Regulamente Inot
Regulamente Inot
Regulamente Inot
GN 1 ELIGIBILITATE GN 1.1 Un sportiv este eligibil pentru a concura dac satisface cerinele de clasificare stabilite de ctre IPC pentru not. Manualul de Clasificare pentru not IPC conine referiri la toate procedurile i cerinele de clasificare. Pentru ca un nottor s fie eligibil pentru a participa la o competiie de not IPC, adic la campionate regionale, mondiale, Jocuri Paralimpice, el trebuie s declare toate condiiile medicale asociate. Declaraia nottorului trebuie s includ condiia medical i planul de tratament pentru condiia respectiv. Condiiile medicale includ dar nu se limiteaz la astm, convulsii, epilepsie, diabet, hipotensiune arterial, anomalii cardiace i o tendin de hiperventilaie. Declaraia este fcut pentru a asigura respectarea procedurilor i protocoalelor adecvate de protecie n ce privete condiiile medicale, pentru a garanta sigurana nottorului i a face fa impactului potenial asupra celorlali nottori din competiie. Nedeclararea unei condiii medicale cunoscute i a tratamentului necesar acelei condiii care s permit o intervenie de salvare va duce la considerarea nottorului ca fiind ineligibil pentru a participa la competiie. Dac o condiie medical devine evident pentru prima dat n timpul competiiei i este diagnosticat n acel moment [ex. deshidratare], nottorul va fi eligibil pentru a concura atta timp ct respect tratamentul recomandat al acelei condiii . nottorul i medicul su personal sau medicul echipei vor completa formularul declaraiei. Coninutul formularului este confidenial. Dac un nottor este considerat neclasificabil, statutul su permanent va fi neclasificabil i va intra n vigoare imediat. nottorul va fi retras din toate probele ulterioare din competiie. nottorilor cu statut neclasificabil nu li se va permite s participe la competiii i/sau probe viitoare de not IPC desfurate conform regulilor de not IPC, de ex. campionate naionale.
GN 1.2
GN 1.3
GN 2 COSTUME GN 2.1 GN 2.2 GN 2.3 GN 2.4 Costumele tuturor competitorilor vor fi n conformitate cu criteriile de bun moralitate i adecvate pentru sport. Costumele nu vor fi transparente. Arbitrul competiiei are autoritatea de a elimina orice concurent al crui costum nu respect aceast regul. Costumele nu trebuie modificate pentru a ameliora p erformana nottorilor.
GN 3 PUBLICITATE GN 3.1 Echipamentul tehnic purtat n ap: Nu este permis purtarea unei forme vizibile de material publicitar cu o suprafa mai mare de douzeci [20] de centimetri ptrai. Este permis identificarea productorului sub form de logo care s nu depeasc douzeci [20] de centimetri ptrai pe fiecare costum de baie i casc. Un costum de baie din dou buci va fi considerat un singur costum de baie. n plus fa de cele menionate anterior, este permis purtarea unui singur logo al unui sponsor pe
Interpretare: GN 3.2
costumul de baie. Numele i drapelul rii sportivului sau codul rii nu vor fi considerate material publicitar. Logo-ul productorilor este permis pe lentilele ochelarilor de not, dar nu pe rama acestora. Echipamentul n afara bazinului: Prosoapele i sacoele pot purta dou materiale publicitare. Treningurile i uniformele personalului de asisten i ale persoanelor care atenioneaz nottorii pot purta dou [2] materiale publicitare pe partea superioar i dou pe pantaloni sau fust. Logo-ul productorului sau sponsorului poate fi repetat, dar un nume poate fi utilizat o singur dat pe fiecare articol de mbrcminte. Materialele publicitare aplicate pe corp nu sunt permise sub nicio form. Publicitatea pentru tutun nu este permis.
GN 3.3 GN 3.4
GN 4 DESCALIFICARE GN 4.1 Cnd un sportiv care a concurat n finale este descalificat dintr-un anumit motiv, incluz nd controlul medical sau o decizie de clasificare [o descalificare din motive de clasificare va fi aceea a unui sportiv considerat neclasificabil], poziia pe care ar fi ocupat-o acesta va fi atribuit sportivului care a terminat urmtorul i toi concurenii plasai pe poziii inferioare la finale vor avansa cu un loc. Dac descalificarea are loc dup prezentarea premiilor, premiile vor fi returnate i nmnate sportivilor corespunztori conform prevederilor menionate anterior. Dac un sportiv nu particip la clasificare i/sau la o contestare a clasificrii cnd i se cere aceasta, el poate fi eliminat din competiie sau din probele ulterioare. nottorii S11, cu excepia celor cu proteze la ambii ochi, vor purta ochelari cu lentile opace [nnegrite] n timpul competiiei. nottorii S11 SB11 SM11 a cror structur facial nu tolereaz ochelarii i vor acoperi ochii cu o band opac. Ochelarii nottorilor S11 SB11 SM11 vor fi verificai la sosire a n proba respectiv. nottorii S11 SB11 SM11 care vor gsii concurnd fr ochelari sau band opac vor fi descalificai din probele de clas S11 SB11 SM11. n eventualitatea cderii accidentale a ochelarilor n timpul scufundrii, nottorul nu va fi descalificat. Dac se consider c persoanele care atenioneaz nottorii i antreneaz pe acetia, sportivii vor fi descalificai. n timpul probelor de tafet, persoanele care atenioneaz nottorii i pot informa pe acetia cu privire la poziia echipei i la star tul distanei lor din tafet, dar nu i vor antrena. Vezi GN 6 i GN 6.2. Un nottor care concureaz cu o plag deschis i nu a primit anterior aprobarea Ofierului Medical pentru not IPC poate fi descalificat i eliminat din probele ulterioare din competiie. Un nottor care dorete s concureze cu o ran care necesit bandajarea trebuie s primeasc aprobarea pentru aceasta de la Ofierul Medical pentru not IPC pentru competiie nainte de startul fiecrei probe. Un nottor care concureaz cu un bandaj fr s aib aprobarea anterioar pentru aceasta i va atrage descalificarea din proba n care concureaz. Dac o eroare a unui oficial sau clasificator, fie tehnic fie de clasificare, urmrete o greeal a unui competitor, greeala acestuia va fi absolvit. INTERDICIA DE A FUMA
GN 4.2 GN 4.3
GN 4.3.1 GN 4.4
GN 4.5
GN 4.6
GN 4.7
GN 5
La toate competiiile internaionale, nu va fi permis fumatul n zona destinat concurenilor naintea sau n timpul competiiilor.
GN 6
PERSONALUL DE ASISTEN
Definiia personalului de asisten: Personalul de asisten este reprezentat de orice persoan desemnat de o ar pentru a asista un nottor. Personalul de asisten nu va antrena sportivul n timpul asistrii sau atenionrii . n caz contrar, concurentul va fi descalificat. GN 6.1 nottorii pot solicita prezena personalului de asisten n timpul competiiei pentru a fi ajutai la intrarea i ieirea din ap i la start. Personalul de asisten are rolul exclusiv de a asista nottorii la intrare, ieire i start i nu va comunica verbal cu nottorii. Accesul personalului de asisten va fi solicitat i autorizat de ctre delegatul tehnic sau asistentul delegatului tehnic cu o [1] or nainte de startul probei respective. GN 6.2 Se poate solicita prezena unei persoane care s-i indice nottorului cu dizabiliti apropierea de captul bazinului att n probele individuale ct i n cele de tafet. De asemenea, cnd este necesar, un nottor poate cere s fie atins de ctre o persoan pentru a i se indica startul n distana sa de tafet. Acest procedeu este numit atenionare.
