Hopp til innhold

Trefluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trefluer
Nomenklatur
Clusiidae
Populærnavn
trefluer[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
Økologi
Antall arter: 250,
9 arter funnet i Norge
Habitat: på land, larvene i død ved
Utbredelse: alle kontinenter utenom Antarktis
Inndelt i
  • Clusiinae
  • Clusiodinae

Trefluer (Clusiidae) er en liten familie av fluer med larver som lever i død ved. De er typiske skogsinsekter, og kan kjennes på slank kroppsbygning og store vinger med diffuse, mørke flekker, og forholdsvis lange bein. Ni arter er funnet i Norge.

Små til middelsstore (2 – 6½ mm), slanke fluer. Hodet er mer eller mindre rundt med store fasettøyne. Ved innerkanten av hvert fasettøye sitter det 2-5 kraftige børster. Antennene er av vanlig fluetype, tre-leddete, ganske små. På det tredje antenneleddet sitter en antennebørste (arista) som er hårete og av og til fortykket. Munndelene er små, vanligvis ikke synlige sett fra siden. Fremst ved munnkanten sitter en stor og kraftig kinnbørste (vibrissa). Brystet (thorax) er vanligvis langstrakt, 1½ – 2 ganger så langt som bredt, med fin hårkledning og flere lange børster. Vingene er forholdsvis store, vanligvis med en eller flere store, diffuse mørke flekker. Beina er temmelig lange og kraftige, ofte med rekker av stive børster på undersiden av lårene. Bakkroppen er sylindrisk, forholdsvis lang og slank. Larvene er av vanlig fluetype, ganske slankbygde.

De larvene som er kjent lever alle i råtten ved av løvtrær: bjørk, bøk, eik og osp. Noen lever i ganger gnagd ut av andre insekter. De voksne er typiske skogsinsekter, men lite er kjent om dem. Det er sannsynlig at noen av artene kan være truet av moderne skogbruk som fører til lite død ved i skogen.

Systematisk inndeling/norske arter

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. mars 2021. Besøkt 28. mars 2021. 
  • Sasakawa, M. 1998. Family Clusiidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 219-225. Science Herald, Budapest.
  • Nettressursen Fauna Europaea. Utbredelsesdatabase over europeiske dyr. [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata