Proton

We verbeteren de samenleving door vrijheid te bevorderen

Bij Proton draait alles om onze sociale missie. Wij geloven in een internetomgeving ten behoeve van mensen. Maar ons werk gaat verder dan onze missie en onze diensten.

Proton biedt gratis, open-source-technologie aan miljoenen mensen en organisaties om de toegang tot privacy, beveiliging en vrijheid online uit te breiden.

Zonder privacy kan er geen vrijheid van meningsuiting zijn, en zonder vrijheid van meningsuiting kan er geen democratie zijn. Dit principe leidt de non-profit Proton Foundation die leiding geeft aan al onze activiteiten wereldwijd.

Directe actie voor een betere wereld

Elk jaar kiezen we samen met de Proton-community belangrijke projecten om te sponsoren die helpen een wereld te maken waarin we willen leven.

We hebben al meer dan $ 2.700.000 gedoneerd in de vorm van financiële bijdragen.

Hieronder staan enkele organisaties die we hebben gesteund.

Access Now beschermt de digitale rechten van en verleent deze aan gebruikers wereldwijd die risico lopen.

Noyb is een private organisatie die privacy handhaaft, opgericht door privacyvoorvechters Max Schrems. Noyb beschikt over een team van juridische experts die strategische procedures aanspannen om privacyovertredingen van bedrijven aan te vechten.

Het veiligheidsfonds van de Internationale Federatie van Journalisten is een vangnet dat financiële steun biedt aan journalisten die te maken krijgen met geweld, vervolging, ziekte of verbanning vanwege hun werk.

Privacy International is een non-profitorganisatie uit het VK die onderzoekt hoe overheden en bedrijven technologie gebruiken en verantwoording eisen als zij het openbare vertrouwen schenden.

GrapheneOS is een op Android gebaseerd, open source, privacy- en beveiligingsgericht mobiel besturingssysteem.

La Quadrature du Net is een in Parijs gevestigde activistische groep die vecht tegen digitale censuur en toezicht, en een vrij, gedecentraliseerd en emanciperend internet promoot door middel van juridische en politieke monitoring, lobbywerk, campagnes voor publieke bewustwording en de ontwikkeling van praktische hulpmiddelen.

EPIC, dat staat voor het Electronic Privacy Information Center, richt zich op beleid, promotie en procesvoering om de macht op internet in handen van de daadwerkelijke gebruikers te leggen.

The Tor Project ontwikkelde privérouting en de Tor Browser om internetgebruikers overal ter wereld privétoegang te geven tot een ongecensureerd internet.

WireGuard® in een VPN-protocol van de nieuwste generatie dat belooft eenvoudiger, sneller, stabieler en mogelijk ook veiliger te zijn dan voorgangers zoals IPsec en OpenVPN. Het project dat is opgericht in 2015 is open source en wordt ondersteund door de community. Het wordt gefinancierd door gebruikers, non-profitorganisaties en techbedrijven.

Fight for the Future zet online ontevredenheid om in politieke macht door internetprotestbewegingen te inspireren, organiseren en leiden.

Charter’97 is de grootste onafhankelijke nieuwsbron in Wit-Rusland en wordt bedreigd door het autoritaire bewind vanwege hun onafhankelijke reportages. Met onze financiering kan deze organisatie blijven bestaan ondanks censuur en geweldsbedreigingen.

Ranking Digital Rights vecht voor bedrijfsaansprakelijkheid voor mensenrechten in het digitale tijdperk.

Women Who Code werkt aan een wereld waarin vrouwen evenredig zijn vertegenwoordigd als technische leiders, directieleden, oprichters, investeerders, bestuursleden en software-engineers.

Qubes OS is een op beveiliging gerichte, gratis en open-source Linux-distributie voor pc's waarmee u uw digitale leven veilig kunt compartimenteren.

De World Wide Web Foundation is een internationale non-profitorganisatie die vecht voor een internet dat veilig, onbegrensd en voor iedereen is. Het is opgericht door Tim Berners-Lee, een mede CERN-alumnus en uitvinder van het internet.

Het European Digital Rights-netwerk bestaat uit academici, advocaten, onderzoekers en mensenrechtenorganisaties die vechten om de digitale rechten van alle Europeanen te beschermen.

350.org is een Amerikaanse non-profitorganisatie die mensen inzet om hernieuwbare energie-oplossingen te ondersteunen en af te stappen van fossiele brandstoffen.

NetBlocks is een onafhankelijke, onpartijdige toezichthoudergroep die de status van het internet bewaakt in verschillende landen ter wereld en afsluitingen of uitval rapporteert.

The Thirst Project is een non-profitorganisatie die 100% van de ontvangen donaties inzet om waterputten te graven in afgelegen gemeenschappen in Eswatini, Indi, Oeganda, El Salvador en Kenia.