Pentru S11, SB11 i SM11 atenionarea competitorilor este obligatorie. GN 6.2.1 GN 6.2.2 GN 6.3 GN 6.4 Dispozitivul de atenionare trebuie s fie considerat sigur. Cnd atenionarea este necesar n timpul competiiei, fiecare sportiv va avea dou persoane care s-l atenioneze, la fiecare capt al bazinului. n cazul unui nottor nevztor sau surd, persoanei care atenioneaz i se va permite si dea sportivului semnalul de start prin utilizarea unei instruciuni non-verbale. Un nottor FCS care necesit atenionarea va trebui s obin un certificat medical. Aceast informaie trebuie prezentat delegatului tehnic sau asistentului delegatului tehnic nainte de startul n competiie.
GN 7 JOCURILE PARALIMPICE, CAMPIONATELE MONDIALE, CAMPIONATELE DE NOT IPC I REGULI GENERALE PENTRU NOTUL IPC GN 7.1 Organizare GN 7.1.1 IPC pentru not este autorizat s formuleze toate regulamentele i reglementarile pentru desfurarea acestor competiii. Toate reglementrile stabilite de IPC pentru not trebuie anunate i publicate cu trei luni nainte de ziua deschiderii competiiei. Vor fi nlate steagurile naionale ale rilor sportivilor plasai pe locu rile 1, 2 i 3 i se va cnta imnul naional [versiunea prescurtat] al rii campionului din competiia individual i de echipe.
GN 7.1.2
GN 7.2 Retrageri GN 7.2.1 GN 7.2.2 O retragere medical este singura retragere posibil la campionatele de not IPC regionale, mondiale i la Jocurile Paralimpice. Retragerile medicale din probele preliminare vor fi raportate cu treizeci [30] de minute nainte de start. Cererile de retragere medical vor fi completate pe formularul oficial al IPC pentru not, certificat de ctre un medic sau fizioterapeut. Cererile de retragere medical dintr-o prob final vor fi raportate cu treizeci [30] de minute dup ncheierea etapelor preliminare ale probei respective sau n anumite circumstane, cu o or nainte de nceputul unei finale. Nerespectarea GN 7.2.1 va fi penalizat cu o tax de cincizeci [50] de dolari SUA sau cu taxa stabilit de ctre IPC pentru not i Comitetul Organizatoric al campionatelor respective. Retragerile ca urmare a GN 7.3.3 nu vor fi supuse acestei taxe.
GN 7.2.3
GN 7.3 Modificarea clasificrii GN 7.3.1 Modificarea clasificrii este posibil dac nottorul este: i] reclasificat nainte de nceperea competiiei ii] reclasificat n timpul competiiei n cazul unui nottor cu deficiene de vedere sau al unui nottor FCS, dac reclasificarea duce la un numr mai mic dect cele ase nscrieri necesare n proba respectiv, proba nu va fi anulat. Proba se va desfura. Dac reclasificarea unui nottor cu deficiene vizuale sau a unui nottor FCS duce la depirea numrului maxim de trei concureni per prob per clas, eful de echip din ara respectiv va trebui s retrag numrul necesar de nottori pentru a satisface cerinele regulii BL2. Un nottor reclasificat nu va fi penalizat sau nu i se va retrage dreptul de a concura dac nu ndeplinete standardul de calificare al noii clase. Modificarea unei clase de nottori n urma unei contestaii prezentate n timpul competiiei va intra n vigoare n ziua urmtoare prezentrii contestaiei i finalizrii procedurii. Medaliile ctigate de ctre nottor vor rmne n posesia nottorului. Totui, recordurile mondiale, paralimpice i/sau regionale nu vor fi valabile. Contestaii Contestaiile sunt posibile a] dac regulile i regulamentele pentru desfurarea competiiei nu sunt respectate, b] dac alte condiii pericliteaz competiia i/sau sportivii, c] mpotriva deciziilor comisiei de clasificare, d] dac eful comisiei de clasificare consider c nottorul nu i-a utilizat ntregul potenial n timpul clasificrii, sau e] mpotriva deciziilor arbitrului; totui, nu se vor permite contestaii al e deciziilor de fapt. GN 7.4.2 Contestaiile trebuie naintate a] arbitrului pentru contestaii de ordin tehnic sau efului comisiei de clasificare pentru contestaiile privind clasificarea b] n scris pe formularele oficiale ale IPC pentru not. Comitetul Organizatoric va pune la dispoziie aceste formulare c] exclusiv de ctre eful de echip d] mpreun cu un depozit de 100 dolari SUA [$100] sau taxa stabilit de ctre IPC pentru not i Comitetul Organizatoric e] n interval de treizeci [30] de minute de la ncheierea probei respective, f] n cazul unei contestaii privind clasificarea anterioare primei zile a competiiei, contestaia va fi naintat cu ase [6] ore dup finalizarea clasificrii nottorilor din ara respectiv. Dac acest timp expir ntre orele 22:00 i 08:00, contestaia privind clasificarea va fi emis la orele 08:00 n ziua urmtoare. n cazul n care condiiile care determin o contestaie potenial sunt observate naintea competiiei, contestaia trebuie realizat nainte de semnalul de start. GN 7.4.3 Arbitrul i/sau eful comisiei de clasificare trebuie s ia n considerare toate contestaiile. Dac resping contestaia, ei trebuie s menioneze motivele deciziei lor. eful de echip poate face recurs n faa Juriului de Apel, a crui decizie va fi final. Decizia final trebuie menionat n scris pe formularul oficial al IPC pentru not. Se va distribui o copie pentru eful de echip. Pentru o contestaie de ordin tehnic, consilierul tehnic n cauz va fi inclus i va raporta n cadrul procedurilor de contestare. efului comisiei de clasificare i se poate cere s furnizeze comisiei de contestare informaii adecvate privind dizabilitatea nottorului n cauz. Comisia de contestare a clasificrii FCS la competiiile de not IPC va fi compus din trei [3]
GN 7.3.2
GN 7.3.3
GN 7.3.4 GN 7.3.5
GN 7.4 GN 7.4.1
GN 7.4.4
