Apă Vie: Ia-ți puterea înapoi!
De Vera Budan
5/5
()
Informații despre cartea electronică
Noi, oamenii, avem gânduri și emoții, și răni care vin peste noi ca o apă moartă, care ne tulbură viața. Cartea pe care o ții în mână acum te invită într-o călătorie a reînvierii. Cum să renasc? Cum să fac ca vechile răni să nu-mi mai bântuie viața? Cum să depășesc frica și suferința? Toate aceste întrebări își găsesc un răspuns clar, simplu și practic în cartea Apă vie.
Autoarea folosește, pe de o parte, un limbaj al poveștilor (asemuind psihicul uman cu o ceașcă și cu un ulcior) și, de pe altă parte, unul și raționalului. Demersul face ca procesul de vindecare, prin care ești ghidat blând și ferm, să devină unul ușor și captivant.
Nu există om care să nu-și dorească vindecarea. Apă vie este cartea care face ce promite. Este nevoie doar ca și tu să faci un pas către ea. Să o deschizi, să o citești, să o folosești ca pe un ghid invizibil în inima ta.
Vera budan deschide porțile către învierea inimii cititorului și către vindecare printr-o serie de experiențe personale, dar și exerciții simplu de aplicat, în maniera calmă și jucăușă a unui bun specialist în conștiința umană.
Apă vie este o carte care merită să fie pusă pe noptieră și folosită zi de zi.
Angela Stafii, dr. în filosofie, life coach.
Citiți mai multe din Vera Budan
Calea Feminității: Pașii spre o nouă tu Evaluare: 4 din 5 stele4/5Școala inimii Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluări
Legat de Apă Vie
Cărți electronice asociate
Saltul Magic Evaluare: 5 din 5 stele5/5Totul e vindecare!: Depășirea emoțiilor, dobândirea echilibrului și a libertății interioare Evaluare: 3 din 5 stele3/5Afirmatii Pozitive pentru Barbati: Puterea Subconștientului, #2 Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriLa Que Sabe: Cea care știe să fie Femeie Evaluare: 5 din 5 stele5/5Puterea Intuitiei Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriNorocul şi Ghinionul Evaluare: 5 din 5 stele5/5Când totul se prăbușește în jurul tău Evaluare: 5 din 5 stele5/5Detoxifierea spirituala Evaluare: 5 din 5 stele5/5Ego: Scapa De Orgoliu Daca Vrei Succes Si Sa Fi Fericit Evaluare: 3 din 5 stele3/5Rețeta Fericirii Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriAfirmatii Pozitive pentru Femei: Puterea Subconștientului, #3 Evaluare: 5 din 5 stele5/5Ce Sa Faci Cand Nu Stii Ce Sa Mai Faci Evaluare: 5 din 5 stele5/5O mantra pe zi Evaluare: 5 din 5 stele5/5Suharo: Regăsește-te! Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluări7 Paşi Rapizi Către Evoluţie Evaluare: 5 din 5 stele5/5O Miriada de Afirmatii Pozitive: Puterea Subconștientului, #4 Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriAscensiunea Personala Evaluare: 5 din 5 stele5/5Puterea Ta Interioara: Preia Controlul Asupra Vietii Tale Evaluare: 4 din 5 stele4/5Legile Divine: Invata sa le folosesti in favoarea ta! Evaluare: 5 din 5 stele5/5Clipa-n Care M-am Regasit Evaluare: 5 din 5 stele5/5Ghidul Călătoriei spre Lumea Ta Interioară Evaluare: 5 din 5 stele5/5PUTEREA SENSIBILITĂȚII. Valoarea empatiei într-o lume din ce în ce mai dură Evaluare: 5 din 5 stele5/5Virtuale Vindecatoare Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriAcceptarea neconditionata Evaluare: 5 din 5 stele5/5Alege Fericirea. Cum să îți schimbi viața Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDaca As Fi Stiut Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDe la Credinta la Incredere Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriFrumuseţea interioară şi exterioară: Cum o obţinem? Evaluare: 5 din 5 stele5/5Lacasul sufletului Evaluare: 5 din 5 stele5/5
Dezvoltare personală pentru dvs.
