Hopp til innhold

Asterix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tragicomix»)
For potetsorten, se Asterix (potet).
Asterix
Orig. Astérix
Asterix
TegneseriePilote
Første opptreden29. oktober 1959
Skaper(e)René Goscinny (manus) Albert Uderzo (illustrasjoner)
Personalia
Status1960–
Rolle(r)Fransk

Asterix (fransk originaltittel: Astérix) er en fransk humoristisk tegneserie og også navnet på hovedpersonen i serien. Serien ble skapt i 1959 av manusforfatteren René Goscinny (1926–1977) og tegneren Albert Uderzo (1927–2020). Serien handler om beboerne i en landsby i Gallia i antikken og deres kamp mot romerske okkupanter. Hovedfiguren Asterix, en liten mann med gul bart og vingehjelm, og følgesvennen Obelix, en tjukk kar med kjempekrefter, ble svært populære i løpet av 1976- og 70-tallet. Da Goscinny plutselig døde i 1977, fortsatte Uderzo på egen hånd med både tegninger og tekst frem til han pensjonerte seg i 2011. Deretter overtok Jean-Yves Ferri på manus og Didier Conrad på tegninger. Per 2021 er det blitt utgitt 39 tegneseriealbum som er oversatt til nesten 90 språk eller dialekter. I tillegg har det kommet en mengde merchandise-produkter med figurene fra serien, blitt laget en rekke kinofilmer, både animerte og med virkelige skuespillere, og blitt bygd en egen forlystelsespark, Parc Astérix, nord for Paris.

Reklameskilt i Barakaldo i Spania.
Uderzo tegner seriefiguren Asterix i Amsterdam 1971.
Inskripsjon med Asterix og følgesvennen Obelix på Plaza del Humor i Coruña i Spania
Uderzo 2012

Fortellingene utspiller seg omkring år 50 f.Kr. etter at Romerriket har foretatt store erobringer, og handler om innbyggerne i en gallisk landsby i Aremorica (dagens Bretagne). De kan ved hjelp av styrkedråpene, en magisk trylledrikk som gir dem overmenneskelig styrke, motstå den romerske overmakten ved å gå løs på romerske soldater med bare nevene.

Den viktigste hovedpersonen er den kortvokste, smarte Asterix. Obelix er Asterix' faste følgesvenn på eventyrene i og utenfor landsbyen. Han er stor og sterk (han falt i styrkedråpegryta som liten, så de har permanent effekt på ham), men ikke spesielt intelligent. Idéfix er den lille, ganske intelligente hunden til Obelix. Andre viktige hovedpersoner er Miraculix, trollmannen som lager styrkedråpene, Trubadurix, sangeren som ofte skaper misnøye, og Majestix, landsbyens høvding.

Gallerne opplever mange forskjellige eventyr hvor de blant annet reiser til fremmede land. Slåsskamper mot romerne og enkelte andre fiender er en viktig foreteelse. En annen vanlig ingrediens i fortellingene er noen sjørøvere de ofte møter på og kommer i klammeri med, noe som gjerne ender med at sjørøverne senker sin egen skute.

Bakgrunn og utvikling

[rediger | rediger kilde]

Uderzo ønsket først å tegne en stor og kraftig mann, men Goscinny så for seg en liten og spinkel person. Slik ble Asterix til, og navnet Asterix er en lek med ordet asterisk («(liten) stjerne», «*»). Obelix ble hans nære venn, som er stor og sterk, men heller dum, og hans navn har sammenheng med obelisk. Hunden Idéfix kom inn først i fortellingen Asterix – Gallia rundt. Sjørøverne var opprinnelig en karikatur av noen sjørøvere i en annen fransk tegneserie.

Asterix, Obelix og Idéfix har de samme navnene på de fleste språk, men navnene på de fleste av de andre personene varierer. De franske navnene på høvdingen og sangeren er henholdsvis Abracourcix og Assurancetourix, som er morsomme påfunn av Goscinny.