clasificatori autorizai numii de eful comisiei de clasificare. Comisia de contestare trebuie s includ cel puin un medic i un clasificator tehnic care nu a clasificat nott orul respectiv n ultimele optsprezece [18] luni. GN 7.4.5 Dac o contestaie tehnic sau privind clasificarea este respins, taxa va fi pltit ctre IPC pentru not. n cazul n care contestaia este susinut, depozitul va fi returnat. Taxele de contestare devin proprietatea IPC pentru not. La competiiile internaionale n care o contestaie tehnic sau privind clasificarea este respins, taxa va fi pltit ctre IPC pentru not. n cazul susinerii contestaiei, depozitul va fi returnat NPC care a naintat contestaia. Taxele de contestare sunt proprietatea IPC pentru not. Pentru contestaiile privind clasificarea prezentate la competiiile naionale sau cnd un nottor este neclasificabil la desfurarea clasificrilor de ctre IPC, taxa este p roprietatea IPC pentru not indiferent de rezultat. Pentru procedurile de clasificare i reclasificare FCS, vezi manualul de clasificare. Juriul de Apel Decizia Juriului este final. Juriul tehnic va fi format din delegatul tehnic/asistentul delegatului tehnic, consilierul tehnic i arbitrul. efului comisiei de clasificare i se va cere s raporteze Juriului informaii specifice privind dizabilitatea. Oficialului care a raportat abaterea i se poate solicita de asemenea s raporteze Juriului. Juriul de clasificare pentru FCS va include delegatul tehnic, eful comisiei de clasificare i cel puin trei [3] clasificatori autorizai numii de eful comisiei de clasificare. Juriul trebuie s fie format din cel puin un medic i un clasificator tehnic. Juriul de clasificare pentru persoane cu deficiene de vedere va fi numit de Oftalmologul ef IBSA. Juriul de clasificare pentru nottorii cu dizabilit i intelectuale va fi condus conform regulamentului INAS-FID. Comitetul Organizatoric Structurile de conducere ale Jocurilor Paralimpice i Campionatelor Mondiale, precum i ale altor competiii internaionale relevante vor fi su b controlul IPC pentru not. Pentru Jocurile Paralimpice, Campionate i alte competiii internaionale relevante, va fi numit un Comitet Organizatoric de ctre organismul responsabil de competiia n cauz. Comitetul Organizatoric, mpreun cu delegatul tehnic i asistentul delegatului tehnic, va fi responsabil de ntreaga desfurare a competiiei, incluznd stabilirea programului probelor, stabilirea clasificrii nottorilor, toat aparatura i instalaiile tehnice naintea i n timpul competiiei, numirea oficialilor i rezolvarea contestaiilor. Programul probelor Urmtoarele probe se desfoar n prezent la Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale i alte competiii internaionale relevante. Se va oferi un numr minim de apte probe individuale i dou probe de tafet pentru toate clasele din cele trei grupe recunoscute. Pentru organizarea unei probe la Jocurile Paralimpice, proba trebuie s se fi desfurat la ediia precedent a Jocurilor Paralimpice sau la Campionatele Mondiale precedente conform regulamentului IPC, adic zece [10] competitori de nivel paralimpic din patru [4] ri, per prob. Pentru a asigura ase [6] nscrieri valabile per prob la Jocurile Paralimpice, probele individuale cuantificabile trebuie s demonstreze pe lista clasamentului oficial un numr minim de zece [10] sportivi din cel puin patru [4] ri de un nivel acceptat de performan. Programul probelor pentru Jocurile Paralimpice este supus apro brii de ctre Comitetul Executiv
GN 7.5.3
GN 7.7 GN 7.7.1
IPC. GN 7.7.2 Probe oferite pentru nottorii din clasa S14 cu dizabiliti intelectuale, masculin i feminin.
Individual Liber 50m 100m 400m Spate 100m Bras 100m Fluture 100m Mixt individual 200m tafet: Liber 4 x 100m Mixt 4 x 100m GN 7.7.3 Probe oferite pentru nottorii din clasele S11, S12 i S13 cu deficiene de vedere, masculin i feminin.
Individual Liber 50m 100m 400m Spate 100m Bras 100m Fluture 100m Mixt individual 200m tafet: 4 x 100m Liber Maximum 49 puncte 4 x 100m Mixt Maximum 49 de puncte GN 7.7.4 Probe oferite pentru nottorii din clasele S1 S10, masculin i feminin. Individual 50m Liber S1 - S10 100m Liber S1 - S10 200m Liber S1 - S5 400m Liber S6 - S10 50m Spate S1 - S5 100m Spate S6 - S10 50m Bras SB1 - SB3 100m Bras SB4 SB9 50m Fluture S1 - S7 100m Fluture S8 - S10 150m Mixt ind. SM1 - SM4 [fr fluture] 200m Mixt ind. SM5 - SM10 tafet: 4 x 50m Liber Maximum 20 de puncte 4 x 100m Liber Maximum 34 de puncte 4 x 50m Mixt Maximum 20 de puncte 4 x 100m Mixt Maximum 34 de puncte GN 7.7.5 Ordinea probelor de not IPC pentru Jocurile Paralimpice.
Ziua 1 200m Liber S1 S2 100m Fluture S13 100m Liber S3 S5 200m Mixt ind SM6 SM7 100m Fluture S8 S9 400m Liber S11 S12 Ziua 2 100m Fluture S10 400m Liber S13 100m Liber S14 50m Spate S4 S5 100m Bras SB11 SB12 100m Liber S9 S6 Ziua 3 100m Liber S1 S2 100m Spate S6 100m Liber S10 100m Fluture S11 S12
200m Liber S3 S5 100m Bras SB7 SB8 4x100m tafet liber S14 Ziua 4 100m Bras SB9 100m Liber S13 400m Liber S14 100m Spate S7 200m Liber S3 S5 200m Mixt ind SM11 SM12 50m Fluture S3 S5 4x100m tafet liber 34 de puncte Ziua 5 400m Liber S7 50m Bras SB1 SB3 200m Mixt ind SM5 100m Fluture S14 200m Mixt ind SM8 SM10 4x100m tafet liber 49 de puncte Ziua 6 100m Bras Sb4 SB6 100m Liber S11 S12 200m Mixt ind SM13 200m Mixt ind SM14 400m Liber S8 S10 4x50m tafet liber 20 de puncte Ziua 7 100m Spate S11 S12 50m Fluture S6 S7 100m Spate S8 S10 100m Bras SB13 100m Bras SB14 50m Liber S1 S3 Ziua 8 50m Liber S11 S12 150m Mixt ind SM1 SM4 400m Liber S6 100m Spate S13 100m Spate S14 50m Liber S7 S10 Ziua 9 50m Spate S1 S3 50m Liber S4 S6 50m Liber S14 50m Liber S13 4x100m tafet mixt Max 34 de puncte 4x50m tafet mixt Max 20 de puncte 4x100m tafet mixt S14 4x100m tafet mixt Max 49 de puncte GN 7.7.5.1 Ordinea probelor de not IPC pentru Campionatele Mondiale sau alte competiii IPC relevante [competiii de 6 sau 7 zile]. Ziua 1 100m Liber S8 100m Liber S11 S12 200m Mixt ind SM5 100m Fluture S9 S10 200m Mixt ind SM13 100m Spate S6 S8 200m Mixt ind SM14 50m Liber S1 S5 4x100m tafet liber 49 de puncte 4x100m tafet liber 34 de puncte