Curs intensiv de reglare emoțională: Strategii cognitive și de mindfulness pentru gestionarea emoțiilor Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cele 7 Peceti Evaluare: 5 din 5 stele5/5Jocul vieții și cum să-l jucăm Evaluare: 5 din 5 stele5/5Schimba-Ti Atitudinea Ca Sa-Ti Schimbi Viata Evaluare: 5 din 5 stele5/5Bărbații de pe canapeaua mea. Povești adevărate despre sex, dragoste și terapie Evaluare: 5 din 5 stele5/5Arta de a (nu) pierde timpul Evaluare: 5 din 5 stele5/5Antrenarea Memoriei Evaluare: 5 din 5 stele5/513 Lucruri Pe Care Nu Le Fac Oamenii Puternici Mental Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cum să-ți dezvolți inteligența emoțională. Evaluare: 5 din 5 stele5/5Gândește și vei fi bogat Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cum să-ți gestionezi anxietatea: Abilități esențiale pentru o viață normală Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cunoasterea Omului Evaluare: 5 din 5 stele5/5Memoria Inteligenta Evaluare: 5 din 5 stele5/5Luna Evaluare: 5 din 5 stele5/5Arta terapiei PSI: din practica terapeutica Evaluare: 5 din 5 stele5/5Amant - Manualul bărbatului Alpha Evaluare: 4 din 5 stele4/5Cum să te relaxezi și să învingi stresul Evaluare: 4 din 5 stele4/5Limbajul Hipnotic Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cum să-ți observi și să-ți identifici emoțiile Evaluare: 5 din 5 stele5/5Atașamentul anxios: Obține încredere în tine și siguranță în relațiile de dragoste Evaluare: 5 din 5 stele5/5Creează-ți un panou al dorințelor: Cum să-ți transformi visurile în realitate Evaluare: 5 din 5 stele5/5Puterea Ta Interioara: Preia Controlul Asupra Vietii Tale Evaluare: 4 din 5 stele4/5Evoluţie spirituală - Cum să creştem? Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cum înveți Să îți Amintești Evaluare: 5 din 5 stele5/5Îndrăzneală: Cum să Luăm Decizii Rapid și Eficient Evaluare: 5 din 5 stele5/5Vreau si Pot sa Slabesc Mancand: Dieta ca Stil de Viata: Terapii Holistice Evaluare: 5 din 5 stele5/5Pilonii iubirii de sine Evaluare: 4 din 5 stele4/5Oaia neagra Evaluare: 4 din 5 stele4/5Cum să-ți creezi relații avantajoase, să câștigi încrederea și să devii influent Evaluare: 5 din 5 stele5/5
Recenzii pentru Apă Vie
1 evaluare0 recenzii
Previzualizare carte
Apă Vie - Vera Budan
Apă Vie
Ia-ți puterea înapoi!
Vera Budan
Publicat de MultiMedia Publishing
Copyright 2022 Vera Budan
Toate drepturile rezervate.
Pictură copertă: Ana-Maria Gălețeanu
Redactare: Constanța Soltan
Design copertă: Dorin Esinenco
©2022, Vera Budan, Toate drepturile rezervate.
Publicat de MultiMedia Publishing, www.telework.ro/ro/editura
ISBN: 978-606-033-714-0
Introducere
De ce nu reușim să ne bucurăm și să trăim așa cum ne spun cărțile și articolele - din plin, savurând fiecare clipă?
Nu este război, nu murim de foame, avem ceea ce strămoșii noștri nici nu ar fi putut visa, din toate punctele de vedere, totuși, mergem prin viață de parcă am fi profund răniți de arme invizibile.
Avem ce vindeca? Mai sunt lucruri care dor, deși avem tot de ce pare că am avea nevoie?
De ce suntem duri și răutăcioși unii cu alții? De ce continuăm să ne rănim, deși ne-am promis că nu o vom face?
Cum să fim sinceri, pentru a ne apăra de atacurile celor din jur și, totuși, să nu atacăm la rândul nostru?
Cum să facem pace cu noi înșine, când dialogul nostru interior numai despre împăcare nu este?