Tegneserien ble publisert første gang i det franske seriemagasinet Pilote 29. oktober 1959. Da skaperne fikk problemer i 1960, arbeidet de med andre serier. Fra 1968 konsentrerte imidlertid Uderzo seg utelukkende om Asterix. Etter Goscinnys død har Uderzo fortsatt å lage historier hvor han både har skrevet og tegnet. Han grunnla også Editions Albert René, som han driver sammen med sin datter Sylvie.

I Norge debuterte Asterix i tegneseriebladet Tempo i 1969.

Den siste fortellingen som ble skrevet av Goscinny var Styrkeprøven – han døde mens den var under produksjon. Hvordan Obelix falt oppi trollmannens gryte da han var liten var en fortelling som ble skrevet av Goscinny, men som først ble produsert etter hans død. Den teller ikke med blant albumene, men er utgitt i et eget hefte ved siden av.

Asterix og Latraviata kom ut som det 31. albumet i 2001. I 2003 kom Gallisk skolestart ut, som består av flere kortere historier og vitsetegninger. Noen var laget ennå mens Goscinny levde. Flere av disse er ikke vanlige fortellinger, men snarere parodier. I 2005 kom Det store himmelfallet ut, en fortelling som vakte mange reaksjoner blant leserne.

I 2009 ble enda et album utgitt; Asterix og Obelix fyller år – Gullboken.[1]

I 2013 kom albumet Asterix hos pikterne. Denne historien var skrevet av Jean-Yves Ferri og tegnet av Didier Conrad.[2] Disse to sto også bak albumet Cæsars papyrus som kom ut i 2015.