Ziua 2 100m Liber S6 S7 400m Liber S11 S12 100m Spate S9 S10 100m Fluture S8 100m Liber S13
100m Liber S14 150m Mixt ind SM1 SM4 100m Bras SB5 100m Spate S11 S12 Ziua 3 100m Bras SB6 SB7 100m Liber S9 S10 400m Liber S13 400m Liber S14 200m Mixt ind SM8 200m Liber S3 S5 100m Fluture S11 S12 100m Bras SB14 100m Spate SB13 100m Liber S1 S2 4x100m tafet mixt 34 de puncte 4x50m tafet liber 20 de puncte Ziua 4 100m Bras SB4 200m Mixt ind SM9 SM10 50m Spate S1 S3 400m Liber S6 S7 100m Bras SB11 SB12 100m Fluture S13 100m Fluture S14 100m Bras SB8 SB9 50m Fluture S1 S5 4x100m tafet mixt 49 de puncte 4x100m tafet liber S14 Ziua 5 50m Spate S4 S5 400m Liber S8 S10 200m Mixt ind SM11 SM12 50m Bras SB1 SB3 50m Liber S13 50m Liber S14 200m Mixt ind SM6 SM7 Ziua 6 50m Liber S6 - S10 100m Liber S3 - S5 100m Spate S14 50m Fluture S6 S7 100m Spate S13 50m Liber S11 S12 4x100m tafet mixt S14 4x50m tafet mixt Max 20 de puncte Ziua 7 [opional] Proba de open 5km pentru clasa open brbai i femei GN 7.7.6 Programul pe zile va fi publicat i distribuit rilor participante, delegatului tehnic, asistentului delegatului tehnic, consilierilor tehnici, efului comisiei de clasificare, clasificatorilor autorizai care lucreaz pentru comitetul organizatoric i organizaia internaional. Dup stabilirea nscrierilor finale, Comitetul Organizatoric va publica o list provizorie de start i ordinea probelor pentru finale, ambele incluznd ora startului pentru fiecare etap preliminar i/sau final i le va distribui rilor participante, delegatului tehnic, asistentului delegatului tehnic, consilierilor tehnici, efului comisiei de clasificare, clasificatorilor autorizai i organizaiilor internaionale pentru persoane cu dizabiliti. Vor fi de asemenea incluse cele mai recente informaii privind organizarea competiiei. Dup ncheierea procesului de clasificare a tuturor nottorilor, va fi publicat lista corect de start pentru etapele preliminare i ordinea probelor pentru finale nainte de nceperea competiiei. Odat ce programul desfurrii probelor pe zile a fost fixat, acesta poate fi modificat numai de ctre delegatul tehnic i numai n mprejurri excepional e. Anunarea oricror
GN 7.7.7
GN 7.7.8
GN 7.7.9
modificri trebuie afiat cu cel puin douzeci i patru [24] de ore nainte ca modificarea s intre n vigoare. GN 7.7.10 Va fi adoptat un ciclu de 4 ani pentru Campionate dup cum urmeaz: anul 1: Campionate Regionale anul 2: Campionate Mondiale anul 3: Campionate Regionale anul 4: Jocuri Paralimpice GN 7.8 GN 7.8.1 GN 7.8.2 Premii Medalii: Medaliile de aur, argint i bronz vor fi atribuite ocupanilor primelor trei locuri n probele finale individuale i de echipe. Pentru probele de echipe [tafet] medaliile vor fi atribuite nottorilor care au concurat n etapele preliminare i/sau finale. Medaliile pentru membrii echipelor care particip doar n proba preliminar vor fi nmnate efului de Misiune sau efului de echip al rilor respective. Prezentarea medaliilor se va face n ordinea urmtoare: bronz, argint, aur. La Jocurile Paralimpice, se nmneaz diplome tuturor nottorilor participani la Jocuri.
GN 7.8.3 GN 7.8.4
NOT
SM 3
Ordinea de start pentru toate probele la Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Regionale i alte competiii de not IPC va fi stabilit dup cum urmeaz: SM 3.1 SM 3.1.1 Probele preliminare Cei mai buni timpi competitivi ai tu turor participanilor pentru ultimele dousprezece [12] luni vor fi menionai pe formularele de nscriere i nregistrai n ordinea timpului de ctre Comitetul Organizator. nottorii care nu menioneaz timpii vor fi considerai cei mai leni i vor fi plasai la sfritul listei. Plasarea nottorilor cu timpi identici sau a mai multor nottori fr timpi va fi determinat prin tragere la sori. nottorii vor fi plasai pe culoare conform procedurilor stabilite la SM 3.1.2 de mai jos. nottorii vor fi plasai n probele preliminare conform timpilor menionai n modul urmtor: SM 3.1.1.1 SM 3.1.1.2 n cazul unei [1] probe preliminare, ordinea va fi stabilit ca n cazul unei finale i proba va fi disputat doar n etapa final. n cazul a dou [2] probe preliminare, nottorul cel mai rapid va fi plasat n a doua prob preliminar, urmtorul cel mai rapid n prima prob preliminar, urmtorul n a doua prob preliminar, urmtorul n prima prob preliminar, etc.
SM 3.1.1.3
n cazul a trei [3] probe preliminare, nottorul cel mai rapid va fi plasat n prima prob preliminar, urmtorul n a doua prob, urmtorul n prima prob. Al patrulea cel mai rapid nottor va fi plasat n a treia prob preliminar, al cincilea n a doua prob, iar al aselea n prima prob, al aptelea n a treia prob preliminar etc. n cazul a patru [4] sau mai multe probe preliminare, ordinea n ultimele trei [3] probe va fi stabilit conform SM 3.1.1.3 de mai sus. Proba preliminar care precede ultimele trei probe va include urmtorii nottori cei mai rapizi; proba preliminar care precede ultimele patru [4] probe preliminare va include urmtorii nottori cei mai rapizi etc. Culoarele vor fi atribuite n ordinea descendent a timpilor menionai n cadrul fiecrei probe preliminare, n conformitate cu schema prezentat la SM 3.1.2 de mai jos. Excepie: Cnd exist dou [2] sau mai multe etape preliminare pentru o prob, va exista un numr minim de trei [3] nottori plasai n oricare din etapele preliminare, dar retragerile ulterioare pot reduce numrul nottorilor n aceast etap la mai puin de [3].
