Descoperiți milioane de cărți electronice, cărți audio și multe altele cu o perioadă de probă gratuită

De la $11.99/lună după perioada de încercare. Anulați oricând.

Codul Jefferson
Codul Jefferson
Codul Jefferson
Cărți electronice600 pagini8 ore

Codul Jefferson

Evaluare: 4.5 din 5 stele

4.5/5

()

Citiți previzualizarea

Informații despre cartea electronică

Ce ar fi dacă toți cei patru președinți americani asasinați de-a lungul timpului ar fi fost uciși din același motiv șocant: o clauză din Constituția Statelor Unite? Când președintele Danny Daniels este ținta unui atentat în inima Manhattan-ului, Cotton Malone, fost agent secret al Departamentului de Justiție, își riscă viața pentru a-l salva și intră astfel în conflict cu Commonwealth, o organizație secretă înființată în vremea Revoluției Americane.

Malone și Cassiopeia Vitt străbat țara în lung și în lat ca să spargă cifrul secret al lui Thomas Jefferson, să dezlege puzzle-ul lui Andrew Jackson și să dezgroape un document semnat de înșiși Părinții Fondatori ai nației și suficient de puternic pentru a face din Commonwealth o forță de neoprit.

„O intrigă ingenioasă, plină de răsturnări de situație și scene de acțiune, pe un fundal istoric care stârnește imaginația cititorilor.“ – Publishers Weekly

„Constituția americană, coduri secrete, istorie cât cuprinde și, în plus, pirați! Ce altceva ți-ai mai putea dori? Codul Jefferson te va bântui nu numai câteva nopți, ci toată viața. Cotton Malone se întoarce în cel mai înfricoșător loc de pe pământ: acasă.“ – Brad Meltzer

LimbăRomână
Data lansării31 mar. 2016
ISBN9786063305658
Codul Jefferson

Legat de Codul Jefferson

Cărți electronice asociate

Thrillere pentru dvs.

Vedeți mai mult

Recenzii pentru Codul Jefferson

Evaluare: 4.666666666666667 din 5 stele
4.5/5

6 evaluări1 recenzie

Ce părere aveți?

Apăsați pentru evaluare

Recenzia trebuie să aibă cel puțin 10 cuvinte

  • Evaluare: 5 din 5 stele
    5/5
    Super lectură! Am citit cartea aproape pe nerăsuflate. O recomand cu plăcere!

Previzualizare carte

Codul Jefferson - Steve Berry

Prolog

Washington, D.C.

30 ianuarie 1835

Ora11.00

Președintele Andrew Jackson a privit pistolul îndreptat către pieptul său. O imagine ciudată, dar nu complet nefamiliară, cel puțin pentru un bărbat care își petrecuse mai toată viața în războaie. Plecase din Rotonda Capitoliului către Porticul de Est și starea lui de spirit sumbră se potrivea perfect cu aspectul vremii. Secretarul de stat al Trezoreriei, Levi Woodbury, îl susținea în timp ce mergea, și la fel și credinciosul său baston. Iarna fusese foarte crudă în anul acela, mai ales pentru un corp sfrijit ca al lui, la cei șaizeci de ani pe care îi avea; mușchii îi erau neobișnuit de înțepeniți, și plămânii, permanent congestionați.

Se aventurase afară din Casa Albă numai pentru a-și lua rămas-bun de la un fost prieten, Warren Davis, din Carolina de Sud, ales de două ori în Congres, prima dată ca aliat, ca democrat jacksonian, a doua oară ca membru al Partidului Nullifier. Inamicul lui Jackson, fostul vicepreședinte John C. Calhoun, fusese cel care înființase Partidul Nullifier, iar membrii săi credeau că statele aveau dreptul să-și aleagă legile federale la care doreau să adere. „E mâna diavolului", așa descria președintele prostiile lor. Dacă nullifierii ar prelua puterea, Statele Unite nici n-ar mai exista – și exact asta și intenționau, după părerea lui. Din fericire, Constituția făcea referire la un guvern unificat, nu la o ligă bazată pe înțelegeri vagi și în care fiecare era liber să facă tot ce-i trecea prin cap.

Prioritate avea poporul, și nu statele.

Nu avusese de gând să participe la funeralii, dar se răzgândise cu o zi înainte. În ciuda divergențelor politice care îi despărțiseră, îl plăcuse pe Warren Davis, așa că suportase predica deprimantă a capelanului: „Soarta e capricioasă, în special cu cei vârstnici", după care trecuse prin fața sicriului deschis, murmurase o rugăciune și coborâse în Rotondă.

Mulțimea venită să asiste era impresionantă.

Sute de oameni sosiseră pentru a-l vedea pe președinte. Nu le dăduse atenție. Atunci când se afla în mijlocul unei mulțimi se simțea ca un părinte înconjurat de copii, bucurându-se de afecțiunea lor și iubindu-i așa cum trebuie să o facă orice tată iubitor. Și avea cu ce să se mândrească. Reușise imposibilul – să achite complet datoria națională în cel de-al cincizeci și optulea an de existență a republicii – și în cel de-al șaselea an de când se afla la conducere, așa încât mai mulți oameni din mulțime îl aclamaseră. Sus, la etaj, unul din secretarii săi de cabinet îl informase că spectatorii înfruntaseră gerul îndeosebi cu scopul de a-l vedea pe Bătrânul Hickory¹.

Zâmbise la auzul poreclei care făcea trimitere la duritatea sa recunoscută, însă se arătase circumspect față de compliment.

Știa că mulți se temeau ca el să nu încalce reglementările în vigoare și să caute să obțină un al treilea mandat², și că printre ei se numărau și unii membri ai propriului partid, care nutreau ambiții prezidențiale. Dușmanii păreau să îl pândească la tot pasul, și mai ales aici, în Capitoliu, unde reprezentanții Sudului deveneau tot mai îndrăzneți, iar legiuitorii din Nord, tot mai aroganți.

Păstrarea unui simulacru de ordine devenise o sarcină dificilă chiar și pentru o mână forte, așa cum se considera el.