Sunt momente când ne simțim prinși într-o capcană de parcă orice am face nu funcționează, iar dacă funcționează, nu reușim să ne bucurăm. Chiar dacă ne dăm seama mai târziu că obstacolul este în interior, nu devine mai ușor să-l depășim, nu știm cum, nu ne-a învățat nimeni.
Sunt momente în care, pur și simplu, ne simțim neputincioși, ne oprim la câte o răscruce și parcă ne vine întrebarea: „iar mă aflu aici?"
Sunt momente în care, o luăm de la capăt și ne promitem că de azi va fi diferit, totuși ceva ne trage în urmă și se pare că „marea schimbare" nu durează decât 3 zile ca orice minune.
Sunt momente în care simțim că viața ne trece pe alături, nu suntem conectați cu noi, dar nici cu ceilalți, de parcă nici nu am trăi.
Batem pasul pe loc? Nu, nu neapărat, dar sunt anumite aspecte ale vieții pe care le tot „chinuim" pentru a aduce mai multă armonie și bucurie.
Pentru toate aceste momente și nu numai, am scris această carte.
Pentru că sunt convinsă că avem capacitatea de a ne vindeca, de a fi blânzi și răbdători cu noi, pentru a fi mai împliniți, pentru a fi în armonie.
Primele idei pentru această carte s-au născut acum câțiva ani, dar așa cum un copil are nevoie de 9 luni pentru a se pregăti pentru naștere, o carte se naște în urma unui proces care poate dura.
Au fost mai multe încercări, era un proces în care nu sunt sigură dacă eu cream conținutul sau mai degrabă conținutul, care urma să se nască, mă transforma ca să-l pot purta în mine, până a se arăta.
Între timp am crescut mult cu ajutorul și alături de clienți, alături de oameni apropiați sau care urmau să devină apropiați.
„Cuvinte care vindecă" a fost primul titlu care mi-a venit pentru ceea ce urma să devină această carte, dar, fiindcă o dată cu ideea de titlu, în toiul nopții, mi-a venit și intuiția că există deja, acesta s-a transformat nu o dată.
În carte vei găsi multe cuvinte care te vor mângâia, multe care te va pune pe gânduri, unele care vor pișca ușor sau chiar dureros din atitudinea ta față de viață, față de oameni și față de tine. Unele cuvinte îți vor părea adevărate, altele nu, totuși, mi-aș dori ca toate să-ți servească pe post de clopoței de conștientizare.
Este un text simplu, dar totodată profund, care te va ajuta doar dacă nu te grăbești să-l citești pentru a mai avea o bifă în materie de cărți citite. Tot ce vei găsi pe aceste pagini este trăit, experimentat, observat sau dedus, nu există lucruri doar citite undeva, fără a fi trecute prin propria viață personală sau profesională.
Mulțumiri:
Nu voi scrie nume, nu de această dată, pentru că ar fi prea multe și ar fi dificil de făcut un clasament în acest sens.
Mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine și au așteptat cu răbdare toate procesele de creație, deși au întrebat din când în când ce se mai aude în acest sens, mi-au lăsat spațiu să hotărăsc detaliile! Mulțumesc tuturor celor care au participat direct la crearea cărții în sine, după ce a fost scris textul inițial! Desigur, un mare mulțumesc tuturor clienților mei (individuali, dar și participanților la diverse programe), care m-au ajutat prin căutările lor să devin mai bună, să caut la rândul meu răspunsuri, să cresc, să cred că se poate! Cititorii care au urmărit de-a lungul timpul articolele, postările mai scurte, care vor citi cartea, merită și ei un mare mulțumesc pentru dorința de a se vindeca, pentru deschidere și pentru că m-au lăsat să fiu parte din hrana lor psihologică!
Celor apropiați (prieteni, familie) le mulțumesc, pentru că îmi sunt alături în toate momentele de bucurie și de tristețe, de speranță și de dezamăgire, de mulțumire și de așteptare, de frustrare sau de furie! Ei au fost cei care m-au ajutat să cred și să mă conving că eu, acea diversă și întreagă, cu bune și cu rele, pot fi iubită și acceptată. Îmi doresc să fi simțit și ei că îi accept cu de toate și că le sunt aproape.
