Descoperiți milioane de cărți electronice, cărți audio și multe altele cu o perioadă de probă gratuită

De la $11.99/lună după perioada de încercare. Anulați oricând.

Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri
Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri
Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri
Cărți electronice261 pagini4 ore

Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri

Evaluare: 4 din 5 stele

4/5

()

Citiți previzualizarea

Informații despre cartea electronică

Ivan Ilici este un bărbat de vârstă mijlocie, aflat la apogeul carierei de magistrat. După un accident banal, el constată că îl așteaptă o moarte prematură, pe care o consideră o teribilă nedreptate. Față în față cu propria mortalitate, Ivan începe să pună la îndoială tot ceea ce credea despre sensul vieții.
Una dintre cele mai cunoscute povestiri ale lui Tolstoi, Moartea lui Ivan Ilici este o capodoperă a realismului psihologic, o examinare intensă și emoționantă a morții și a căilor de obținere a izbăvirii.
La prima vedere, ficțiunea lui Tolstoi pare infectată de convingerile lui religioase. De fapt, arta scriiturii sale este atât de puternică, de clară, încât ea transcende universalul și lasă în urmă ideile oricărei religii. În ultimă instanță, ce-l frământă pe gânditorul Tolstoi depășește ordinea estetică sau morală; miza scrierilor sale este alta, Viața și Moartea.
Vladimir Nabokov
Există la Tolstoi o înfricoșare și un tragism fără îndoială mai puțin spectaculoase decât la Dostoievski, dar pe care le găsesc răscolitoare, pentru că i-au fost hărăzite până la capăt...
Albert Camus

LimbăRomână
Data lansării2 iul. 2019
ISBN9786063352317
Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri
Autor

León Tolstoi

Nació en 1828, en Yásnaia Poliana, en la región de Tula, de una familia aristócrata. En 1844 empezó Derecho y Lenguas Orientales en la universidad de Kazán, pero dejó los estudios y llevó una vida algo disipada en Moscú y San Petersburgo. En 1851 se enroló con su hermano mayor en un regimiento de artillería en el Cáucaso. En 1852 publicó Infancia, el primero de los textos autobiográficos que, seguido de Adolescencia (1854) y Juventud (1857), le hicieron famoso, así como sus recuerdos de la guerra de Crimea, de corte realista y antibelicista, Relatos de Sevastópol (1855-1856; ALBA CLÁSICA núm. CXXVIII). La fama, sin embargo, le disgustó y, después de un viaje por Europa en 1857, decidió instalarse en Yásnaia Poliana, donde fundó una escuela para hijos de campesinos. El éxito de su monumental novela Guerra y paz (1865-1869) y de Anna Karénina (1873-1878; ALBA CLÁSICA MAIOR núm. XLVII; ALBA MINUS núm. 31), dos hitos de la literatura universal, no alivió una profunda crisis espiritual, de la que dio cuenta en Mi confesión (1878-1882), donde prácticamente abjuró del arte literario y propugnó un modo de vida basado en el Evangelio, la castidad, el trabajo manual y la renuncia a la violencia. A partir de entonces el grueso de su obra lo compondrían fábulas y cuentos de orientación popular, tratados morales, ensayos como Qué es el arte (1898) y algunas obras de teatro como El poder de las tinieblas (1886) y El cadáver viviente (1900); su única novela de esa época fue Resurrección (1899), escrita para recaudar fondos para la secta pacifista de los dujobori (guerreros del alma). Una extensa colección de sus Relatos ha sido publicada en esta misma editorial (ALBA CLÁSICA MAIOR núm. XXXIII; ALBA MINUS núm. 79). En 1901 fue excomulgado por la Iglesia ortodoxa. Murió en 1910 en la estación de tren de Astápovo.

Citiți mai multe din León Tolstoi

Legat de Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri

Cărți electronice asociate

Clasici pentru dvs.

Vedeți mai mult

Recenzii pentru Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri

Evaluare: 4.2 din 5 stele
4/5

5 evaluări0 recenzii

Ce părere aveți?