Mai rău, în ultima vreme începuse să-și piardă interesul pentru politică.

Toate bătăliile majore păreau să fi fost date.

Mai avea doar doi ani până la sfârșitul celui de-al doilea mandat, după care cariera sa avea să ia sfârșit. De aceea se arătase atât de rezervat și de secretos în legătură cu posibilitatea unui al treilea mandat. Dacă nu din alt motiv, măcar perspectiva unei noi candidaturi putea să-i țină pe dușmani la distanță.

În realitate, nu avea nici cea mai mică intenție de a candida din nou. Avea să se întoarcă în Nashville. Acasă, în Tennessee, la preaiubita sa plantație Hermitage.

Dar deocamdată avea o armă îndreptată asupra sa.

Străinul bine îmbrăcat care îl țintea cu un pistol din alamă cu un singur glonț se ivise dintre privitori și avea fața acoperită cu o barbă neagră stufoasă. În calitate de general, Jackson învinsese armate britanice, spaniole și indiene. Ca duelist, ucisese o dată în numele onoarei. Nu-i era frică de nimeni. Cu siguranță, nu de acest nebun cu buze palide care-i tremurau, la fel ca pistolul din mâna lui.

Tânărul a apăsat pe trăgaci.

Percutorul a pocnit.

Capsa a detonat.

Un bubuit a reverberat între zidurile Rotondei. Dar nici o scânteie nu aprinsese pulberea.

Pistolul nu a luat foc.

Atacatorul părea șocat.

Jackson și-a dat seama ce se întâmplase. Aerul rece și umed. Se luptase de multe ori pe timp de ploaie și cunoștea importanța păstrării prafului de pușcă uscat.

Un val de furie l-a cuprins.

A înșfăcat bastonul cu amândouă mâinile, ca pe o spadă, și s-a repezit asupra atacatorului.

Un al doilea pistol de alamă și-a făcut apariția, cu țeava la numai câțiva centimetri de pieptul lui Jackson.

Pistolarul a apăsat pe trăgaci.

Capsa detonantă a răspuns din nou, dar iarăși nu a făcut scânteie.

Alt rateu.

Înainte ca bastonul să împungă burta atacatorului, Woodbury l-a prins pe președinte de un braț, iar secretarul de stat de la Forțele Navale, de celălalt. Un om în uniformă a sărit asupra pistolarului, la fel și câțiva membri ai Congresului, printre care Davy Crockett, din Tennessee.

― Dați-mi drumul, a strigat Jackson. Lăsați-mă să-l lovesc. Știu cine l-a trimis.

Dar cei doi bărbați nu l-au eliberat din strânsoare.

Brațele asasinului s-au zbătut în aer, pe deasupra mării de capete, după care omul a fost doborât la podea.

― Dați-mi drumul, a strigat Jackson din nou. Pot să mă apăr și singur.

Poliția și-a făcut apariția și bărbatul a fost smucit și săltat în picioare. Crockett l-a predat polițiștilor, declamând:

― Dintotdeauna mi-am dorit să stau față în față cu cel mai ticălos om de pe pământ, și acum am avut ocazia.

Pistolarul a bolborosit cum că e regele Angliei și că va avea mai mulți bani după moartea lui Jackson.

― Trebuie să plecăm, domnule, i-a șoptit Woodbury președintelui. Omul ăsta nu e în toate mințile.

Jackson a scuturat din cap, fără să accepte scuza.

― Nu e nebun. E vorba de un complot, și bărbatul acesta este o unealtă.

― Haideți să mergem, domnule, vă rog, a insistat secretarul Trezoreriei, conducându-l afară, în dimineața cețoasă, spre trăsura care îi aștepta.

Jackson s-a conformat, dar mintea continua să îi lucreze febril.

Îi dădea dreptate lui Richard Wilde, un congresman din Georgia care îi spusese odată că „Zvonurile sunt purtate de sute de limbi și nasc cel puțin tot atâtea povești". Spera să fie așa. Își înfruntase asasinul fără urmă de teamă. Mai mult, nici măcar două pistoale nu îl făcuseră să dea înapoi. Toți cei prezenți aveau să depună mărturie despre vitejia sa.

Și, slavă Domnului atotputernic, providența fusese de partea lui.

Părea, într-adevăr, omul destinat să țină sus stindardul glorios al țării sale și să susțină cauza poporului.

A urcat în trăsură. Woodbury îl urmă și caii au pornit prin ploaie. Nu-i mai era frig, nu se mai simțea bătrân sau obosit. Senzația de putere creștea în el. La fel ca ultima oară. În urmă cu doi ani. În timpul unei călătorii cu vaporul cu aburi până la Fredericksburg. Un fost ofițer naval cu probleme mintale, pe care îl concediase, îi umpluse fața de sânge; fusese primul atac asupra unui președinte american. Refuzase să depună plângere pentru a-l aduce în fața justiției și respinsese propunerea consilierilor săi de a fi în permanență însoțit de o gardă militară. Presa îl etichetase deja drept rege la curtea Casei Albe. Nu voia să le mai dea apă la moară.

Acum cineva încercase să-l omoare.

O altă premieră pentru un președinte american.

Asasinarea.

Un gest mai degrabă specific Europei și Romei antice, și-a zis el. Un gest folosit de obicei împotriva despoților, monarhilor și aristocraților, nu împotriva unor lideri aleși de popor.

S-a încruntat la Woodbury.

― Știu cine a ordonat atacul. Nu au curajul să mă înfrunte direct, așa că au trimis un nebun ca să le facă treaba.

― La cine vă referiți?

― La trădători, a fost singurul cuvânt pe care s-a mulțumit să îl rostească președintele.

Care vor plăti cu vârf și îndesat.


¹ Hicori este un arbore de esență tare originar din America de Nord, China și Indochina. (n.trad.)

² Președintele Statelor Unite ale Americii este ales de un Colegiu Electoral pentru un mandat de patru ani. Cel de-al 22-lea amendament din Constituție interzice oricui să fie ales președinte pentru al treilea mandat. (n.red.)