SM 3.1.1.4
SM 3.1.1.5
SM 3.1.2
Cu excepia probelor de 50 de metri, atribuirea culoarelor se va face [culoarul numrul 1 fiind pe partea dreapt a bazinului de la captul de start] prin plasarea nottorului sau echipei celei mai rapide pe culoarul din centru n cazul bazinelor cu un numr impar de culoare sau pe culoarul 3 sau 4 n bazinele cu 6 sau 8 culoare. nottorul cu timpul cel mai rapid va fi plasat la stnga acestuia, apoi ceilali vor fi plasai alternativ la dreapta i la stnga conform timpilor menionai. Poziiile pe culoare ale nottorilor cu timpi identici vor fi stabilite prin tragere la sori conform schemei menionate anterior. n cazul probelor de 50 de metri, acestea pot fi disputate, la latitudinea Comitetului Organizatoric de comun acord cu Delegatul Tehnic, fie de la captul de start la captul de ntoarcere, fie de la captul de ntoarcere la captul de start, n funcie de factori ca existena unui echipament automat adecvat, poziia starterilor etc. Comitetul Organizatoric trebuie s le comunice nottorilor decizia nainte de startul n prob. Indiferent de direcia disputrii probei, nottorii vor fi plasai pe aceleai culoare pe care ar fi fost plasai dac ar fi nceput i terminat proba la captul de start. Finale Cnd nu sunt necesare etape preliminare, culoarele vor fi atribuite conform SM 3.1.2 de mai sus. n cazul existenei etapelor preliminare, culoarele vor fi atribuite ca la SM 3.1.2, pe baza timpilor stabilii n aceste etape preliminare. n cazul n care nottori din aceleai probe preliminare sau din probe diferite au timpi egali nregistrai la 1/100 secund pentru locul opt i/sau nou i zece [rezervele 1 i 2], va exista un baraj pentru a stabili nottorul care trebuie s intre n final i/sau rezerva 1 / 2. Acest baraj va avea loc nu mai devreme de o or dup ce toi nottorii au ncheiat probele. n cazul descalificrii unui nottor ntr-un baraj, timpul nregistrat al nottorului pentru proba preliminar va rmne valabil, dar nottorul nu va fi eligibil pentru a intra n final. Cnd unul sau mai muli nottori se retrag dintr-o prob final, acetia vor fi nlocuii cu ali nottori n ordinea timpilor de sosire n probele preliminare. Ordinea n prob trebuie restabilit iar modificrile sau nlocuirile trebuie prezentate detaliat, dup cum se descrie la SM 3.1.2. n alte competiii, poate fi utilizat sistemul de tragere la sori pentru atribuirea poziiilor pe culoar. Dac exist mai puin de ase [6] nottori ntr-o clas pentru nottori cu deficiene de vedere sau FCS, la probele individuale, aceti nottori pot fi plasai mpreun cu nottorii dintr-o clas superioar. Pentru clasament, nottorii vor fi separai n clasele lor originale.
SM 3.1.3
SM 3.2.2.1 SM 3.2.3
SM 3.3
SM 3.4
SM 4 SM 4.1 SM 4.2.
STARTUL Regula startului unic va fi aplicat n toate competiiile de not IPC. Startul n probele liber, bras, fluture i mixt individual se va face prin sritur. La fluieratul lung [SM 2.2.5] al arbitrului, nottorii vor pi pe platforma de start i vor rmne acolo. La comanda starterului la locuri, ei vor lua imediat poziia de start cu cel puin un picior n faa platformei de start. Poziia minilor nu este relevant. Dup ce toi nottorii sunt n poziie, starterul va da semnalul de start [pistol, claxon, fluier sau comand]. n cazul nottorilor cu deficiene de vedere, la fluieratul lung al arbitrului, nottorilor li se va permite s se orienteze nainte de comanda starterului la locuri. nottorii cu probleme de echilibru n meninerea poziiei n picioare pot beneficia de asisten pentru a se echilibra pe platforma de start, prin meninerea oldurilor, minii, braului etc. de ctre un voluntar. Un asistent poate ajuta nottorul s menin poziia de start, totui asistena nu va permite nottorului un avantaj incorect, de ex. meninerea i nedepirea a 90 de grade n poziie vertical pe blocul de start. Formularul de solicitare a asistenei trebuie completat i naintat pentru aprobare delegatului tehnic/asistentului delegatului tehnic i/sau consilierilor tehnici. Unui nottor i se poate permite s ia startul lng platforma de start. Unui nottor cu o dizabilitate a membrelor inferioare i se poate permite s ia startul n poziie aezat pe platforma de start. Unui nottor i se poate permite s ia startul n ap, dar el trebuie s aib o mn n contact cu marginea bazinului pn la darea semnalului de start. Este interzis sprijinirea in sau pe canalul de scurgere sau pe fundul bazinului. Un nottor cu deficiene vizuale poate lua startul n ap dintr-un motiv medical. Trebuie prezentat un certificat medical delegatului tehnic nainte de nceperea competiiei. Cnd nottorul este incapabil s se in de marginea bazinului, la startul n ap, nottorul poate fi asistat de un membru al personalului de asisten sau de un dispozitiv de asistare. Dispozitivul va fi aprobat i considerat sigur de ctre delegatul tehnic/asistentul delegatului tehnic i/sau consilierii tehnici nainte de nceperea competiiei. Propulsarea nottorului la start nu este permis i va atrage anularea startului. nottorul trebuie s aib o parte a corpului n contact cu peretele pn la darea semnalului de start. nottorilor din clasele S1, S2 i S3 li se permite s aib piciorul/picioarele meninute la perete pn la darea semnalului de start. Propulsarea nottorului la start nu este permis i va atrage anularea startului. Pentru a preveni abraziunea, poate fi plasat un prosop sau un material simil ar pe platforma de start. Materialul respectiv nu trebuie s mreasc semnificativ nlimea platformei de start. n cazul unui nottor nevztor sau surd, persoanei care l atenioneaz trebuie s i se permit s transmit semnalul de start sportivului prin utilizarea unei instruciuni nonverbale. Unui nottor FCS surd i se va permite, n absena unui semnal luminos de start, s primeasc semnalul de start prin utilizarea unei instruciuni non-verbale. nottorilor nu li se va permite utilizarea unui dispozitiv de start care s amelioreze performana nottorilor deasupra nivelului lor de clasificare. Startul n probele spate i tafet mixt se va face n ap. La primul fluierat lung al arbitrului [SM 2.2.5], nottorii vor intra imediat n ap. La al doilea fluierat lung al arbitrului, nottorii vor reveni fr ntrzieri nepermise la poziia de start [SM 6.1]. Dup
SM 4.2.1 SM 4.2.2
SM 4.2.6 SM 4.2.7
SM 4.2.8
SM 4.2.9
SM 4.2.10