Apăsați pentru evaluare

Recenzia trebuie să aibă cel puțin 10 cuvinte

    Previzualizare carte

    Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri - León Tolstoi

    Moartea lui Ivan ilici

    I

    În clădirea mare a Tribunalului, în timpul pauzei unei ședințe în procesul Melvinski, judecătorii și procurorul se adunară în biroul lui Ivan Egorovici Șebek, unde se încinse discuția despre celebrul caz Krasovski. Fiodor Vasilievici se înfierbântă, demonstrând necompetența de a judeca, Ivan Egorovici o ține pe-a lui, iar Piotr Ivanovici, fără să intre de la bun început în dispută, nu lua parte la ea și se uita numai pe ziarul Vedomosti, ce i se dăduse.

    – Domnilor, anunță el, a murit Ivan Ilici!

    – Chiar așa?

    – Uite, citiți, i se adresă lui Fiodor Vasilievici, dându-i numărul proaspăt, mirosind încă a cerneală.

    Într-un chenar negru scria: „Praskovia Fiodorovna Golovina, cu mare durere, anunță rudele și cunoștințele sfârșitul iubitului său soț, membru al Curții de Apel, Ivan Ilici Golovin, la data de 4 februarie a acestui an 1882. Înmormântarea și serviciul divin vor avea loc vineri, la ora unu după-amiază".

    Ivan Ilici era coleg al domnilor adunați aici, și toți îl iubeau. Era bolnav deja de câteva săptămâni; umbla vorba că boala lui era incurabilă. Locul lui rămăsese vacant, dar se spunea că, în cazul decesului său, Alekseev putea fi numit în locul lui, iar în locul lui Alekseev, fie Vinnikov, fie Stabel. Așa că, atunci când au auzit de moartea lui Ivan Ilici, primul gând al fiecăruia dintre domnii adunați în cabinet a fost ce importanță va avea această moarte asupra mutării sau a avansării respectivelor persoane sau a cunoscuților lor.

    „Acum probabil o să primesc locul lui Stabel sau al lui Vinnikov, își spunea Fiodor Vasilievici. „De mult mi-a fost promis, iar avansarea asta va însemna pentru mine opt sute de ruble în plus, în afară de cancelarie.

    „Va trebui să solicit acum mutarea cumnatului meu de la Kaluga, își spunea Piotr Ivanovici. „Soția va fi foarte bucuroasă. Acum n-o să mai spună că nu am făcut niciodată nimic pentru rudele ei.

    – Mă gândeam eu că nu-și va mai reveni, spuse cu voce tare Piotr Ivanovici. Păcat.

    – Dar, la drept vorbind, ce-a avut?

    – Doctorii nu au putut stabili. Adică au stabilit, dar fiecare în felul lui. Când l-am văzut ultima oară, mi s-a părut că merge spre bine.

    – Iar eu nu am fost la el chiar de la sărbători. Mereu am zis că mă duc.

    – Și care era averea lui?

    – Mi se pare că soția avea, dar nu cine știe ce.

    – Da, va trebui să mergem. Tare departe mai locuiesc și ei.

    – Adică departe de dumneavoastră. Totul e departe de dumneavoastră.

    – Uite, nu-mi poate ierta că trăiesc pe partea cealaltă a râului, spuse Piotr Ivanovici zâmbind spre Șebek.

    Și începu să vorbească despre marile distanțe din orașe, după care porniră spre sala de ședințe.

    În afară de considerațiile pe care le aveau fiecare despre mutări și posibile schimbări la serviciu, ce ar fi putut urma după această moarte, faptul propriu-zis al morții unei cunoștințe apropiate stârni în toți cei care aflaseră de eveniment, ca de obicei, un sentiment de bucurie că a murit altul, și nu el.

    „Uite, a murit, dar eu nu!, își spunea sau simțea fiecare. Dar cunoștințele apropiate, așa-numiții „prieteni ai lui Ivan Ilici, se mai gândiră involuntar și la faptul că acum va trebui să îndeplinească și obligațiile extrem de plicticoase ale bunei-cuviințe și să se ducă la slujba de înmormântare și la văduvă cu o vizită de condoleanțe.

    Cei mai apropiați erau Fiodor Vasilievici și Piotr Ivanovici.

    Piotr Ivanovici îi fusese coleg la Școala de Drept și se considera obligat față de Ivan Ilici.

    După ce îi transmise, la masa de prânz, soției vestea despre moartea lui Ivan Ilici și considerațiile despre posibila mutare a cumnatului în circumscripția lor, Piotr Ivanovici, fără să se mai ducă să se odihnească, își puse fracul și se duse la Ivan Ilici.