PARTEA ÎNTÂI

Capitolul 1

New York

Sâmbătă, 8 septembrie, în prezent

Ora 6.13 după-amiaza

O greșeală nu a fost de ajuns pentru Cotton Malone.

Făcuse două.

Greșeala numărul unu a fost aceea de a se afla la etajul cincisprezece al hotelului Grand Hyatt. Cererea venise din partea fostei lui șefe, Stephanie Nelle, prin intermediul unui e-mail trimis cu două zile înainte. Stephanie voia să-l întâlnească sâmbătă la New York. Aparent, era vorba despre ceva ce nu se putea discuta decât față în față. Și tot aparent, un subiect important. Malone încercase totuși s-o sune la sediul central al Magellan Billet, din Atlanta, însă asistenta ei îl informase:

― E plecată de șase zile și a lăsat vorbă: EOC.

N-avea nici un rost să întrebe unde plecase.

EOC. Evitați orice contact.

Asta însemna: „Nu mă suna. O să te caut eu".

Trecuse și el prin situații similare – agentul de teren care decide de unul singur momentul când să raporteze. Statutul acesta era însă un lucru un pic neobișnuit pentru șefa de la Magellan Billet. Stephanie era responsabilă pentru toți cei doisprezece agenți sub acoperire ai departamentului. Sarcina ei era să-i supravegheze. EOC însemna în cazul ei că ceva extraordinar se întâmplase.

Malone decisese împreună cu Cassiopeia Vitt să transforme călătoria într-un weekend la New York, cu un spectacol urmat de cină, asta după ce avea să descopere ce voia Stephanie de la el. Zburaseră din Copenhaga cu o zi înainte și se cazaseră la St. Regis, la câteva străzi distanță, spre nord, de locul unde se afla acum. Cassiopeia alesese hotelul, și cum tot ea era cea care plătea, el nu protestase. În plus, ce-ar fi putut avea împotriva ambianței regale, a unei panorame care îți tăia pur și simplu respirația, și a unei camere mai mari decât apartamentul lui din Danemarca?

Răspunsese e-mailului primit de la Stephanie, informând-o unde avea să stea. Dimineața, după micul dejun, la biroul de recepție de la St. Regis îl așteptau un card de acces împreună cu numărul unei camere de la hotelul Grand Hyatt și cu un bilet.

ÎNTÂLNIRE DISEARĂ LA 6.15 FIX

Cuvântul „fix" îl intrigase un pic, dar apoi își dăduse seama că fosta lui șefă suferea de comportament obsesiv incurabil, fapt periculos în sine, dar care o făcea să fie un manager eficient. Mai știa și că Stephanie nu l-ar fi contactat dacă n-ar fi fost vorba despre ceva realmente important.

A introdus cardul de acces, remarcând și ignorând totodată anunțul NU DERANJAȚI.

Lumina indicatoare de pe încuietoarea electronică a devenit verde și ușa s-a deschis.

Interiorul era spațios, cu un pat matrimonial acoperit de perne purpurii pufoase. Un birou cu blat din lemn de stejar și un scaun ergonomic formau spațiul de lucru. Camera se afla pe colțul clădirii, o fereastră dând spre East 42nd Street, iar cealaltă oferind o priveliște spre vest, către 5th Avenue. Restul decorului corespundea întru totul așteptărilor în ceea ce privește un hotel bun din centrul Manhattanului.

Cu excepția a două lucruri.

Malone și-a fixat privirea asupra primului: un soi de drăcie făcută din ceea ce păreau a fi niște bare din aluminiu, montate ca într-un Erector Set³. Obiectul se afla în dreptul uneia dintre ferestrele din față, în stânga patului, îndreptat spre exterior. Deasupra structurii metalice masive se afla o cutie dreptunghiulară, cam de 60 pe 90 de centimetri, din același aluminiu mat, cu laturile asamblate și poziționate centrat pe fereastră. Mai multe bare se întindeau până la peretele din față și din spate; un alt set era împrăștiat pe podea și un al treilea fusese montat la câțiva centimetri deasupra, aparent pentru a ancora construcția la locul său.

Oare la asta se referise Stephanie atunci când îl anunțase că era vorba despre un lucru important?

Un tambur scurt ieșea în exterior din partea frontală a cutiei. Obiectul nu părea a putea fi cercetat decât dacă desfăceai părțile laterale. Seturi de mecanisme împodobeau atât cutia, cât și cadrul. Pe toată lungimea suporturilor observă lanțuri, ca și cum întregul ansamblu fusese conceput pentru a se deplasa.

A întins mâna către a doua anomalie.

Un plic. Sigilat. Cu numele său înscris pe el.

S-a uitat la ceas. 6.17 după-amiaza.

Unde era Stephanie?

A auzit alarma unor sirene venind de afară.

Cu plicul în mână, a pășit spre una din ferestrele camerei și s-a uitat în jos, de la înălțimea etajului cincisprezece. East 42nd Street era complet pustie. Traficul fusese deviat. Remarcase prezența poliției afară, atunci când sosise la hotel, cu câteva minute în urmă.

Se întâmpla ceva.

Cunoștea renumele clădirii Cipriani, aflată vizavi. Fusese înăuntru și-și amintea coloanele de marmură, pardoselile incrustate și candelabrele din cristal – o fostă bancă în stil renascentist italian, care era acum închiriată elitelor sociale, pentru întruniri. Probabil că un asemenea eveniment avea loc chiar atunci, un eveniment suficient de important pentru a reclama blocarea traficului și îndepărtarea pietonilor de pe trotuare, locul lor fiind luat de o jumătate de duzină dintre cei mai buni polițiști din New York, care stăteau în fața intrării elegante.

Două mașini de poliție s-au apropiat dinspre vest, cu girofarurile aprinse, urmate de un Cadillac DTS negru, supradimensionat. Iar în spatele său, o altă mașină a poliției din New York. Două stegulețe flancau capota Cadillacului. Unul era drapelul american, iar celălalt purta însemnele prezidențiale.