ce toi nottorii au luat poziia de start, starterul va da comanda la locuri. Dup ce toi nottorii sunt n poziie staionar, starterul va da semnalul de start. SM 4.5 La Jocurile Paralimpice, Campionate Mondiale i alte competiii de not IPC , comanda la locuri se va da n englez. La Jocurile Paralimpice, startul va fi dat prin difuzoare multiple, montate pe fiecare platform de start. Sunetul acestor difuzoare va fi suficient de puternic pentru ca repetarea semnalului [SM 4.6] s dea un semnal adecvat pentru un start fals. Orice nottor care ia startul nainte de semnalul de start va fi descalificat. Dac semnalul de start se aude nainte de declararea descalificrii, proba va continua iar nottorul sau nottorii vor fi descalificai la terminarea probei. Dac descalificarea este declarat nainte de semnalul de start, semnalul nu va fi dat, dar restul nottorilor vor fi rechemai i vor lua din nou startul. Semnalul pentru un start fals va fi acelai ca semnalul de start, dar va fi repetat, cu lsarea frnghiei pentru startul fals. Alternativ, dac arbitrul decide c startul este fals, el va fluiera, dup care va urma semnalul [repetat] al starterului i lsarea frnghiei pentru startul fals. n cazul nottorilor cu deficiene de vedere, pentru asigurarea unui start satisfctor pentru nottorii S11, spectatorilor li se va cere s pstreze linitea pn la depirea de ctre nottori a frnghiei pentru startul fals. Zgomotul creat de claxoane, fluiere etc. poate fi confundat cu semnalul de start fals. PROCEDEUL LIBER notul liber nseamn c ntr-o prob desemnat astfel, nottorul poate nota orice procedeu tehnic, cu excepia faptului c n proba mixt individual sau tafet mixt procedeul liber nseamn orice alt procedeu n afar de spate, bras sau fluture. O parte a corpului nottorului trebuie s ating peretele la ncheierea fiecrei lungimi de bazin i la sosire. n timpul fiecrui ciclu complet de micare, o parte a nottorului trebuie s sparg suprafaa apei, cu excepia permiterii scufundrii complete a nottorului n timpul ntoarcerii i de-a lungul unei distane nu mai mari de 15 metri dup start i fiecare ntoarcere. n acest punct, capul trebuie s sparg suprafaa. Un ciclu complet de micare este definit ca o rotaie complet a articulaiei umrului/umerilor i/sau o micare complet n sus i jos a articulaiei oldului/oldurilor. PROCEDEUL SPATE nainte de semnalul de start, nottorii trebuie s se alinieze n ap cu faa la captul de start al bazinului, cu ambele mini inndu-se de mnerele pentru start. Picioarele, inclusiv degetele, trebuie s fie sub suprafaa apei. Este interzis staionarea n sau pe canalul de scurgere sau ndoirea degetelor picioarelor peste marginea canalului de scurgere. nottorii incapabili s utilizeze mnerele pentru start vor putea utiliza captul bazinului. Cnd un nottor este incapabil s apuce marginea bazinului, acesta poate fi asistat de ctre personalul de asisten sau de un dispozitiv de asistare. Dispozitivul trebuie s fie aprobat i considerat sigur de ctre delegatul tehnic/asistentul delegatului tehnic i/sau consilierul tehnic nainte de nceperea competiiei. Propulsarea nottorului la start este nepermis i va atrage anularea startului. nottorul va avea o parte a corpului n contact cu peretele pn la darea semnalului de start. nottorii din clasele S1, S2 i S3 pot fi ajutai s-i menin piciorul/picioarele la perete, pn la darea semnalului de start. Propulsarea nottorului la start nu este permis i va atrage anularea startului. La semnalul de start i dup ntoarcere, nottorul se va propulsa i va nota pe spate pe tot parcursul probei, cu excepia executrii ntoarcerii n conformitate cu SM 6.4. Poziia
SM 4.6
SM 4.7
SM 4.7.1
SM 5 SM 5.1
SM 5.2 SM 5.3
Definiie:
SM 6 SM 6.1
SM 6.1.1 SM 6.1.2
SM 6.1.3
SM 6.2
normal pe spate poate include o micare de rsucire a corpului pn la, dar nu inclusi v 90 de grade de la orizontal. Poziia capului nu este relevant. SM 6.3 n timpul fiecrui ciclu complet de micare, o parte a corpului nottorului trebuie s sparg suprafaa apei, cu excepia permiterii scufundrii complete a nottorului n timpul ntoarcerii i de-a lungul unei distane nu mai mari de 15 metri dup start i fiecare ntoarcere. n acest punct, capul trebuie s sparg suprafaa apei. Un ciclu complet de micare este definit ca o rotaie complet a articulaiei umrului/umerilor i/sau o micare complet n sus i jos a articulaiei oldului/oldurilor. n timpul ntoarcerii, umerii pot depi verticala, dup care se poate utiliza o singur micare continu a braului sau o micare dubl continu simultan pentru iniierea ntoarcerii. Dup ce corpul a prsit poziia pe spate, nu va mai exista nicio micare a picioarelor sau braelor independent de aciunea continu de ntoarcere. nottorul trebuie s revin la poziia pe spate la prsirea peretelui. La executarea ntoarcerii, peretele trebuie atins de o parte a corpului nottorului. Pentru nottorii care nu au brae sau nu-i pot utiliza braele n timpul ntoarcerii, dup ce corpul a prsit poziia pe spate, nu trebuie s existe nicio micare a picioarelor independent de aciunea continu de ntoarcere. nottorul trebuie s revin la poziia pe spate la prsirea peretelui. La executarea ntoarcerii, peretele trebuie atins de o parte a corpului nottorului. La sosire, nottorul trebuie s ating peretele n timp ce este pe spate. Corpul poate fi scufundat n momentul atingerii. PROCEDEUL BRAS De la iniierea primei micri a braelor dup start i dup fiecare ntoarcere, corpul trebuie meninut pe piept. Nu este permis rsucirea pe spate n niciun moment. Dup start i dup fiecare ntoarcere, nottorii care sunt incapabili s se propulseze cu ajutorul piciorului/picioarelor pot realiza o micare de bra care poate s nu fie simultan sau n plan orizontal pentru a lua poziia pe piept. Toate micrile braului/braelor vor fi simultane i n acelai plan orizontal, fr alternarea micrii. Mna/minile vor fi mpinse nainte mpreun de la nivelul pieptului la, sub sau deasupra nivelului apei. Coatele vor fi sub ap cu excepia micrii finale, nainte de ntoarcere i pentru ultima micare la sosire. Mna/minile vor fi aduse napoi la sau sub nivelul apei. Mna/minile nu vor depi linia oldului, cu excepia primei micri dup start i fiecare ntoarcere. Toate micrile piciorului/picioarelor vor fi simultane i n acelai plan orizontal, fr alternarea micrii. nottorii cu deficiene la nivelul piciorului/picioarelor sau a l labei/labelor picioarelor trebuie s manifeste intenia de micare simultan i intenia de micare a picioarelor n acelai plan orizontal. Labele picioarelor trebuie s fie ntoarse n exterior n timpul micrii de propulsare. Nu este permis micarea de forfecare, loptare sau delfin n jos. Spargerea suprafeei apei cu picioarele este permis dac aceasta nu este urmat de micarea delfin n jos. nottorii care sunt incapabili sa-i utilizeze unul sau ambele picioare i/sau una sau ambele labe ale picioarelor pentru a se propulsa normal nu vor trebui s-i ntoarc n exterior laba piciorului afectat n timpul micrii de propulsare. nottorii care sunt incapabili s-i utilizeze ambele picioare i/sau labe ale picioarelor pentru a obine o propulsie normal i pot trage picioarele.