Als journalisme effectief moet functioneren om machtsmisbruik het hoofd te bieden, moet het ook ontwikkelen. Dat is de interessante gedachte achter The Markup, een non-profit nieuwsredactie gericht op datagestuurde nieuwsberichten.

MSF biedt kritieke medische hulp in conflictgebieden en rampgebieden, geleid door medische ethiek en de principes van onpartijdigheid, onafhankelijkheid en neutraliteit, met teams van lokale en internationale gezondheidszorgprofessionals

Freedom of the Press Foundation is een non-profitorganisatie die journalistiek in het publieke belang bevordert door het ontwikkelen van versleutelingstools, het documenteren van aanvallen op de pers, het trainen van nieuwsredacties in digitale veiligheid, en het pleiten voor het recht van informatieopenbaring.

Tactical Tech is een internationale NGO gevestigd in Berlijn die burgers en maatschappelijke organisaties al meer dan 20 jaar aanmoedigt om de invloed van technologie op de samenleving te verkennen en te verminderen via educatieve middelen en proactieve oplossingen.

Public Knowledge is een in D.C. gevestigde consumentenorganisatie die de vrijheid van meningsuiting, netneutraliteit, online privacy, betaalbare breedbandtoegang, concurrentie op digitale platformen en andere publieke belangen nastreeft op het snijvlak van auteursrechten, telecommunicatie en internetwetgeving.

Community spotlight

Geweld, intimidatie en verbanning uit Wit-Rusland

In 2018 hebben we Charter'97 gefinancierd, het populairste onafhankelijke nieuwskanaal in Wit-Rusland. Hoofdredacteur (en Proton-gebruiker) Natalya Radina werkt in de frontlinie in de strijd voor vrijheid van Wit-Rusland.

Voor journalisten die in oorlogsgebieden of onder een onderdrukkende overheid werken, kunnen digitale beveiliging en privacy het verschil maken tussen leven en dood

In 2019 hebben we het digitale beveiligingsprogramma van Reporters Without Borders ondersteund voor verslaggevende journalisten. Samen hebben we beurzen gefinancierd voor journalisten uit conflictzones en onderdrukkende regimes. Reporters Without Borders gebruikt Proton Mail voor veilige communicatie.

Vrijheid beschermen met technologie

Proton steunt nieuwsredacties en mensenrechtenorganisaties wereldwijd.

Naast het beveiligen van de gegevens en communicatie van enkele van 's werelds grootste internationale organisaties, beschermen we ook duizenden individuele verslaggevende journalisten en activisten in het veld.

Uw contacten veilig houden

Dankzij onze samenwerking met verslaggevende journalisten, kwamen we erachter dat zij behoeften hebben aan een betere manier om hun bronnen te beschermen. Dit heeft geleid tot onze ontwikkeling van de eerste end-to-end versleutelde contactpersonenbeheerder ter wereld.

Geavanceerde aanvallen voorkomen

Krachtige tegenstanders, zoals overheden, beschikken over geavanceerde tools om gegevens te stelen of in te breken op apparaten. De geavanceerde functies van Proton Mail, zoals adresverificatie, bieden bescherming tegen manipulatie van encryptiesleutels, terwijl technologieën zoals het AppKey Protection System ervoor zorgen dat gegevens veilig blijven, zelfs als een apparaat fysiek wordt gestolen.

Verdedigen tegen censuur

Diensten zoals Proton VPN helpen miljoenen mensen die wereldwijd onder autoritaire regimes leven gratis en ongecensureerd internet te bieden. Of het nu Wit-Rusland, Rusland, Turkije, Iran of talloze andere plaatsen over de hele wereld is, we openen het internet, helpen ons licht te werpen op de waarheid en bieden vrijheid in de donkerste tijden.

Gratis en open-source-software

We ondersteunen tientallen miljoenen gratis Proton-accounts om iedereen veilige internetdiensten te bieden, ongeacht of iemand ervoor kan betalen of niet. Onze code- en softwarebibliotheken zijn open-source en gratis beschikbaar, waardoor duizenden apps over de hele wereld worden aangedreven die helpen bij het verdedigen van vrijheid. Simpel gezegd geloven we dat privacy een fundamenteel mensenrecht is voor iedereen.

Proton

Onze toewijding aan het beschermen van gegevens onder de meest uitdagende omstandigheden heeft rechtstreeks geleid tot innovaties die alle Proton-gebruikers ten goede komen

Eén account voor alle Proton-diensten.

Wij ondersteunen onze community,
wat er ook gebeurt

Tijdens de pro-democratische protesten van 2019 in Hongkong keerden veel technologiebedrijven, waaronder Apple, de demonstranten de rug toe om de toegang tot de Chinese markt te behouden. Proton Mail kwam hiertussen en bood gratis versleutelde e-maildiensten aan activisten die daar op locatie werkten.
Meer informatie

De stemmen van activisten hoorbaar maken

Voormalig Hongkongse wetgever en Proton-gebruiker Nathan Law beschrijft hoe vrijheid en privacy worden aangevallen in Hongkong.