O singură persoană avea dreptul să circule în mașina aceea.

Președintele Danny Daniels.

Coloana a luat curba către Cipriani. Portierele au fost deschise. Trei agenți ai Serviciului Secret au sărit din mașină, au studiat împrejurimile și au făcut semn că totul era în regulă. Danny Daniels a coborât. Era înalt și solid și purta un costum închis la culoare și o cămașă albă cu cravată bleu.

Malone a auzit un huruit.

A reperat sursa zgomotului.

Drăcia prinsese viață.

Două pocnete, și geamul de pe cealaltă latură a încăperii s-a spart, cioburile căzând de la înălțime pe trotuar. Aerul rece a pătruns în cameră, însoțit de larma unui oraș vibrant. Mecanismele se învârtiseră și dispozitivul se telescopase prin cadrul ferestrei, rămasă acum goală.

Malone a aruncat o privire în jos.

Zgomotul de geam spart atrăsese atenția oamenilor din Serviciile Secrete. Capetele erau ridicate înspre Grand Hyatt.

Ceea ce a urmat s-a petrecut în câteva secunde.

Ferestre sparte. Dispozitiv pus în funcțiune. Și apoi...

„Rat-tat-tat."

Gloanțe trase înspre președintele Statelor Unite.

Agenții l-au trântit pe Daniels pe trotuar, acoperindu-l ca să-l protejeze.

Malone și-a vârât plicul în buzunar și a traversat în fugă încăperea, a înșfăcat acel cadru din aluminiu și a încercat să-l disloce din dispozitiv.

Cadrul nu s-a clintit.

A căutat din ochi, fără a găsi, cabluri electrice. Din câte se părea, mecanismul era o armă de mare putere, manevrată de la distanță și care continua să tragă. I-a văzut pe agenții care încercau să-l împingă pe președinte înapoi în mașină. Știa că imediat ce acesta se va afla în interior, geamurile și caroseria blindate aveau să-i asigure protecția.

Dispozitivul a tras alte focuri.

Malone s-a năpustit la fereastră, s-a urcat pe rama de la geam și s-a prins de cutia de aluminiu. Dacă o balansa dintr-o parte în alta sau de sus în jos, putea să îndrepte focul în altă direcție.

A reușit să deplaseze tamburul spre stânga, însă motoarele dinăuntru au compensat imediat.

Pe trotuar, cu focul momentan deviat, agenții îl împinseseră pe Daniels înapoi în mașină, care a pornit instantaneu. Trei dintre agenți au rămas pe loc, alături de polițiștii care așteptaseră în față la Cipriani.

Au scos cu toții pistoalele.

A doua greșeală comisă de Malone era de acum evidentă.

Au început să tragă.

În el.


³ Marcă înregistrată de truse de construcție pentru copii constând din piese metalice diverse, prevăzute cu găuri pentru asamblare. (n.red.)

Capitolul 2

Carolina de Nord, în largul țărmului

Ora 6.25 după-amiaza

Puține lucruri îi produceau lui Quentin Hale mai multă plăcere decât să brăzdeze valurile înspumate, alunecând pe barca cu pânzele înălțate. Dacă prin venele cuiva ar putea curge apă de mare în loc de sânge, cu siguranță el ar fi acela.

Slupurile fuseseră caii de povară ai oceanelor în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Mici și cu un singur catarg, anvergura velelor le transformase în vase iuți și ușor de manevrat. Carena puțin adâncă și rapiditatea le făcuseră să servească și mai bine scopului pentru care fuseseră construite. Majoritatea transportau șaptezeci și cinci de oameni și paisprezece tunuri. Varianta modernă, aflată în posesia lui Hale, era de dimensiuni mai mari, de optzeci și cinci de metri, iar lemnul fusese înlocuit cu materiale compozite de ultimă generație, care îi asigurau o greutate mai scăzută și îi confereau un aspect aerodinamic. Nici un tun nu împovăra această bijuterie. În schimb, era o plăcere pentru ochi și o alinare pentru suflet – un vas de ape adânci, conceput special pentru agrement și plin de jucării. Doisprezece oaspeți se puteau bucura de cabinele luxoase, și șaisprezece oameni formau echipajul, mulți dintre ei descendenți ai celor care serviseră familia Hale începând de la Revoluția Americană.

― De ce faci asta? a strigat victima sa. De ce, Quentin?

Hale s-a holbat la bărbatul care zăcea pe punte, încătușat în lanțuri grele, captiv într-o cușcă făcută din bare de fier late de șapte centrimetri și jumătate. O secțiune rotundă înconjura pieptul și capul omului, în timp ce coapsele și picioarele îi erau blocate separat. Cu secole în urmă, asemenea cuști erau confecționate la comandă, în funcție de dimensiunile victimei, dar aceasta fusese de-a gata. Bărbatul nu-și putea mișca nici un mușchi, în afară de cap și de maxilar, și gura nu îi fusese deliberat acoperită cu un căluș.

― Ai înnebunit? a urlat el. Ce vrei să faci? Să mă omori?

Hale s-a arătat jignit de acuzația adusă.

― Uciderea unui trădător nu înseamnă asasinat.

Omul legat în lanțuri era cel care, asemenea tatălui și bunicului său înainte, ținea registrele familiei Hale. Un contabil care locuia pe țărmul Virginiei, pe un domeniu superb. Hale Enterprises Ltd. opera pe tot globul și avea aproape trei sute de angajați. Pe statul de plată al companiei se aflau mulți contabili, însă bărbatul de pe vas lucra în afara acelei birocrații și răspundea numai în fața lui Hale.

― Îți jur, Quentin, a strigat omul, nu le-am dat decât informații primare.

― Nu mă minți, căci viața ta atârnă de asta, a răspuns el strecurând dinadins un dram de speranță în glas. Voia să-l facă să vorbească. Pentru a ști cu certitudine.