  • Asterix er den lille, fornuftige og sterke helten som stort sett holder hodet kaldt og løser landsbyens problemer med listighet og kløkt. Han har blondt hår og bart og bruker en hjelm med vinger og bærer ofte sverd og en flaske med styrkedråper i beltet.
  • Obelix falt oppi ei gryte med trylledrikk da han var liten, og er derfor råsterk for alltid. Hvis noen kommer ut for en vanskelig situasjon er han alltid der, selv om det ofte er han selv som skapte situasjonen. Han er stor og ganske tykk. Han har rødt hår med to fletter foran og rød bart. Han går som regel med bar overkropp, og hjelmen hans er liten med to små horn på. Bortsett fra styrken og kampviljen er Obelix helt motsatt av Asterix, han er ikke spesielt smart, ganske følsom, furtete og naiv. Obelix har mange hobbyer; han elsker villsvin, jakt, slåss mot romere, hogge og kaste bautasteiner, stable romerske hjelmer og leke med sin lille hund Idefix. Han har også et godt øye til damene. På mange bilder av Obelix kan man se ham bære på en bautastein.
  • Idéfix er hunden til Obelix. Etter sigende verdens første økologiske hund, med en forkjærlighet for trær.
  • Miraculix (fransk: Panoramix) Er gallernes aktverdige prest, trollmann og apoteker. Han er en av druidene. Han er ofte opptatt med å lage trolldomsdrikker. Av særlig betydning er styrkedråpene som gir dem som drikker en enorm fysisk styrke.
  • Trubadurix (fransk: Assurancetourix. Betydning: «assurance tous risques», fullskadeforsikring for biler) Er en hyggelig trubadur og lyrespiller som blir mislikt kun når han synger. Hans forferdelige sang kan få det til å begynne å regne. Når det er fest blir han ofte bundet for at han ikke skal være til plage.
  • Majestix (fransk: Abraracourcix. Betydning: «à bras raccoursis»; uttrykket «tomber à bras raccourcis sur quelqu'un» betyr «å gå på/ slå til noen kraftig») Er høvdingen i landsbyen. Han er stor og ganske tykk. Han går med sverd og en hjelm med noen fjær på hver side. Han er høyt avholdt (og bokstavelig talt «oppholdt») av sine undersåtter. To menn bærer ham ofte rundt på et skjold. Han er glad i å spise, feste og slåss.
  • Godemine (fransk: Bonemine. Betydning: uttrykket «avoir bonne mine» betyr «se godt (frisk) ut») Er høvdingens kone. Hun er flink til å lage mat og elsker sin mann, selv om hun ofte skjuler det med sitt forferdelige sinne når hun er i krangel med ham.
  • Senilix (fransk: Agecanonix. Betydning: «âge canonique», respektabel alder) Er landsbyens eldste. Han er kortvokst og går med en stokk. Han er skeptisk til alt fremmed, har en ung og vakker kone (Fru Senilix, under), og snakker ofte om hvor mye bedre alt var før (ifølge Olympisk mester! er han 100 år).
  • Fru Senilix (fransk: Madame Agecanonix) Er den rødhårede kona til Senilix, og elsker ham høyt på tross av den store aldersforskjellen. Hun arbeider i landsbyens klesbutikk, og tar imot alleslags Gallo-Romerske klær. Mens Asterix tar seg av det økonomiske og Obelix det tunge, tar hun seg av reklamedekoreringen i butikkvinduene (noe hun mener hun er skapt for). Hun er også blant landsbyens vakreste og mest attraktive kvinner.
  • Armamix (fransk: Cétautomatix. Betydning: «C'est automatique», det er automatisk) Er smeden i landsbyen og en ganske høy og kraftig mann. Har går ofte rundt med en hammer. Det er gjerne han som sørger for å stoppe Trubadurix når han skal til å synge, ikke uten et visst velbehag. Hammeren kommer ofte til sin nytte da og ellers når han slåss. Han har en sønn med rødt hår og en datter med blondt hår.
  • Fru Armamix er ganske liten og tynn. Hun har sterke meninger og kan av og til kontrollere sin ektemann.
  • Hermetix (fransk: Ordralfabétix. Betydning: Alfabetisk orden) Er fiskehandler. Siden han insisterer på å bruke de beste grossistene fra Lutetia (Paris) istedenfor å fiske i havet rett utenfor landsbyen, får fisken en «spesiell» odør, noe som ofte leder til hissig meningsutveksling og påfølgende slagsmål blant landsbyens innbyggere. Ofte er han i krangel med Armamix, og de to går løs på hverandre med hammer og fisker. Han har to sønner, en med rødt hår og en med blondt hår.
  • Remouladine (fransk: Iélosubmarine. Henspiller på The Beatles' sang «Yellow Submarine») er gift med Hermetix og hjelper ham ofte med å finne frem fisker når han skal slåss.
  • Lillefix (fransk: Falbala) Er gift med Tragicomix og datter av en mann i landsbyen. Hun bor med sin ektemann i Condate. Obelix viste henne en gang stor interesse.
  • Tragicomix (fransk: Tragicomix) Er en kjekk og ung muskuløs kriger, alle jenters drøm, gift med Lillefix.
  • Sjørøverne er en gruppe pirater som reiser rundt på havet. Kapteinen (Rødskjegg) har rødt hår og skjegg, og mannskapet består også blant annet av en kortvokst mann med treben og stokk (Trippelbein) og en afrikaner (Baba) som holder utkikk fra masten.
  • Julius Cæsar (100 – 44 før vår tidsregning), er Romerrikets hersker, og lederen for gallernes forhatte fiender.

Seriealbum

[rediger | rediger kilde]

Utgitte album i norsk kronologisk rekkefølge. Nummereringen av de norske albumene faller sammen med de franske fra og med album nummer 13. Egmont Serieforlaget AS har samlet alle seriene frem til nr. 33 i bokserien Asterix samlede verk, som ble gitt ut i Norge fra 2001 med et siste bind (nr. 13) utkommet i 2006. Serien er også utgitt i Tegneseriebokklubben som ble startet av Hjemmet. Etter Tegneseriebokklubben ble nedlagt ble serien en del av Seriesamlerklubben, en abonnementssamling av humortegneserier startet i 1986 av Semic og videreført av Egmont fra 1997.

