Hopp til innhold

Fylkesråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fylkesråd, også omtalt som fylkesregjering, er i norsk fylkespolitikk det politisk utøvende organet i fylkeskommuner som styres etter prinsippet om parlamentarisme. Fylkesrådet tilsvarer regjeringen i nasjonal politikk og byrådet i kommuner med byparlamentarisme.

Fylkeskommunal parlamentarisme med fylkesråd er hjemlet i kommunelovens kapittel tre.[1] Fylkesrådet velges av fylkestinget og står ansvarlig overfor dette (lovens paragraf 19). Det ledes av en fylkesrådsleder. Ved lovendring i 2012 ble det også åpnet for at fylkestinget kunne velge den såkalte utpekingsmetoden. Da peker fylkesordføreren ut en kandidat til vervet som fylkesrådsleder, og denne står fritt til å velge sitt kollegium. Det forutsettes at kandidaten som utpekes, er den som kan samle størst støtte i fylkestinget (lovens paragraf 19a). Fylkesrådet har øverste ansvar for fylkeskommunens virksomhet og administrasjon.

Muligheten for å innføre parlamentarisme i fylkeskommunene ble innført i 1993.[2] Parlamentarisme og fylkesråd ble innført i Nordland i 1999[3] og i Hedmark,[4] Nord-Trøndelag,[5] og Troms[6] i 2003. Viken fikk også fylkesråd da det ble opprettet i 2020.[7] Oslo byråd er formelt både et kommuneråd og et fylkesråd ettersom Oslo er både kommune og fylke. I 2018 slo Sør og Nord-Trøndelag seg sammen til Trøndelag fylke, dette medførte til at det ikke ble fylkesråd i det nye fylket. i 2020 slo Hedmark seg sammen med Oppland til nye Innlandet fylke, dette medførte også til at det ikke ble fylkesråd i det nye fylket heller. Etter fylkesoppløsningen av både Troms og Finnmark og Viken fylker kom de to to endringer

1: Etter at Troms fylke ble etablert på nytt igjen i 2024 var det ikke et bestemt at det skulle være fylkesråd der, dette medførte til at fylkesordføreren fikk all makt der.

2: Etter at Viken ble oppløst og Akershus ble et fylke igjen ble fylkesråd etablert der og fylkesrådslederen er Anette Solli (H)

I 2024 er det bare Nordland og Akershus fylke som har et fylkesråd

Betegnelsen fylkesråd benyttes også på det enkelte medlem av et fylkesråd. Organet betegnes i grammatisk nøytrum som et fylkesråd, mens en person som er medlem av fylkesrådet betegnes som en fylkesråd (tilsvarende bruken av ordene statsråd og byråd).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven). Kapittel 3. Kommunal og fylkeskommunal parlamentarisme, Lovdata.
  2. ^ Birgit Røe Mathisen: Parlamentarisme i Nordland Arkivert 2013-04-23, hos Wayback Machine., forskning.no, 30. september 2002.
  3. ^ Parlamentarisme Arkivert 30. september 2015 hos Wayback Machine., Nordland fylkeskommune.
  4. ^ Politikk Arkivert 5. juni 2012 hos Wayback Machine., Hedmark fylkeskommune.
  5. ^ Kort historie om fylkestinget Arkivert 2017-10-05, hos Wayback Machine., Nord-Trøndelag fylkeskommune.
  6. ^ Fakta om Troms fylkeskommune Arkivert 9. juli 2012 hos Wayback Machine., Troms fylkeskommune.
  7. ^ «Partifordeling og gruppeledelse - Viken fylkeskommune». viken.no. Arkivert fra originalen 1. februar 2020. Besøkt 1. februar 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]