In 2020 hebben we met de hulp van de Proton-community $ 100.000 opgehaald voor humanitaire hulp voor Hongkongse activisten die gewelddadig werden onderdrukt.

Wereldwijd vechten voor internettoegang

We gebruiken onze bronnen en technologie in de strijd voor een open en ongecensureerd internet.

In 2022 stonden we met ons werk op de voorpagina van de New York Times, in een artikel over onze uitdagingen in de strijd tegen overheidscensuur, vooral in landen zoals Rusland, en onze inspanningen om onze gebruikers online toegang te geven om informatie te zoeken en te delen.

Het gevecht tegen online censuur documenteren

Als overheden internettoegang beperken en vrijheid van meningsuiting inperken, zijn VPN's onmisbare tools geworden voor mensen om internetcensuur te bestrijden.

Vanaf 2021 hebben we alle aanzienlijke toenames in het gebruik van Proton VPN gedocumenteerd en gekoppeld aan belangrijke geopolitieke gebeurtenissen via het Proton VPN Observatory-project.

Wereldwijd vechten voor privacy

Toegang tot privacy hangt vaak af van waar u woont. Bij Proton zetten we ons in om wereldwijd het recht op privacy te verdedigen en te promoten.

Belangenbehartiging

Via ons beleid, overheidszaken en juridische teams bieden we getuigenissen en gedachtegoedleiderschap om regelgeving en wetgevende oplossingen te bevorderen die het internet en democratie beschermen.

We nemen actief deel aan discussies over beleid en regelgeving in verschillende landen over de hele wereld.

We dragen bijvoorbeeld bij aan Europese en Amerikaanse wetgevingsinitiatieven om concurrentie, innovatie en veilige technologieën zoals end-to-end versleuteling te promoten, wat cruciaal is voor zowel privacy als cyberbeveiliging.

Vechten voor een eerlijker internet

Proton is een van de oprichters en de sturende kracht achter de lancering van de Coalition for Competitive Digital Markets (CDM). Deze coalitie vertegenwoordigt meer dan 50 bedrijven uit 16 landen en de Europese DIGITAL SME Alliance, een zakelijk verbond bestaand uit meer dan 45.000 digitale SME's.

We zijn ook mede-oprichter van de Coalition for App Fairness.

Meer informatie over CDM

Afspraken met Zwitserse beleidsmakers

Proton neemt deel aan regelgevingsprocedures en strijd tegen de toepassing van verreikende regelgeving in Zwitserland.

In 2021 behaalden we een belangrijke overwinning bij de hoogste Zwitserse administratieve rechtbank, die uitsprak dat e-maildiensten niet vallen onder telecommunicatieproviders en daarom niet onderheving zijn aan gegevensretentievereisten van telecombedrijven.

Meer informatie over deze uitspraak

Grote techbedrijven verantwoordelijk houden

Proton spreekt regelmatig met Amerikaanse wetgevers en congresleden over techbeleid. We werden veel aangehaald in het eerste antitrust-rapport van het Amerikaanse congres en het recente rapport van NTIA over concurrentie in ecosystemen voor mobiele applicaties.

Proton is ook actief ondersteuner van regelgevende en wetgevende initiatieven in het VK om het internet en mobiele ecosystemen opener en eerlijker te maken.

Meer informatie

Onderwijs en training

Wij geloven dat kennis macht is. Of het nu gaat om het publiceren van artikelen, het delen van kennis via de Proton-community of het houden van trainingssessies, we werken voortdurend aan het versterken van individuen en bedrijven wereldwijd. Enkele voorbeelden van ons werk op dit gebied zijn:

E-mailversleuteling: een helm voor cyberspace

Op de Second Asian Investigative Journalism Conference in Kathmandu, Nepal, organiseerden we een trainingssessie om onderzoeksjournalisten voor te lichten over hoe ze e-mailversleuteling op de juiste manier kunnen gebruiken om hun communicatieprivacy te beschermen wanneer ze onder repressieve regeringen werken.

GDPR.EU: De definitieve AVG-gids

Met de steun van het Horizon 2020 Framework Programme van de Europese Unie is Proton de uitgever en onderhouder van GDPR.EU, de definitieve gids voor naleving van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming), die een onschatbare tool is geworden voor grote en kleine bedrijven.

Actie ondernemen

Zonder u kunnen we onze missie niet volbrengen. Er zijn veel manieren om bij te dragen aan Proton.

Word online lid van de Proton-community en help bij het verspreiden van privacy

Sluit u aan bij ons team en werk aan de oplossing voor problemen, voor een directe en positieve impact

Help ons Proton beschikbaar te maken in uw moedertaal