Definiie:
SM 6.4
SM 6.4.1
SM 6.5
SM 7 SM 7.1
SM 7.1.1
SM 7.2 SM 7.3
SM 7.4 SM 7.4.1
SM 7.5
SM 7.5.1
SM 7.5.2
SM 7.6
La fiecare ntoarcere i la sosire, atingerea peretelui trebuie s aib loc cu ambele mini simultan la, deasupra sau sub nivelul apei. Capul poate fi scufundat dup ultima micare a braelor nainte de atingere, cu condiia s sparg suprafa a la un moment dat n timpul ultimului ciclu complet sau incomplet care precede atingerea. La fiecare ntoarcere i la sosire, cnd nottorul are brae de lungime diferit, doar braul mai lung trebuie s ating peretele, dar ambele brae trebuie s fie ntinse simultan n fa. nottorii cu membre superioare prea scurte pentru a le putea ntinde deasupra capului vor atinge peretele cu orice parte superioar a corpului la ntoarcere i sosire. La fiecare ntoarcere i la sosire, cnd un nottor i utilizeaz un singur bra pentru ciclul de micare, nottorul va trebui s ating peretele cu o singur mn/un singur bra. La fiecare ntoarcere i la sosire, cnd un nottor i utilizeaz ambele brae dar are o micare limitat a umrului/cotului, doar braul mai lung trebuie s ating peretele, dar ambele brae trebuie ntinse simultan n fa. nottorii cu deficiene de vedere clasificai SB11 i SB12 pot avea dificulti de atingere simultan a peretelui la ntoarcere i la sosire dac sunt restricionai datorit contactului cu frnghia culoarului, nottorii nu vor fi descalificai cu condiia s nu obin vreun avantaj. n timpul fiecrui ciclu complet de micare a braelor i picioarelor, n aceast ordine, o parte a capului nottorului va sparge suprafaa apei, cu excepia faptului c dup start i dup fiecare ntoarcere, nottorul poate executa o micare a braelor pn la nivelul picioarelor i o micare a picioarelor n timp ce este complet scufundat. Capul trebuie s sparg suprafaa apei nainte de ntoarcerea spre interior a minilor n partea cea mai ampl a celei de-a doua micri. n cazul n care exist un bra non-funcional, o micare de brae va constitui o micare complet cnd este realizat cu ajutorul prilor restante. Cnd un nottor nu are picioare sau brae sau pri din acestea, micarea picioarelor sau respectiv a braelor va constitui o micare complet.
SM 7.6.1
SM 7.6.5
SM 7.7
SM 7.7.1
SM 7.7.2
SM 8 SM 8.1
PROCEDEUL FLUTURE De la nceputul primei micri a braelor dup start i dup fiecare ntoarcere, corpul trebuie meninut pe piept i ambii umeri trebuie s fie paraleli cu suprafaa normal a apei. Micarea lateral a picioarelor sub ap este permis. Nu este permis rularea pe spate n niciun moment. n cazul n care un nottor a realizat testul umerilor czui i a fost considerat incapabil s-i menin umerii paraleli cu suprafaa normal a apei, nottorul nu va trebui s-i menin ambii umeri paraleli cu suprafaa normal a apei. Dup start i dup fiecare ntoarcere, nottorii care sunt incapabili s se propulseze cu ajutorul piciorului/picioarelor pot realiza o micare a braelor care poate s nu fie simultan sau n plan orizontal pentru a lua poziia pe piept. n ciclul de micare, ambele brae trebuie aduse nainte mpreun deasupra apei i aduse napoi simultan pe parcursul probei, conform SM 8.5. nottorii cu deficiene de vedere clasificai S11 i S12 pot avea dificulti de a realiza simultan micarea braelor n timpul ciclului de micare dac sunt restricionai datorit contactului cu frnghia culoarului, nottorii nu vor fi descalificai cu condiia s nu obin vreun avantaj.
SM 8.1.1
SM 8.1.2
SM 8.2 SM 8.2.1
n cazul n care un bra sau o parte a acestuia lipsete, o micare de brae va constitui o micare complet cnd este realizat cu ajutorul prilor restante. n cazul n care un bra este non-funcional, o micare de brae va constitui o micare complet cnd este realizat cu ajutorul prilor restante. n cazul n care braele sunt non-funcionale, toate micrile picioarelor vor constitui o micare complet. Toate micrile labelor picioarelor trebuie executate n mod simultan. Sunt permise micrile simultane n sus i n jos ale picioarelor i labelor picioarelor n plan vertical. Picioarele i labele picioarelor nu trebuie s se afle la acelai nivel, dar nu sunt permise micri alternative. n cazul n care nu exist picioare sau picioare funcionale, picioarele vor fi trte. La fiecare ntoarcere i la sosire, atingerea peretelui se va face cu ambele mini simultan, la, deasupra sau sub suprafaa apei. La fiecare ntoarcere i la sosire, cnd nottorul are brae de lungime diferit, doar braul mai lung trebuie s ating peretele, dar ambele brae trebuie s fie ntinse simultan n fa. Umerii vor rmne n plan orizontal pn la realizarea contactului. nottorii fr membre superioare sau cu membre superioare non-funcionale sau prea scurte pentru a le putea ntinde deasupra capului vor atinge peretele cu orice parte superioar a corpului la ntoarcere i sosire. La fiecare ntoarcere i la sosire, cnd un nottor i utilizeaz un singur bra pentru ciclul de micare, nottorul va trebui s ating peretele cu o singur mn/un singur bra. La fiecare ntoarcere i la sosire, cnd un nottor i utilizeaz ambele brae dar are o micare limitat a umrului/cotului, doar braul mai lung trebuie s ating peretele, dar ambele brae trebuie ntinse simultan n fa. nottorii cu deficiene de vedere clasificai S11 i S12 pot avea dificulti de a realiza simultan contactul la ntoarcere i sosire dac sunt restricionai datorit contactului cu frnghia culoarului, nottorii nu vor fi descalificai cu condiia s nu obin vreun avantaj. La ntoarcere i la sosire, nottorii fr picioare funcionale pot realiza o jumtate de micare cu braul/braele nainte sub suprafaa apei, pentru a realiza contactul cu peretele. La start i la ntoarceri, nottorilor li se permit una sau mai multe micri ale picioarelor i o micare a braelor sub ap, pentru a-i propulsa la suprafa. Va fi permis scufundarea complet pe o distan nu mai mare de 15 metri dup start i dup fiecare ntoarcere. n acel punct, capul trebuie s sparg suprafa a apei. nottorul trebuie s rmn la suprafa pn la urmtoarea ntoarcere sau pn la sosire. NOTUL MIXT n probele de mixt individual, nottorii utilizeaz cele patru procedee de not n urmtoarea ordine: fluture, spate, bras i liber. n probele de mixt individual de 150m, nottorii utilizeaz trei procedee de not n urmtoarea ordine: spate, bras i liber. n probele de tafet mixt, nottorii vor utiliza cele patru procedee de not n urmtoarea ordine: spate, bras, fluture i liber. Fiecare seciune trebuie terminat conform regulilor care se aplic la procedeul respectiv.