    La intrarea casei lui Ivan Ilici, se aflau o caretă și doi vizitii. Jos, în antreu, lângă cuier, era sprijinit de perete un capac de sicriu căptușit cu brocard brodat cu fir, cu ciucuri și fireturi strălucitoare. Două femei în negru își dădeau jos hainele de blană. Una, sora lui Ivan Ilici, îi era cunoscută, cealaltă, nu. Un coleg al lui Piotr Ivanovici, Schwartz, urca și, de pe scară, când îl văzu pe cel care intrase, se opri și-i făcu cu ochiul, de parcă i-ar fi spus: „Rău a mai făcut și Ivan Ilici ăsta, nu ca noi".

    Fața lui Schwartz, cu niște favoriți englezești, și toată silueta lui în frac aveau, ca de obicei, o solemnitate plină de eleganță, și solemnitatea aceasta, care contrasta mereu cu firea ludică a lui Schwartz, aici căpăta un farmec aparte. Așa își spuse Piotr Ivanovici.

    Piotr Ivanovici le făcu loc doamnelor și porni încet după ele pe scară. Schwartz nu coborî, se opri sus. Piotr Ivanovici înțelese de ce: de bună seamă, voia să stabilească unde o să joace vint¹ azi. Doamnele porniră pe scară către văduvă, iar Schwartz, cu buzele puternice, strânse tare, și cu o privire jucăușă, dintr-o mișcare de sprâncene îi arătă lui Piotr Ivanovici spre dreapta, spre camera celui decedat.

    Piotr Ivanovici intră, așa cum se întâmplă mereu, nedumerit în legătură cu ceea ce va trebui să facă acolo. Un singur lucru știa, că niciodată nu strică să te închini în ocaziile astea. Cât despre faptul că trebuie sau nu să facă plecăciune, de asta nu era sigur, de aceea luă o poziție ambiguă: când intră în cameră, începu să se închine și parcă făcu o scurtă plecăciune. Cât îi permiteau mișcările mâinilor și ale capului, în același timp examină încăperea. Doi tineri, unul elev de gimnaziu, se pare, nepoții, intrară în cameră, închinându-se. O bătrână stătea nemișcată, și o doamnă cu sprâncenele ridicate ciudat îi spunea ceva în șoaptă. Un paracliser în surtuc, vioi, hotărât, citea ceva tare, cu o expresie ce excludea orice contradicție; un țăran din gospodărie, Gherasim, trecând pe lângă Piotr Ivanovici cu niște pași ușori, presăra ceva pe jos. Când văzu asta, Piotr Ivanovici simți imediat mirosul ușor de cadavru în descompunere. La ultima sa vizită la Ivan Ilici, Piotr Ivanovici îl văzuse pe acest țăran în cabinet; îndeplinea funcția de infirmier, și Ivan Ilici îl iubea în mod deosebit. Piotr Ivanovici se tot închina și se apleca ușor în direcția locului dintre sicriu, paracliser și icoanele de pe masa din colț. Apoi, când această mișcare de închinare cu mâna i se păru deja și lui mult prea îndelungată, se opri și începu să se uite la mort.