― Au venit cu citații. Știau dinainte răspunsurile la întrebările pe care mi le-au pus. Mi-au spus că, dacă nu cooperez, voi merge la închisoare și voi pierde tot ce am.

Contabilul a izbucnit în lacrimi.

Din nou.

Oamenii despre care vorbea erau de la fisc. Agenți de la divizia de fraude, care descinseseră într-o dimineață la Hale Enterprises. Și care își făcuseră apariția și la cinci bănci, răspândite prin toată țara, cerând informații despre conturile firmei și ale lui Hale. Și toate băncile americane se supuseseră. Deloc surprinzător. Prea puține legi care să garanteze confidențialitatea. Motiv pentru care toate operațiunile bancare erau înregistrate cu meticulozitate și pe hârtie. Nu la fel se întâmpla cu băncile străine, și în special cu cele elvețiene, țară unde secretul operațiunilor financiare era de mult o adevărată obsesie la nivel național.

― Știau de conturile de la UBS, a răcnit contabilul pentru a acoperi vuietul vântului și mării. N-am discutat cu ei decât despre ele. Jur. Numai despre ele.

Hale s-au uitat peste balustradă, în largul mării agitate. Victima lui se afla pe puntea dinspre pupă, lângă jacuzzi și piscină, ferită de ochii oricăror curioși, cu toate că, după ce navigaseră aproape toată dimineața, nu zăriseră nici un vas.

― Ce era să fac? a implorat mai departe contabilul. Banca a cedat în fața presiunilor

Într-adevăr, United Bank of Switzerland cedase presiunilor americane și acceptase într-un târziu ca pentru prima oară, peste cincizeci de mii de conturi să fie cercetate în baza unor citații venite din străinătate. Desigur, decizia fusese facilitată de amenințările cu urmărirea pentru evaziune fiscală a directorilor filialelor americane ale băncii. Spusele contabilului erau corecte. Hale verificase. Numai conturile de la UBS erau cercetate de fisc. Nici unul dintre conturile din celelalte șapte țări nu fusese atins.

― Nu am avut de ales. Pentru numele lui Dumnezeu, Quentin. Ce-aș fi putut să fac?

― Să respecți Articolele.

De la echipajul slupului până la personalul de întreținere a casei și domeniului, toată lumea trebuia să respecte Articolele.

― Ai depus un jurământ și ți-ai dat cuvântul, a strigat el de lângă balustradă. Ai semnat.

Semnarea documentului fusese gândită pentru a garanta loialitatea angajaților. Din când în când, jurămintele erau însă încălcate, și atunci se luau măsuri. Ca acum.

Hale s-a uitat din nou pe deasupra apelor albastru-cenușii. Adventure prinsese o briză aspră dinspre sud-est. Se aflau la cincizeci de mile de țărm și se îndreptau către sud, înapoi în Virginia. Sistemul de navigare DynaRig funcționa perfect. Cincisprezece vele pătrate alcătuiau versiunea modernă a vasului cu greement pătrat de pe vremuri, diferența fiind că acum pânzele nu mai fluturau în jurul unui catarg fix. Ele erau atașate permanent, și catargele se roteau odată cu vântul. Nici un matelot nu era nevoit să desfacă greementul. Mulțumită progreselor tehnologice, velele erau strânse în interiorul catargului și erau desfășurate cu ajutorul unui motor electric în mai puțin de șase minute. Computerele controlau fiecare unghi, păstrând velele umflate.

A tras în piept aerul sărat, pentru a-și limpezi mintea.

― Spune-mi ceva, a strigat el. Orice, Quentin. Doar scoate-mă din cușcă, te rog.

― Registrul. Ați discutat și despre el?

Bărbatul a negat din cap.

― Nici un cuvânt. Nimic. Au luat dosarele UBS și atât. Nici n-au adus vorba de registru.

― E totul în regulă cu el?

― Da, e acolo unde îl ținem dintotdeauna. Tu și cu mine. Noi suntem singurii care știm de el.

L-a crezut. Deocamdată nimeni nu se interesase de registru, ceea ce l-a mai liniștit.

Dar nu de tot.

Vijeliile care se anunțau la orizont aveau să fie cu mult mai puternice decât furtuna pe care o zărise apropiindu-se dinspre est. Întreaga comunitate a serviciilor secrete americane, împreună cu fiscul și cu Departamentul de Justiție erau pe urmele lui. O situație nu tocmai diferită de cea cu care se confruntaseră străbunii săi atunci când regii, reginele și președinții trimiseseră flote întregi pentru a vâna slupuri și a-i spânzura pe căpitanii lor.

S-a întors către nefericitul aflat în cușca metalică și a pășit în față.

― Te rog, Quentin. Te implor, mai gândește-te. Vocea bărbatului era înecată în hohote de plâns. Niciodată nu ți-am pus întrebări despre afacerile astea. Nu m-au interesat niciodată. N-am făcut decât să țin registrul. La fel ca tata. Și ca tatăl lui. Nu m-am atins de nici un ban. Nici unul din noi nu a făcut-o vreodată.

Nu, strămoșii lui fuseseră oameni cinstiți.

Totuși, Articolul 6 era cât se poate de limpede.

„Cel care se va face vinovat de încălcarea reglementărilor Companiei va fi împușcat."

Commonwealth-ul nu fusese nicicând supus unor amenințări atât de grave. Dac-ar putea găsi codul și dezlega cifrul. În felul acesta ar pune capăt tărășeniei și ceea ce se pregătea să facă acum ar deveni inutil. Din păcate, uneori, îndatoririle unui căpitan presupuneau și luarea de decizii neplăcute.

A făcut semn și trei bărbați au ridicat cușca, îndreptându-se cu ea către balustradă.

Omul încătușat a început să zbiere.

― Te rog. Am crezut că te cunosc. Am crezut că suntem prieteni. De ce te porți ca un pirat nenorocit?

Cei trei bărbați au șovăit o clipă, în așteptarea unui semn din partea lui.

A dat din cap în semn de confirmare.