Celor care mi-au fost ghizi, profesori, traineri, psihoterapeuți, pe care i-am avut ca model și inspirație și care și-au lăsat amprenta în deschiderea continuă a unor părți din mine, ascunse până atunci.
Nu, nu am fost singură în acest proces, deși fizic, atunci când scriam eram singură. Toate gândurile, cuvintele, tăcerile, dragostea și încrederea primită au un rol important aici, vă mulțumesc pentru toate acestea!
Te invit să ai răbdare, să citești și să aplici în ritmul tău, iar dacă descoperi lucruri care dor, ai răbdare cu tine! Încearcă să fii, începând cu această carte, un părinte grijuliu și blând pentru tine însuți!
Pentru resurse suplimentare și pentru a lua legătura cu autoarea, poți accesa:
psychologist.md
Facebook: Psiholog Vera Budan
Instagram: psiholog.vera.budan
PARTEA ÎNTÂI
- Nu suntem decât niște vase, aici pe pământ, vase care poartă în ele ceva uimitor de prețios, dar, din păcate, devine cu timpul mai important ce se întâmplă cu însăși vasul, materialul acestuia, culoarea, prețul…
- Dar, oare chiar nu contează din ce sunt făcută? Întrebă mica ceșcuță curioasă.
- Ba da, contează, dar aceasta doar pentru a ști cum să păstrezi ceea ce ai în interior, cum să cultivi, cum să împarți. Doar, aici, pe pământ este posibil aceasta – interiorul să fie atât de diferit de exterior, dar realizarea lui să depindă, totuși, de acesta din urmă.
S-a trezit brusc din vis, straniu, parcă era o amintire vie, mai degrabă decât un vis, de parcă tocmai a fost într-o poveste plină de culori, mistere…
În acel vis toți noi, oamenii, eram vase diverse, din diverse materiale, de diverse mărimi, culori, forme. Totuși, cel mai ciudat i se păru faptul că nici un vas nu mai era ÎNTREG. Toate vasele erau sparte, aveau părți lipsă sau chiar le rămăsese doar jumătate din forma inițială.
Erau unele vase care reușeau deja să-și găsească părțile care lipseau, să le lipească, să se bucure de reîntregirea proprie.
Erau unele care căutau un ALT vas cu răni
asemănătoare pentru a se uni într-un întreg mai fericit, dar de fiecare dată când găseau unul cât de cât potrivit conținutul acestora se amesteca și ÎNTREGUL era un disconfort neplăcut pentru ambii. Se dezlipeau atunci violent pentru ambii și fiecare arunca în celălalt cu învinuiri, fără să știe că, pentru cealaltă JUMĂTATE, a fost la fel de dureroasă ruptura. Unele vase încercau astfel să se LIPEASCĂ de tot ce găseau, crezând că durerea bucăților rupte astfel va fi mai mică. Nimic bun însă nu urma, erau respinse, se simțeau nedreptățite, abandonate, deveneau din ce în ce mai fricoase totuși nu reușeau să renunțe la strategie, nu cunoșteau una mai bună.
Unele vase găseau pansamente pentru găurile lor în diverse activități, unele dintre care păreau foarte sănătoase la prima vedere, totuși, acele pansamente ascundeau adevăratul conținut interior, care în spatele acelor activități păreau mai puțin valorose.
Unele vase se închideau de frică să nu mai fie rănite, cu un capac greu, acel capac le permitea să se apere de curioșii nepoftiți care doreau să privească înăuntru. Totuși, acesta nu le ajuta să-și păstreze viu și curat conținutul, atâta timp cât erau găuri pe lateral.
- Spune-mi povestea ta! Rugă mica ceșcuță curioasă ulciorul înțelept, cum ai ajuns să fii atât de bine cârpit și îngrijit?
