Αυτό τον μήνα, το data.europa.Academy φιλοξένησε συνολικά δύο διαδικτυακά events αφιερωμένα στα ανοιχτά δεδομένα, θίγοντας ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο, τον διαμοιρασμό και κινητικότητα τους. Συνολικά, τα events ‘Data controllership and anonymisation’ και ‘Data spaces: experience from the common European mobility data space’. φιλοξένησαν περισσότερους από 560 συμμετέχοντες, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το σημερινό τοπίο των ανοιχτών δεδομένων στην Ευρώπη, έχοντας την δυνατότητα να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές της διοργάνωσης.
Panel discussion – ‘Data controllership and anonymisation’
Στις 12 Ιουλίου έλαβε χώρα η συζήτηση με τίτλο ‘Data controllership and anonymisation’ όπου ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές από το Vrije Universiteit Brussel υπογράμμισε τα βασικά σημεία και χαρακτηριστικά του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (General Data Protection Regulation), ορίζοντας τα δεδομένα ως έννοια και διακρίνοντας τα προσωπικά από τα μη προσωπικά δεδομένα. Η δεύτερη συζήτηση που έλαβε χώρα, πραγματοποιήθηκε από έναν προσκεκλημένο ομιλητή του Katholieke Universiteit Leuven, ο οποίος έθιξε ζητήματα που αφορούσαν τόσο τον έλεγχο αλλά και για τα κριτήρια αξιολόγησης ελέγχου των δεδομένων και των πληροφοριών. Τις συζητήσεις ακολούθησε ένα Q&A session όπου οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους και να λάβουν απαντήσεις από data experts του χώρου.
Webinar – ‘Data spaces: experience from the common European mobility data space’
Στις 19 Ιουλίου έλαβε χώρα το web ‘Data spaces: experience from the common European mobility data space’ όπου αναλυτές δεδομένων, αλλά και ομιλητές απ’ όλη την Ευρώπη παρουσίασαν την τωρινή κατάσταση αναφορικά με την κινητικότητα των δεδομένων στην Ε.Ε και δύο προσκεκλημένοι ομιλητές του DG MOVE και European Railway Agency (ERA), υπογράμμισαν την σπουδαιότητα του ελεύθερου διαμοιρασμού ανοιχτών δεδομένων στους δημόσιους τομείς, αλλά και την επιτακτική ανάγκη θέσπισης μέτρων για την προστασία των ιδιωτικών πληροφοριών των φυσικών προσώπων. Επίσης, όπως και στο πρώτο event, οι συμμετέχοντας, μετά το πέρας την εκδήλωσης, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό Q&A και να υποβάλουν σχετικές ερωτήσεις στους ομιλητές.
Και τις δύο περιπτώσεις, τα events ανέδειξαν την μεγάλη ανάγκη εύρεσης και αξιοποίησης δεδομένων, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν καθοριστικά τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.