Etter verk 33 er serien fortsatt med nye tegnere.

Norske utgivelser Originalutgivelser
Nr Norsk tittel Nr Fransk tittel Forfatter Illustratør
1 Asterix og hans tapre gallere (1969) 1 Astérix le Gaulois (1961) René Goscinny Albert Uderzo
2 Asterix og Kleopatra (1969) 6 Astérix et Cleopatre (1965)
3 Asterix og vikingene (1970) 9 Astérix et le Normands (1967)
4 Tvekampen (1970) 7 Le combat des chefs (1966)
5 Asterix hos britene (1971) 8 Astérix chez les Bretons (1966)
6 Asterix i keiserens klær (1971) 10 Astérix Legionnaire (1967)
7 Romernes skrekk (1972) 11 Le bouclier arverne (1968)
8 Olympisk mester (1972) 12 Astérix aux jeux olympiques (1968)
9 Asterix og Goterne (1973) 3 Astérix et les Goths (1963)
10 Asterix og styrkedråpene (1973) 2 La serpe d'or (1962)
11 Asterix som gladiator (1973) 4 Astérix gladiateur (1964)
12 Gallia rundt (1973) 5 Le Tour de Gaule d'Astérix (1965)
13 Asterix på skattejakt (1974) 13 Astérix et le chaudron (1969)
14 Asterix i Spania (1974) 14 Astérix en Hispanie (1969)
15 Brann i rosenes leir (1975) 15 La zizanie (1970)
16 Asterix i Alpene (1975) 16 Astérix chex les Helvêtes (1970)
17 Byplanleggeren (1975) 17 Le domaine des dieux (1971)
18 Cæsars laurbær (1976) 18 Les lauriers de César (1972)
19 Spåmannen (1976) 19 Le devin (1972)
20 Asterix på Korsika (1977) 20 Astérix en Corse (1973)
21 Keiserens gave (1977) 21 Le cadeau de César (1974)
22 Asterix oppdager Amerika (1978) 22 La grande traversée (1975)
23 Obelix & Co A/S (1978) 23 Obelix et compagnie (1976)
24 Styrkeprøven (1979) 24 Astérix chez les Belges (1977)
25 Borgerkrigen (1981) 25 Le grand Fossé (1980) Albert Uderzo
26 Asterix' odyssé (1982) 26 L'Odyssée d'Astérix (1981)
27 Asterix & Sønn (1984) 27 Le Fils d'Astérix (1983)
28 Asterix og det flygende teppet (1987) 28 Astérix chez Rahàzade (1987)
29 Damenes inntogsmarsj (1991) 29 La rose et le glaive (1991)
30 Obelix på galeien (1996) 30 La galère d'Obélix (1996)
31 Asterix og Latraviata (2001) 31 Astérix et Latraviata (2001)
32 Det store himmelfallet (2005) 33 Le ciel lui tombe sur la tête (2005) René Goscinny
33 Gallisk skolestart (2006) 32 Astérix et la rentrée gauloise (2003) Albert Uderzo
34 Asterix og Obelix fyller år - Gullboken (2009) 34 L'anniversaire d'Astérix et Obélix - Le Livre d'or (2009) René Goscinny
35 Asterix hos pikterne (2013) 35 Astérix chez les Pictes (2013) Jean-Yves Ferri Didier Conrad
36 Cæsars papyrus (2015) 36 Le papyrus de César (2015)
37 Italia rundt på tvers (2017) 37 Astérix et la Transitalique (2017)
38 Gallerhøvdingens datter (2019) 38 La Fille de Vercingétorix (2019)
39 Asterix og Griffen (2021) 39 Astérix et le Griffon (2021)
40 Den hvite Iris 40 L'Iris blanc (2023) Fabrice Caro

Andre utgivelser

[rediger | rediger kilde]

I tillegg til disse albumene er det gitt ut flere julehefter inneholdende en del av de korte historiene fra Gallisk skolestart. Noen av historiene i Gallisk skolestart ble skrevet ennå mens Goscinny levde, og noen er skrevet av Uderzo alene.