Cușca a fost azvârlită peste bord și marea a înghițit instantaneu ofranda.

Membrii echipajului s-au întors la posturile lor.

A rămas singur pe punte, cu fața măturată de vânt, meditând la ultima insultă aruncată de fostul său contabil.

„Te porți ca un nenorocit de pirat."

Monștrii mărilor, câinii diavolului, tâlhari, dușmani, corsari, aventurieri, violatori ai legilor umane și divine, încarnarea diavolului, copii ai Necuratului.

Etichete puse piraților.

Oare și el se putea numi pirat?

„Dacă asta cred ei despre mine, a șoptit el, „atunci, de ce nu?

Capitolul 3

New York

Jonathan Wyatt urmărea scena ce se desfășura sub ochii lui. Stătea singur la o masă de lângă fereastră în restaurantul principal de la Grand Hyatt, un atrium cu pereți de sticlă ce oferea o panoramă directă și neobstrucționată spre East 42nd Street, aflată la două etaje mai jos. Surprinsese momentul când traficul fusese blocat și trotuarele degajate pentru a face loc convoiului prezidențial care se oprise în față la Cipriani. Auzise pocnetul venit de sus, apoi zgomotul făcut de sticla spartă și căzută pe trotuar. Iar când începuseră împușcăturile, știuse că dispozitivul intrase în funcțiune.

Alesese acea masă din restaurant cu atenție, și a observat că la fel procedaseră și alți doi bărbați. Erau agenți ai Serviciului Secret, și puseseră stăpânire pe zona din capătul îndepărtat al sălii, postându-se la o fereastră care de asemenea le oferea vedere la stradă. Ambii aveau căști în urechi, și personalul restaurantului nu lăsase intenționat pe nimeni să se așeze în apropierea lor.

Wyatt le cunoștea procedurile.

Securitatea prezidențială se baza pe ideea creării unui perimetru controlat, de obicei la trei niveluri, începând cu lunetiștii de pe acoperișurile clădirilor învecinate și terminând cu agenții amplasați la câțiva pași distanță de obiectiv. Aducerea unui președinte într-un loc atât de aglomerat precum New York reprezenta o provocare extraordinară. Clădiri peste tot, fiecare din ele cu câte o mare de ferestre și acoperișuri expuse. Gran Hyatt era exemplul perfect. Peste douăzeci de etaje și două turnuri cu pereți din sticlă.

Jos, în stradă, agenții răspundeau împușcăturilor, sărind să-l apere pe Danny Daniels și implementând o altă practică venerabilă – „acoperă și evacuează". Desigur, arma automată fusese poziționată atât de sus, încât să poată trage pe deasupra vehiculelor așa că Wyatt i-a urmărit pe polițiști și pe agenții rămași cum se deplasau în stânga și în dreapta, pentru a se feri de focuri.

Oare Daniels fusese rănit? Greu de spus.

A observat cum cei doi agenți aflați la cincizeci de pași distanță de locul incidentului reacționau la haosul creat, făcându-și datoria și acționând ca ochii și urechile Serviciului Secret, în mod clar frustrați de faptul că se găseau atât de departe. Știa că oamenii din stradă erau echipați cu stații radio și căști. Și că erau bine antrenați. Din nefericire pentru ei, realitatea de pe teren nu seamănă decât rareori cu scenariile pregătite în taberele de instrucție. Și ceea ce vedea el acum demonstra cu prisosință lucrul acesta. O armă automată controlată de la distanță prin circuite TV închise? Era gata să pună pariu că nu se mai confruntaseră niciodată cu o asemenea situație.

Treizeci de alți clienți au umplut restaurantul și atenția tuturor s-a îndreptat către stradă.

Dinspre clădire au răsunat alte împușcături.

Președintele a fost împins în interiorul limuzinei.

Cadillac One – sau Bestia, după cum o porecliseră cei de la Serviciul Secret – era dotată cu blindaj de tip militar, de treisprezece centimetri grosime, și cu roți cu anvelope ce rămâneau funcționale chiar și dezumflate. Ingeniozitate marca General Motors, în valoare de trei sute de mii de dolari. Wyatt știa că, după asasinatul de la Dallas din 1963, mașina era adusă întotdeauna cu avionul oriunde președintele avea nevoie de transport rutier. Sosise cu trei ore în urmă pe aeroportul JFK, cu un avion militar, și așteptase cuminte pe pistă aterizarea lui Air Force One. Încălcând procedura, nici un alt vehicul nu o însoțise pe calea aerului. În mod uzual, mai multe mașini de securitate însoțeau Cadillac One.

A aruncat o privire spre cei doi agenți agitați, rămași pe poziție.

„Nu vă faceți griji, și-a spus în sinea lui. „Curând veți avea și voi parte de puțină acțiune.

S-a concentrat din nou asupra cinei sale, compuse dintr-o salată Cobb delicioasă. Stomacul îi fierbea de neliniște. Așteptase mult timp momentul. „Fă-ți tabăra pe malul râului." Un sfat primit cu ani în urmă și rămas la fel de valabil. Dacă aveai răbdare să aștepți pe malul râului suficient de mult timp, ajungeai, în cele din urmă, să-ți vezi dușmanii plutind pe apă.

A savurat o nouă îmbucătură din salata condimentată și a dat-o pe gât cu un strop de vin roșu dulce. Pe limbă i-a rămas un gust plăcut de fructe și lemn. S-a gândit că ar fi trebuit să arate mai mult interes față de ceea ce se întâmpla afară, însă nimeni din jur nu părea să îl bage în seamă. Și de ar fi făcut-o? Președintele Statelor Unite era ținta unui atac armat și oamenii șocați din restaurant aveau fotolii în primul rând. Câțiva dintre ei urmau să se trezească, în curând, la CNN sau la Fox News și să devină, preț de câteva minute prețioase, niște celebrități. Ar trebui să-i fie recunoscători pentru o asemenea șansă.

Cei doi agenți au ridicat glasurile.

S-a uitat pe fereastră și a văzut cum Cadillac One lua curba cu un scrâșnet de roți.