- Când m-am născut aveam doar puține crăpături, conținutul meu încă era cristalin și limpede, în el se oglindea mama și aceasta o ajuta să spere că măcar eu voi fi întreg toată viața. În primii ani de copilărie am fost desigur foarte afectat, pentru că fiind copii suntem foarte fragili, dar și pentru că maturii din jur sunt neatenți și neștiutori, din cauza propriilor răni grave. Când am crescut mai măricel credeam cu desăvârșire că nu merit nimic bun, aveam multe cioburi lipsă, pe care le-am lăsat la locul traumei, pentru că atunci credeam că acestea îmi aduc doar suferință. Vedeam aceste cioburi în ceilalți, uneori le uram, alteori le admiram. Încă nu puteam să mă privesc și să văd unele părți ale mele, așa că făceam cunoștință cu mine pe bucăți, în ceilalți. Erau căutări frumoase și totodată obositoare, încercări de a mă cunoaște, de a mă regăsi.
La un moment dat am întâlnit vase mult mai întregi ca mine, care, deși cârpite puteau păstra și împărți cu bucurie din conținutul lor, erau calme, calde, blânde…
Am început să întreb – cum pot să mă reîntregesc și eu la fel de frumos. Cu răbdare, mi s-a spus, mi-au mai spus să urmăresc relațiile cu alte vase, ce părți lipsă observ la ele, ce conflicte am cu eele…
Mai întâi am găsit cioburi mari care, odată lipite aduceau schimbări majore în mine, credeam de fiecare dată că gata, pot să mă odihnesc, sunt întreg. După care mai descopeream o gaură, încă una și tot așa. Acestea au devenit mai mici și poate că aș putea să mă opresc în orice moment, dar a devenit important și procesul, metodele pe care le inventam ca să găsesc și să lipesc propriile cioburi erau din ce în ce mai rafinate, șanțurile rămase între ele tot mai neobservabile.
În unele momente găseam părți care păreau ale mele, dar erau mai mici, rămăsese la vârsta când s-au spart, nu mi se mai potriveau deja. Atunci am ales să le cresc, încet, încet să le ajut să devină potrivite cu mine, apoi le-am lipit cu grijă în golurile de unde făceau parte.
Nu a fost ușor, îmi venea și mie uneori să mă lipesc de cineva care părea că are o parte din mine, îmi venea uneori să uit de misiunea de a fi întreg și să mă scufund în alcool sau alte vicii. Am suferit și eu, am greșit uneori și plus, mai am încă de lucru.
Ulciorul a zâmbit, a arătat în direcția unor cioburi neidentificate și a pornit ușor spre ele.Mica ceșcuță a privit spre sine, dar nu a reușit să se vadă prea bine. Și-a imaginat atunci că va avea mult de lucru, dar voia să devină întreagă, îi plăcea nespus de mult ulciorul, cu ornamentul său unic și interesant, format din cioburile lipite.
La început au fost părinții, iar părinții erau…
- Dar, cu ce să încep? Întrebă ceșcuța curioasă, după ce alergase ca să ajungă ulciorul din urmă.
- Începe cu începutul, al tău, de când te-ai născut viața ta a fost marcată de 2, dacă mai este în continuare marcată în orice fel de aceștia, să știi că mai ai de lucru…
Patria noastră a tuturor este copilăria.
Când suntem mici, depindem în totalitate (fizic, emoțional, psihic…) de părinți sau de cei care au grijă de noi. Suntem unicele ființele care au nevoie de mulți ani ca să devenim independenți, treptat, mai întâi putem să ne deplasăm singuri, să ne deservim, să facem din ce în ce mai multe lucruri de care depinde atât de mult supraviețuirea noastră.
Totuși, ne adaptăm foarte mult acelui mediu care ne asigură supraviețuirea, aceasta e o capacitate care ne ajută când suntem mici, dar care poate deveni o povară, peste ani. De exemplu, știm deja foarte bine cum să ne facem văzuți și auziți ca să primim hrană, știm cum s-o chemăm pe mama de fiecare dată când simțim un disconfort. Aceasta în cazurile fericite, în cele mai nefericite, din contra, vom ști, chiar de foarte devreme că nu ajută la nimic plânsul și vom tăcea, dacă avem o mamă sadică sau absentă emoțional. Doar așa ne asigurăm că primim măcar puțin, măcar ca să nu murim…
Dacă avem măcar un părinte „prezent" vom învăța să cerem mai mult de la el, cel puțin și prin plâns mai mult, prin mult mai multă gălăgie. Vom învăța fiecare stare emoțională, fiecare mișcare, fiecare lipsă de mișcare, pentru că depindem total de ele, pentru că orice incertitudine poate fi periculoasă.