    Mortul părea, ca toți morții, extrem de greu, ca un cadavru, cu membrele înțepenite în așternutul sicriului, cu capul mereu aplecat pe pernă, și-și expunea, așa cum fac morții, fruntea galbenă, ca de ceară, cu un început de chelie pe tâmplele adâncite și cu un nas ieșit în relief, parcă apăsând asupra buzei superioare. Se schimbase foarte mult, slăbise și mai mult de când îl văzuse Piotr Ivanovici, dar, ca toți morții, avea fața frumoasă, lucrul cel mai important, mai plină de importanță decât atunci când era viu. Pe față i se citea expresia că făcuse ceea ce trebuia făcut, și fusese făcut bine. Mai mult, în expresia aceasta erau și un reproș sau un memento pentru cei vii. Acest memento i se păru lui Piotr Ivanovici nepotrivit sau, cel puțin, că nu se referea la el. Ceva îi creă un sentiment neplăcut și de aceea Piotr Ivanovici își mai făcu încă o dată cruce repede și, după cum i se păru lui, cam prea repede, deloc cuviincios, se întoarse și porni spre ușă. Schwartz îl aștepta în camera de trecere cu picioarele larg desfăcute și jucându-se cu cilindrul în mâinile ținute la spate. Numai o privire aruncată siluetei jucăușe, curate și elegante a lui Schwartz îl remontă pe Piotr Ivanovici. Își dădu seama că el, Schwartz, e mai presus de asta și nu cade pradă unor impresii neplăcute. Numai înfățișarea lui spunea: incidentul slujbei de înmormântare a lui Ivan Ilici nu poate fi un motiv destul de suficient pentru a recunoaște că e tulburată ordinea ședinței, adică nimic nu îl poate împiedica, în aceeași seară, azi, să desfacă un pachet de cărți și să le răsfire, în timp ce valetul va pune pe masă patru lumânări neîncepute; de fapt, nu există nici un temei să presupui că incidentul acesta ne putea împiedica să petrecem în mod plăcut și această seară. Chiar spuse asta în șoaptă spre Piotr Ivanovici care se apropia de el, propunându-i să i se alăture la o partidă la Fiodor Vasilievici. Dar se vede că Piotr Ivanovici nu avea noroc să joace vint în seara asta. Praskovia Fiodorovna, o femeie scundă, grasă, care în ciuda tuturor eforturilor de a arăta altfel, totuși se lățea de la umeri în jos, îmbrăcată toată în negru, cu capul acoperit de dantelă și cu niște sprâncene la fel de ciudat arcuite ca și ale acelei doamne care stătea vizavi de sicriu, ieși dintr-o cameră cu alte doamne și, după ce le petrecu spre camera mortului, spuse:

    – Acum va fi slujba, intrați.

    Schwartz, care făcu o plecăciune neclară, se opri, în mod evident fără să accepte, dar și fără să refuze această propunere. Praskovia Fiodorovna, când îl recunoscu pe Piotr Ivanovici, oftă, veni aproape de el, îl luă de mână și spuse:

    – Știu că ați fost un prieten adevărat al lui Ivan Ilici..., și se uită la el, așteptând niște gesturi corespunzătoare acestor cuvinte.

    Piotr Ivanovici știa că, așa cum dincolo trebuia să se închine, aici trebuia să strângă mâna, să ofteze și să spună: „Vă rog să mă credeți!" Și întocmai așa și făcu. Iar, după ce făcu asta, simți că rezultatul fu cel scontat: că el e mișcat, și ea e mișcată.

    – Să mergem până nu începe, și porni spre camerele interioare, pe lângă Schwartz care-i făcu trist cu ochiul lui Piotr Ivanovici. „Uite și vintul tău! Stați liniștit, o să luăm un alt partener. Poate jucăm în cinci, când o să scăpați", spunea privirea lui jucăușă.

    Piotr Ivanovici oftă și mai adânc și mai trist, iar Praskovia Fiodorovna îi strânse recunoscătoare mâna. Când intrară în salonul ei decorat cu creton roz și cu o lampă posacă, se așezară la masă: ea, pe canapea, iar Piotr Ivanovici, pe un taburet scund cu arcuri rupte, care se lăsă aiurea sub greutatea sa. Praskovia Fiodorovna vru să-l prevină să se așeze pe un alt scaun, dar consideră că atenționarea asta nu era potrivită cu starea ei și renunță. Când se așeză pe taburetul acesta, Piotr Ivanovici își aduse aminte că Ivan Ilici aranjase salonul acesta și se sfătuise cu el chiar cu privire la acest creton roz cu ciucuri verzi. Când se așeză pe canapea și trecu pe lângă masă (de fapt, tot salonul era înțesat de flecuștețe și de mobilă), văduva își agăță dantela neagră a manteluței în masa sculptată. Piotr Ivanovici se ridică pentru a o ajuta să o desfacă, și taburetul eliberat de sub el începu să se unduiască și să-l împingă. Văduva începu singură să-și desfacă dantela, și Piotr Ivanovici se așeză, strivind taburetul ce protesta sub el. Dar văduva nu reuși să-și elibereze vălul, și Piotr Ivanovici se ridică din nou, și din nou taburetul începu să protesteze, ba chiar porni în sus. Lui Piotr Ivanovici îi pieri entuziasmul în episodul acesta cu dantela și lupta cu taburetul și stătea posomorât. Situația aceasta stângace fu întreruptă de Sokolov, economul lui Ivan Ilici, care raportă că locul la cimitir, pe care îl ceruse Praskovia Fiodorovna va costa două sute de ruble. Ea încetă să mai plângă și, cu o privire de victimă, după ce se uită la Piotr Ivanovici, spuse în franceză că-i este foarte greu. Piotr Ivanovici făcu un semn tăcut ce exprima încrederea fără nici un dubiu în faptul că nici nu poate fi vorba de altceva.