Agenții secreți aflați în față la Cipriani au sărit în picioare, arătând în sus spre Grand Hyatt.

Au fost scoase pistoalele.

Obiectivul a fost luat în vizor.

S-au tras focuri.

Wyatt a zâmbit.

Cotton Malone procedase exact așa cum se așteptase.

Păcat că lucrurile aveau să ia o întorsătură urâtă pentru el.

*

Malone a auzit gloanțe șuierând prin panourile de sticlă din stânga și din dreapta lui. Armăsarul din aluminiu pe care îl călărea continua să scuipe foc. A smucit din nou mecanismul, însă angrenajele interne l-au readus în poziția inițială.

Ar fi trebuit să se retragă înăuntrul camerei.

Daniles se afla în mașina pregătită să pornească. N-avea nici un rost să încerce să strige. Nimeni nu avea să-l audă prin zgomotul de împușcături și prin vaietul discordant al străzii newyorkeze.

O altă fereastră a explodat, de data aceasta în capătul opus al hotelului Grand Hyatt, la trei sute de metri de locul unde stătea el cocoțat.

Altă cutie din aluminiu s-a telescopat în noapte.

A remarcat imediat că țeava ei era mai largă decât cea pe care încerca el să o îmblânzească. Nu era o pușcă, ci un soi de mortier sau lansator de rachete.

Agenții și polițiștii care trăgeau în el l-au zărit și ei pe nou-venit și și-au îndreptat atenția către acea amenințare. Malone și-a dat seama pe loc că cel care plasase dispozitivele contase pe faptul că Daniels avea să fie împins înapoi în mașină și îndepărtat de la fața locului. Chiar își pusese întrebări în legătură cu acuratețea unei puști automate, controlate de la distanță – cât de bună putea fi? –, dar acum realiza că nu lovirea țintei contase. Ideea fusese aceea de a scoate ținta din acel loc și de a o direcționa către un altul, unde putea fi mai ușor de nimerit.

Ca de pildă, un Cadillac supradimensionat.

Știa că limuzina prezidențială era blindată. Dar putea face față unui atac cu rachete lansate de la numai câteva sute de metri distanță? Și cu ce fel de focoase era echipat proiectilul?

Agenții și polițiștii aflați pe stradă au început să alerge, încercând să găsească un unghi mai bun de tragere spre noua amenințare.

Limuzina lui Daniels s-a apropiat de intersecția dintre East 42nd și Lexington Avenue.

Lansatorul de rachete a pivotat.

Trebuia neapărat să facă ceva.

Pușca pe care o călărea continua să tragă foc după foc, la fiecare cinci secunde. Gloanțele loveau, șuierând, în clădirea de vizavi și pe stradă. Și-a întins și mai mult corpul pe suprastructura din aluminiu și și-a înfășurat brațul în jurul țevii, smucind mecanismul spre stânga. Angrenajele interioare astfel forțate s-au desprins și a putut să aducă țeava într-o poziție paralelă cu peretele hotelului.

Gloanțele zburau acum prin aer către lansatorul de rachete.

A fixat mai bine linia de ochire, în căutarea celei mai bune traiectorii.

O lovitură și-a atins ținta, plesnind suprafața din aluminiu.

Cutia pe care o ținea Malone în brațe părea confecționată dintr-o foaie de aluminiu subțire, pliabilă. Spera ca celălalt mecanism să fie din același material.

Două alte lovituri puternice și-au găsit ținta.

Al treilea glonț a penetrat dispozitivul.

Au explodat scântei albastre.

Flăcări au izbucnit când o rachetă a părăsit lansatorul.

*

Wyatt și-a terminat salata în clipa când Cadillacul a accelerat spre intersecție. A auzit cum se spulberă cea de-a doua fereastră. Bărbații din stradă alergau pe trotuar și trăgeau acum în sus. Însă pistoalele P229 Sig Sauer cu care erau echipați agenții Serviciului Secret nu puteau face față, iar pistoalele-mitralieră care asigurau de obicei protecția președintelui din celelalte mașini din escortă fuseseră lăsate la Washington. La fel și lunetiștii.

Greșeală după greșeală.

A auzit o explozie.

Zgomot de rachetă.

S-a șters la gură cu un șervețel și s-a uitat jos, în stradă. Mașina lui Daniels părăsea intersecția, îndreptându-se spre clădirea Națiunilor Unite, de pe East River. Avea să o ia probabil pe Roosevelt Drive, pentru a ajunge fie la un spital, fie la aeroport. Își amintea că, pe vremuri, un tren subteran special era ținut în așteptare pe o linie dedicată, în apropierea hotelului Waldorf Astoria, pregătit să-l scoată fără întârziere pe președinte din Manhattan.

Nu și acum.

O măsură considerată inutilă.

Cei doi agenți în costum au ieșit în goană din restaurant, îndreptându-se spre o scară învecinată, care cobora în spirală către intrarea principală a hotelului.

Și-a lăsat șervețelul să cadă pe masă și s-a ridicat în picioare.

Toți chelnerii, împreună cu fata de la intrare, ba chiar și personalul de la bucătărie, se adunaseră la ferestre. Se îndoia că cineva avea să vină să-i aducă nota. Și-a amintit prețul salatei, l-a estimat pe cel al vinului, a adăugat un bacșiș de 30 la sută – întotdeauna se mândrise cu generozitatea sa – și a așezat o bancnotă de cincizeci de dolari pe masă. Era probabil prea mult, dar n-avea timp să aștepte să i se dea restul.

Racheta nu a ajuns să atingă pământul, iar o a doua și a treia nu au mai fost trase. Se vede treaba că eroul își făcuse numărul până la capăt.

Sosise momentul ca norocul să îl părăsească pe Cotton Malone.