Poate părea că exagerez, că de fapt părinții urmăresc toate stările copilului și sunt mult mai atenți, totuși vă voi contrazice, pentru că o nevoie nesatisfăcută pentru un copil (fie ea nevoia de afecțiune, hrană, confort fizic sau securitate) pare mult mai chinuitoare și infinită ca timp, copilul mic este blocat în acel moment.
Creștem, deci, cu anumite modele, neconștientizate din păcate, despre cum se pot satisface nevoile vitale. Nu că ar fi rele acele modele, doar că nu sunt opțiuni conștiente, ci mai degrabă reacții automate și UNICE de adaptare. Dacă a ne victimiza ne-a salvat când eram mici, nu vom ști că există alte modalități sau vom ști conștient, dar nu vom putea să le alegem în majoritatea momentelor. Dacă propriul părinte alegea să se victimizeze, putem alege acest model sau putem deveni agresori, sau salvatori, ca să obținem anumite beneficii din acel raport. Beneficii limitate ce-i drept, dar aceasta e altă temă.
Culmea este că părinții noștri nu au avut mai multe șanse, poate din contra. Deși aparent ADULȚI, nu neapărat crescuți din acele hăinuțe cu care au fost la rândul lor îmbrăcați, poate potrivite cândva, dar care nu-și mai îndeplineau demult scopul.
Dar am crescut, unii dintre noi avem cu mult mai mult de 18 (mă rog, asta e vârsta majoratului, cel puțin la noi), totuși rămânem „victime ale unor tipare din interior demult depășite plus că ne mai tot „certăm
cu părinții din mintea proprie. Sau poate îi idealizăm, se întâmplă și aceasta destul de des la persoanele mature, trecute de foarte mult timp, când idealizarea era un proces normal și de dorit (altfel nu ar fi fost încrederea oarbă în părinți și astfel nu ar fi fost posibilă supraviețuirea).
La un moment dat, într-o ședință de psihoterapie personală, în care povesteam anumite lucruri despre mama, terapeuta mi-a spus: ,,Spui aceste lucruri, cred că au fost foarte dureroase pentru tine ATUNCI, dar mă uit aici, în acest cabinet și mama ta nu este cu noi. Totuși, se pare că încă o porți cu tine, ca să-ți repete lucrurile dureroase, deși au trecut atâția ani. Cât de adevărat, cât de mult m-au „trezit
cuvintele ei.
Uneori ducem cu noi, în noi, un model al părinților atotputernici, atotștiutori, atotiubitori, atotcorecți, care parcă tot timpul ne țin ștacheta sus și ne privesc de sus – nu, încă nu ai făcut destul de multe, destul de bine, destul de… încă nu ai ajuns la nivelul meu… Îi idealizăm, de parcă am avea câțiva anișori și ei sunt încă TOTUL pentru noi. Nu, nu propun să-i detronăm cumva, ei au avut rolul lor, important, de necontestat, totuși, mă gândesc că poate dacă avem 20 de ani, 30…60 de ani, să nu ne mai fie frică să aducem note proaste, să nu ne mai fie (în sfârșit) rușine că le suntem copii. Mai ales dacă aceștia nici măcar nu mai sunt în viață. Să ne mai amintim uneori că au avut și ei greșeli, că au fost și slabi, că la urma urmei, au fost oameni simpli, nu din basme, ci oameni normali, cu bune și rele. Aceasta ne va ajuta cel puțin să respirăm ușurați, să nu mai dăm socoteală, să nu ne mai simțim vinovați.
Există și cealaltă extremă – părinții vinovați pentru TOATE eșecurile, fie ele mici sau mari, părinți cu care se poartă discuții interioare zi și noapte, cărora li se spun, în minte, ceea ce ar fi fost de dorit