    – Fumați, vă rog, spuse ea cu generozitate și, în același timp, cu o voce pierdută, se ocupă de problema cu Sokolov și prețul locului de veci.

    Piotr Ivanovici, fumând, o auzea cum îl întreba în detaliu despre diferitele prețuri ale locurilor de veci și stabili pe care să-l ia. Mai mult, când termină cu asta, dădu dispoziții și despre cântăreți. Sokolov ieși.

    – Fac totul singură, îi spuse ea lui Piotr Ivanovici, împingând într-o parte niște albume care se aflau pe masă; și când remarcă scrumul ce amenința masa, fără să clipească, îi întinse lui Piotr Ivanovici o scrumieră și spuse: consider că este o prefăcătorie că, din pricina durerii, nu pot să mă ocup de treburile practice. Dimpotrivă, dacă ceva poate nu să mă aline..., ci să-mi dea o preocupare, sunt tocmai aceste griji tot legate de el.

    Din nou scoase batista, parcă pregătindu-se să plângă, și deodată, cu un efort parcă, tresări și începu să vorbească liniștit:

    – Totuși, am ceva pentru dumneavoastră.

    Piotr Ivanovici făcu o plecăciune, nelăsând ca arcurile taburetului să se destindă, deși acestea începură imediat să se miște sub el.

    – În ultimele zile, a suferit groaznic.

    – A suferit foarte mult? întrebă Piotr Ivanovici.

    Ah, groaznic! În ultimele minute și în ultimele ore țipa întruna. Trei zile și trei nopți la rând, fără să-și tragă sufletul, el a țipat. A fost insuportabil. Nu pot să înțeleg cum de-am suportat asta; după trei rânduri de uși se auzea. Ah! Prin ce-am mai trecut!

    – Și oare era conștient? întrebă Piotr Ivanovici.

    – Da, șopti ea, până în ultima clipă. Și-a luat rămas-bun de la noi cu un sfert de oră înainte de a muri și a mai poruncit să-l luăm pe Volodia.

    Gândul la suferința omului pe care-l cunoștea în intimitate, mai întâi ca pe un copil vesel, elev, apoi partener adult, în ciuda conștiinței neplăcute a prefăcătoriei lui și a acestei femei, deodată îl îngrozi pe Piotr Ivanovici. Văzu din nou fruntea aceea, nasul ce apăsa pe buză, și i se făcu frică pentru propria persoană.

    „Trei zile și trei nopți de suferințe și de moarte. Dar asta poate oricând acum, în orice clipă, să dea și peste mine", își spuse el, și pentru o clipă se îngrozi. Dar imediat, nici el nu știa cum, îi veni în ajutor un gând obișnuit, că asta i se întâmplase lui Ivan Ilici, nu lui, și că asta nu trebuia să i se întâmple și lui; că, dacă gândește așa, o să capete o dispoziție proastă, lucru pe care nu trebuie să-l facă, așa cum se citea clar pe fața lui Schwartz. Și, după ce gândi astfel, Piotr Ivanovici se liniști și începu să ceară cu viu interes amănunte despre moartea lui Ivan Ilici, de parcă moartea era o întâmplare care-i era proprie numai lui Ivan Ilici și care nu-l privea deloc pe el.

    După tot felul de discuții referitoare la suferințele fizice, chiar îngrozitoare, suportate de Ivan Ilici (Piotr Ivanovici află acest detaliu numai din faptul că chinurile lui Ivan Ilici acționaseră asupra nervilor Praskoviei Fiodorovna), văduva, în mod evident, consideră necesar să treacă la treabă.

    – Ah, Piotr Ivanovici, ce greu, ce groaznic de greu, ce groaznic de greu e! și iar începu să plângă.

