Sari la conținut

Alexander Stuart

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexander Stuart
Date personale
Născut1673[2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Aberdeen, Regatul Scoției Modificați la Wikidata
Decedat1742 (69 de ani)[2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Marii Britanii Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic
fizician
filozof
fiziolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[7] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Aberdeen[*]
Universitatea din Leiden  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale[*]
Medalia Copley ()[1]
Croonian Medal and Lecture[*][[Croonian Medal and Lecture (prestigious lectureships given at the invitation of the Royal Society and the Royal College of Physicians)|​]] ()
Fellow of the Royal College of Physicians of London[*][[Fellow of the Royal College of Physicians of London (Award granted by the Royal College of Physicians (of London))|​]]  Modificați la Wikidata

Alexander Stuart FRS FRCP (n. 1673, Aberdeen, Regatul Scoției – d. 1742, Londra, Regatul Marii Britanii) a fost un filozof și medic natural britanic.

S-a născut în Aberdeen, Scoția.

A absolvit Colegiul Marischal, Universitatea din Aberdeen, în 1691, cu un MA și a devenit chirurgul unei nave, servind la Londra din 1701 până în 1704 și în Europa din 1704 până în 1707. În timp ce se afla pe mare, a ținut înregistrări despre operațiunile sale și a trimis exemplare de creaturi/specii noi lui Hans Sloane, mai multe rapoarte despre astfel de animale fiind publicate în Tranzacțiile filosofice ale Royal Society. După ce s-a întors la țărm în 1708, a început o diplomă medicală la Universitatea Leiden, și a absolvit la 22 iunie 1711. El a fost ales la Fellow of the Royal Society în 1714, și în 1719 a devenit primul medic care a practicat la spitalul Westminster, transferându-se la Spitalul St. George în 1733. În 1728 a devenit medic în ordinar pentru al reginei Carolina de Ansbach, și a fost ales membru al Colegiului Regal al Medicilor în același an. Se pensionează în 1736.

În 1738 a dat prima prelegere crooniană la Royal Society, iar în 1740 a primit medalia Copley de către aceeași instituție. El a susținut din nou Lectura Crooniană în 1740. În ciuda banilor pe care i-a câștigat ca medic, el a avut o mare datorie când a murit pe 15 septembrie 1742.

  1. ^ Award winners : Copley Medal (în engleză), Societatea Regală din Londra, accesat în  
  2. ^ a b „Alexander Stuart”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b Alexander Stuart, Base biographique, accesat în  
  4. ^ a b Alexander Stuart, Early Modern Letters Online, accesat în  
  5. ^ a b Alexander Stuart, Cambridge Alumni Database, accesat în  
  6. ^ a b Alexander Stuart, Biodiversity Heritage Library, accesat în  
  7. ^ IdRef, accesat în