SM 8.3.1 SM 8.4
SM 8.4.1
SM 8.4.2
SM 8.4.3 SM 8.4.4
SM 8.4.5
SM 8.4.6
SM 8.5
SM 9.3
SM 10 CURSA SM 10.1 SM 10.2 SM 10.3 SM 10.3.1 nottorii vor fi descalificai dac nu termin distana stabilit a probei i vor fi indicai n rezultate prin DNF - Did Not Finish. nottorii care noat singuri n curs trebuie s parcurg ntreaga distan pentru a se califica. nottorii trebuie s termine cursa pe acelai culoar pe care au nceput-o. Dac un nottor cu deficiene de vedere iese din greeal la suprafa pe alt culoar dup start sau dup executarea unei ntoarceri i culoarul nu este utilizat, nottorului i se permite terminarea cursei pe acel culoar. Dac este necesar revenirea nottorului pe culoarul corect, persoana care atenioneaz poate da instruciuni verbale, dar numai dup identificarea clar a nottorului dup nume pentru a preveni distragerea ateniei sau interferena cu ali competitori. La toate probele, la ntoarcere, nottorii trebuie s stabileasc un contact fizic cu captul bazinului. ntoarcerea trebuie s se fac de la perete i nu se permite efectuarea unui pas de pe fundul bazinului. Sprijinirea pe fundul bazinului n timpul probelor de liber sau n timpul poriunii de liber a probelor de mixt nu va duce la descalificarea nottor ilor, dar acetia nu trebuie s peasc sau s se propulseze nainte. Nu este permis tragerea frnghiei culoarului. Obstrucionarea unui alt nottor prin traversarea unui alt culoar sau alt tip de interferen va duce la descalificarea sportivului vinovat. Dac greeala este intenionat, arbitrul va raporta chestiunea Comitetului Organizator i delegatului tehnic sau asistentului delegatului tehnic i Membrului de care ine sportivul vinovat . Niciunui nottor nu i se va permite s utilizeze vreun dispozitiv care s-i amelioreze viteza, plutirea sau rezistena sau s-i reduc trrea picioarelor n probele preliminare i finale [palmare, labe, aripioare etc]. Pot fi purtai ochelari de protecie. nottorilor FCS nu li se va permite purtarea de proteze/orteze n timpul probelor. I se poate cere unei persoane s indice nottorilor cu deficiene de vedere apropierea de captul bazinului n probele individuale ct i de tafet. De asemenea, cnd este necesar, un nottor poate fi prevenit de ctre o persoan pentru a i se indica startul distanei sale din tafet. Acest procedeu se numete atenionare. n cazul competitorilor S1, atenionarea este obligatorie. nottorii FCS pot fi atenionai din motive de siguran. nottorilor FCS li se va cere s obin un certificat medical. Aceste informaii trebuie prezentate delegatului tehnic sau asistentului delegatului tehnic nainte de startul competiiei. Orice nottor care nu este nscris ntr-o curs i care intr n ap n timpul desfurrii unei probe, nainte ca nottorii s termine cursa, va fi descalificat din urmtoarea curs programat n competiie. Va exista un numr de patru [4] nottori n fiecare echip de tafet. Orice competitor care noat procedeul bras ntr-o prob de tafet liber va observa urmtoarele:
SM 10.4
SM 10.5
SM 10.6 SM 10.7
SM 10.8
SM 10.8.1 SM 10.8.2
SM 10.8.3
SM 10.9
SM 10.10 SM 10.10.1
i] Cnd clasa SB [SB7] este inferioar sau aceeai cu clasa S [S7 sau S8] nottorul poate utiliza procedeul bras n proba de tafet liber, dar nottorul trebuie s rmn n clasa S.
ii] Dac clasa SB [SB7] este superioar clasei S [S6] nottorul poate nota doar n clasa superioar echivalent [S7] pentru proba de liber.
SM 10.11
n probele de tafet, echipa nottorului ale crui picioare/a crui parte a corpului pierde contactul cu platforma de start nainte ca membrul precedent al echipei s ating peretele va fi descalificat, dac nottorul n cauz nu revine la punctul iniial de start la perete, dar nu va fi necesar revenirea la platforma de start. Un nottor ntr-o prob de tafet poate ncepe proba n ap. nottorul nu trebuie s piard contactul minii cu peretele nainte ca membrul precedent al echipei s ating peretele, n caz contrar nottorul va fi descalificat. Orice echip de tafet va fi descalificat dintr-o curs dac un membru al echipei altul dect nottorul desemnat pentru a nota distana respectiv intr n ap n timpul desfurrii cursei, nainte ca nottorii tuturor echipelor s termine cursa. Un nottor ntr-o prob de tafet, care urmeaz s nceap proba cu un start n ap, poate intra n ap doar cnd nottorul precedent parcurge distana sa de tafet. Membrii unei echipe de tafet i ordinea lor n competiie trebuie anunate nainte de prob. Orice membru al unei echipe de tafet poate concura ntr-o prob o singur dat. Componena unei echipe de tafet poate fi schimbat ntre etapele preliminare i finale ale unei probe, cu condiia ca aceasta s fie format pe baza listei de nottori nregistrai regulamentar de ctre un Membru pentru proba respectiv. Nerespectarea ordinii de pe list va duce la descalificare. Substituiile pot fi efectuate doar n cazul unei urgene medicale demonstrate. Rezerva/rezervele pentru tafete trebuie menionate pe formularul pentru tafet, care identific clasificarea nottorului/nottorilor, iar n cazul probelor de tafet mixt, procedeul care va fi practicat.
SM 10.11.1
SM 10.12
SM 10.12.1 SM 10.13
SM 10.13.1
SM 10.14
Orice nottor care a terminat proba sau distana sa ntr-o prob de tafet trebuie s prseasc bazinul ct mai curnd posibil, fr obstrucionarea altui nottor care nu a terminat nc proba. n caz contrar, nottorul care a comis greeala sau echipa de tafet a acestuia vor fi descalificai. nottorii FCS clasificai doar S5 sau ntr-o clas inferioar pot sta pe culoarul lor pn cnd ultimul nottor din echip termin proba. Un nottor care rmne n ap se va deplasa la mic distan de captul bazinului, aproape de frnghia culoarului, dar nu va obstruciona alt nottor de pe alt culoar. Dac din cauza unei obstrucii ansele de succes ale unui nottor sunt compromise, arbitrul i poate permite nottorului s concureze n proba preliminar urmtoare sau, dac obstrucia apare ntr-o prob final, arbitrul poate dispune repetarea probei. n cazul nottorilor cu deficiene de vedere, dac apare o obstrucie accidental n timpul unei probe, cauzat de un nottor care iese la suprafa dup start sau o ntoarcere pe un culoar utilizat de ctre alt competitor, sau noat prea aproape de frnghia culoarului etc., arbitrul consultndu-se cu delegatul tehnic va putea permite unuia sau tuturor nottorilor redisputarea probei. Dac obstrucia apare ntr-o prob final, arbitrul consultndu-se cu delegatul tehnic poate dispune repetarea probei finale. Nu este permis utilizarea de pacemakere sau a altor dispozitive sau planuri care pot avea acelai efect i nu se vor da instruciuni nottorilor dup startul unei probe. Componena tafetei Echipele de tafet pentru persoanele cu deficiene de vedere se bazeaz pe un scor de puncte. Clasificarea nottorului individual va da valoarea punctajului, de ex. clasa S11 valoreaz unsprezece [11] puncte, clasa S12 dousprezece [12] puncte etc. tafetele 4 x100m nu vor depi patruzeci i nou [49] de puncte. Persoana care atenioneaz poate transmite nottorului schimburile de tafet i
SM 10.14.1
SM 10.15
SM 10.15.1
SM 10.16
SM 10.17 SM 10.17.1
SM 10.17.2
poziia/locul n cadrul tafetei. Poate fi necesar o persoan suplimentar, una care s-l atenioneze pe nottorul care parcurge distana de tafet i alta care s-i transmit schimburile. Nu este permis arbitrajul. SM 10.17.3 Echipele de tafet pentru nottorii FCS se bazeaz pe un scor de puncte. Clasificarea nottorului va da valoarea punctajului, de ex. clasa S6 valoreaz ase [6] puncte, clasa SB9 valoreaz nou [9] puncte etc. tafetele 4 x 50m nu vor depi douzeci [20] de puncte. tafetele 4 x 100m nu vor depi treizeci i patru [34] de puncte.