armeană Կոմմագենէի Թագավորութիւն) a fost un antic regat armean din perioada elenistică[1].

Puțin se cunoaște despre regiunea respectivă înainte de începutul celui de-al II-lea secol î.Hr. Cu toate acestea, se pare că, din puținele dovezi, Commagene făcea parte dintr-un stat mai mare, care a inclus, de asemenea, Regatul Sophene. Regii de mai târziu ai Commagene au pretins să fi provenit din timpul dinastiei Orontide și, prin urmare, ar fi fost legați de familia care a fondat Regatul Armenia. Cu toate acestea, precizia acestor creanțe este incertă[2].

Această ordine a durat până în 163 î.Hr., când satrapul local, Ptolemeu de Commagene, sa stabilit ca domnitor independent după moartea regelui seleucid, Antioh al IV-lea Epifanes[2]. Regatul Commagene și-a menținut independența până în anul 17 d.Hr., când devenit o provincie romană sub împăratul Tiberius. Acesta a reapărut ca un regat independent, atunci când Antioh al IV-lea a fost repus pe tron din ordin lui Caligula, ulterior detronat de același împărat, apoi restaurat la o pereche de ani mai târziu, de către succesorul său, Claudius. Statul reemergent a durat până în anul 72 d.Hr., atunci când împăratul Vespasian face regiunea o parte a Imperiului Roman în cele din urmă și definitiv[3].

  1. ^ Wolfgang, Haase (). Aufstieg und Niedergang der römischen Welt: Geschichte und Kultur Roms im spiegel der neueren Forschung. Walter de Gruyter. p. 736. ISBN 3-11-007337-4. 
  2. ^ a b Sartre, M., The Middle East under Rome (2007), p. 23
  3. ^ Hazel, J. (). Who's Who in the Roman World. Psychology Press. p. 13. ISBN 9780415291620. Accesat în .