Capitolul 4

Clifford Knox a întrerupt legătura radio și a închis laptopul. Lansatorul de rachete trăsese numai o dată, și proiectilul nu nimerise limuzina prezidențială. Imaginile obținute prin sistemele de televiziune cu circuit închis, instalate în camerele de filmare din ambele dispozitive automate, fuseseră tremurătoare, deplasându-se în stânga și în dreapta. Avusese probleme repetate în a menține pușca îndreptată în jos, deoarece dispozitivul nu răspunsese la comenzile sale. Comandase combustibil și explozive modificate, cu scopul precis ca cele trei focoase să poată străpunge vehiculul blindat.

Totul păruse să funcționeze perfect în dimineața aceea.

Și atunci ce se întâmplase?

Imaginea de pe ecranul televizorului aflat în partea cealaltă a camerei sale de hotel i-a oferit explicația.

Telefoanele mobile din stradă surprinseseră fotografii și filme, care fuseseră deja transmise posturilor de televiziune prin e-mail. Un bărbat se balansa pe o fereastră spartă de la Grand Hyatt, la mare înălțime, deasupra East 42nd Street. Stătea călare pe o structură metalică și smucea mecanismul într-o parte și în cealaltă, direcționând, în cele din urmă, țeava spre lansatorul de rachete și distrugându-i angrenajul electronic chiar în momentul când arma trăsese.

Knox dăduse comanda de tragere. Trei rachete ar fi trebuit să fie lansate, una după alta. Dar numai una fusese proiectată, și aceea dispăruse pe cer, înspre sud.

Telefonul din cameră a sunat.

A răspuns, și o voce răgușită a rostit de la celălalt capăt al firului:

― E un dezastru.

Knox nu și-a luat ochii de pe ecranul televizorului. Acum erau difuzate imagini în care cele două mecanisme își schimbaseră direcția îndepărtându-se de dreptunghiurile întunecate de sticlă ce alcătuiau fațada hotelului Grand Hyatt. Informațiile afișate în partea de jos a ecranului îi anunțau pe privitori că încă nu se cunoșteau date cu privire la starea în care se afla președintele.

― Cine e bărbatul care a intervenit? i-a răsunat în ureche vocea necunoscută.

În acel moment și-a imaginat scena ce se desfășura la celălalt capăt al firului. Într-un salon elegant, trei bărbați, cu toții trecuți de cincizeci de ani, îmbrăcați lejer, erau așezați în jurul telefonului pus pe speaker.

Commonwealth-ul.

Cu un membru lipsă.

― N-am idee, a răspuns el în telefon. Evident, nu m-am așteptat să se amestece careva.

Mare lucru nu se putea descifra din imaginea intrusului, în afară de faptul că era caucazian, cu păr nisipiu și îmbrăcat cu o jachetă în nuanță închisă la culoare și cu pantaloni de culoare deschisă. Imposibil să i se distingă trăsăturile, și asta din cauza rezoluției scăzute a camerei foto a telefonului și a deplasării lentilelor. Pe ecran se afișase acum o altă informație: bărbatul își făcuse apariția, deviase direcția celor două arme, îndreptându-le una împotriva celeilalte, după care dispăruse în interiorul hotelului.

― Cum e posibil ca cineva să fi aflat de planurile noastre? a auzit Knox o nouă întrebare. Și mai ales cum de a reușit să le dejoace?

― E limpede. Avem scurgeri de informații.

Tăcerea așternută la celălalt capăt al firului i-a confirmat că cei trei bărbați erau de acord cu el.

― Intendent, i s-a adresat cu titlul său oficial unul dintre bărbați, era sarcina ta să te ocupi de această operațiune. E vina ta că a eșuat.

Știa și singur asta.

La fel cum se întâmpla odinioară cu căpitanii de vas, intendentul era ales de echipaj și însărcinat să apere interesele membrilor companiei. În timp ce căpitanul deținea autoritatea absolută în timpul unui conflict, administrarea de zi cu zi a treburilor îi revenea intendentului. El era cel care împărțea proviziile și prăzile, care aplana scandalurile și impunea disciplina. Căpitanul își permitea rareori să ia decizii fără a se consulta cu intendentul. Sistemul se păstrase până în ziua de azi, cu excepția complicației ivite ca urmare a faptului că, acum, Commonwealth-ul era comandat de patru căpitani. Knox le raporta fiecăruia dintre ei, atât individual, cât și colectiv. De asemenea, supraveghea echipajul, format din oamenii care lucrau direct pentru Commonwealth.

― Avem un spion printre noi, a repetat el.

― Îți dai seama de urmări? Consecințele vor fi dezastruoase.

Knox a profitat de situație.

― Cea mai gravă e excluderea căpitanului Hale de la luarea deciziilor.

Comentariul său nu putea fi luat drept o dovadă de insubordonare. Un intendent bun își expunea dechis opiniile, căci puterea pe care o deținea îi fusese conferită de echipaj, nu de căpitan. Îi avertizase cu o săptămână înainte că planul nu era bine pus la punct. Păstrase însă pentru sine părerea că planul friza disperarea. Dar atunci când trei din cei patru căpitani emiteau un ordin, era de datoria lui să se supună.

― Atât sfatul, cât și obiecția ta au fost consemnate, a spus unul dintre bărbați. Dar rămânem la decizia noastră.

Asta nu avea să fie totuși de ajuns în clipa când Quentin Hale își va da seama ce făcuseră ceilalți. Cursul pe care îl luaseră acum lucrurile era unul pe care Commonwealth-ul mai navigase, dar cu decenii în urmă. Tatăl lui Knox fusese ultimul care se încumetase la o asemenea ispravă, și o făcuse cu succes. Dar vremurile fuseseră altele, iar regulile, diferite.

― Poate c-ar trebui să fie înștiințat căpitanul Hale, a recomandat el.

― Ca și cum n-ar ști deja, a replicat unul dintre bărbați. O s-auzim de el nu peste multă vreme. Întrebarea e: ce vom face între timp?

Knox se gândise deja la asta. Nimeni nu putea descoperi proveniența mecanismelor din cele două camere de hotel. Fuseseră confecționate în secret de către

Îți este utilă previzualizarea?
Pagina 1 din 1