    Piotr Ivanovici oftă și așteptă să-și sufle nasul. Când termină să și-l sufle, spuse:

    – Vă rog să mă credeți..., și începu din nou să vorbească și spuse care fusese, evident, chestiunea cea mai importantă pentru el; chestiunea cu pricina se referea la întrebarea dacă, după moartea soțului, putea să facă rost de niște bani de la stat. Femeia lăsa impresia că-i cere sfatul lui Piotr Ivanovici în legătură cu o pensie; dar el vedea că ea deja cunoștea până în cele mai mici amănunte până și ceea ce nici el nu știa: tot ce putea smulge de la stat în legătură cu această moarte; dar ea voia să afle dacă nu s-ar putea stoarce și mai mulți bani. Piotr Ivanovici încercă să se gândească la o modalitate, dar, după ce se gândi puțin și, din bună-cuviință, ocărând guvernul pentru avariția sa, spuse că, din câte se pare, era cu neputință mai mult. Atunci, ea oftă și, în mod evident, începu să găsească o modalitate de a scăpa de musafirul său. El înțelese asta, își stinse țigara, se ridică, îi strânse mâna și se duse în antreu.

    În sufrageria unde se afla ceasul cu pendul, de care Ivan Ilici fusese așa de bucuros că îl cumpărase la un anticariat, Piotr Ivanovici îi găsi pe preot și pe alți câțiva cunoscuți care veniseră la slujbă și văzu o domnișoară frumoasă, cunoscută, fiica lui Ivan Ilici. Era îmbrăcată toată în negru. Talia ei, foarte fină, i se părea și mai fină. Avea o înfățișare sumbră, fermă, aproape mânioasă. Făcu o plecăciune spre Piotr Ivanovici, de parcă el era vinovat de ceva. În spatele fetei stătea, cu o înfățișare la fel de ofensată, un tânăr bogat pe care îl cunoștea Piotr Ivanovici, anchetator penal, logodnicul ei, din câte auzise. Acesta făcu apatic o plecăciune spre el și vru să treacă în camera mortului, când, de sub scară, apăru silueta fiului elev, care semăna leit cu Ivan Ilici. Era micul Ivan Ilici, cum îl știa Piotr Ivanovici de la Școala de Drept. Avea ochii plânși și așa cum sunt la băieții nesiguri de treisprezece-paisprezece ani. Când îl văzu pe Piotr Ivanovici, băiatul începu să se încrunte sever și rușinat. Piotr Ivanovici dădu din cap spre el și intră în camera mortului. Începu slujba – lumânări, gemete, tămâie, lacrimi, scâncete. Piotr Ivanovici stătea încruntat, privind în jos spre picioarele sale. Nu se uită niciodată la mort și până la sfârșit nu căzu pradă unor slăbiciuni și plecă printre primii. Nimeni nu era în antreu. Gherasim, economul, sări din camera mortului, luă pe rând, cu mâinile sale puternice, toate hainele de blană până dădu de cea a lui Piotr Ivanovici și i-o oferi.

    – Ce-i, frate Gherasim? spuse Piotr Ivanovici pentru a spune ceva. Îți pare rău?

    – Voia lui Dumnezeu. Toți ajungem acolo, spuse Gherasim rânjind dinții albi, compacți, de țăran și, ca un om care avea o grămadă de lucruri de făcut, deschise repede ușa, îl strigă pe vizitiu, îl ajută pe Piotr Ivanovici să urce și sări înapoi pe scări, de parcă se gândea ce mai avea de făcut.

    Pentru Piotr Ivanovici fu extrem de plăcut să tragă în piept aer curat după mirosul de tămâie, cadavru și fenol.

    – Unde porunciți? întrebă vizitiul.

    – Nu e târziu. O să mai trec și pe la Fiodor Vasilievici.

    Și Piotr Ivanovici se duse. Și într-adevăr, îi găsi la sfârșitul primului rober², așa că fu foarte bine să îl joace pe al cincilea.

    II

    Istoria trecută a vieții lui Ivan Ilici fu cea mai simplă, obișnuită și îngrozitoare.

    Ivan Ilici a murit la patruzeci și cinci de ani, fiind membru al Curții de Apel. Fusese fiul unui funcționar care făcuse la Petersburg, pe la tot felul de ministere și departamente, acea carieră care îi duce pe oameni în acea poziție din care, deși se vede clar că nu sunt buni să îndeplinească o funcție serioasă, totuși, din cauza slujbei lor îndelungate, trecute, și a rangurilor, nu pot fi alungați și de aceea primesc niște posturi fictive, inventate și niște mii de ruble, deloc fictive, de la șase la

    Îți este utilă previzualizarea?
    Pagina 1 din 1