Det er også utgitt filmalbum - Asterix inntar Rom som var en billedbok med nye tegninger og tekst. Asterix og Cæsars overraskelse, Operasjon Bautastein, Asterix erobrer Amerika (ikke utgitt på norsk), Asterix og vikingene (ikke utgitt på norsk), Asterix i Olympiaden (ikke utgitt på norsk), Asterix og Obelix hos britene (ikke utgitt på norsk) og Asterix: Byplanleggeren (ikke utgitt på norsk) som var billedbøker med samme navn, med tekst og bilder fra filmen. En tegneserie basert på filmen Asterix inntar Rom - De tolv prøvene - gikk som biserie i Fantomet nr. 1 og 2 1985. Historien ble presentert i farger, selv om bladet for øvrig var svart-hvitt. Tegningene er av Albert Uderzos bror Marcel Uderzo.[trenger referanse]

Historien Hvordan Obelix falt oppi trollmannens gryte da han var liten er også utgitt som eget album (1989), men ikke nummerert i albumserien. Fortellingen er inkludert i Egmonts Asterix samlede verk, i motsetning til de albumene som er basert på filmer. Den er også utgitt som juleheftet i 2013.

Ellers er bøkene Hvor i all verden er Asterix, Hvor i all verden er Miraculix og Hvor i all verden er Idefix med store plansjer hvor Asterx er gjemt et eller annet sted i bildet etter mal av Hvor er Willy utgitt på norsk. Det samme er en praktbok med Uderzos skisser til Asterix og Latraviata, Asterix og Latraviata – Et album blir til.

I 2007 kom samlingen Astérix og vennene hans ut i anledning Uderzos 80-årsdag. Denne inneholder noen korte historier laget av andre tegneserieskapere enn Uderzo. Den inneholder også et forord av hans datter Sylvie.

Asterix har også blitt parodiert i tegneserien Isterix og Pyton.

  1. 1967 – Asterix og de tapre gallerne (Astérix le Gaulois) (tegnefilm)
  2. 1968 – Asterix og Kleopatra (Astérix et Cléopâtre) (tegnefilm)
  3. 1976 – Asterix inntar Rom (Les douze travaux d'Astérix) (tegnefilm)
  4. 1985 – Asterix og Cæsars overraskelse (Astérix et la surprise de César) (tegnefilm)
  5. 1986 – Asterix hos britene (Astérix chez les Bretons) (tegnefilm)
  6. 1989 – Asterix og operasjon bautastein (Astérix et le coup du menhir) (tegnefilm)
  7. 1994 – Asterix erobrer Amerika (På tysk: Asterix in America) (tegnefilm; produsert i Tyskland)
  8. 1999 – Asterix og Obelix møter Cæsar (Astérix et Obélix contre César) (spillefilm)
  9. 2002 – Asterix & Obelix: Oppdrag Kleopatra (Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre) (spillefilm)
  10. 2006 – Asterix og vikingene (Astérix et les Vikings) (tegnefilm)
  11. 2008 – Asterix og de olympiske leker (Astérix aux jeux olympiques) (spillefilm)
  12. 2012 – Asterix og Obelix hos britene (Astérix & Obelix: Au service de sa Majesté) (spillefilm)
  13. 2014 – Asterix: Byplanleggeren (Astérix: Le Domaine des dieux) (tegnefilm)
  14. 2018 – Asterix: Trylledrikkens hemmelighet (Asterix: Le Secret de la potion magique) (tegnefilm)
  15. 2023 – Asterix & Obelix i Dragens Rike (Astérix et Obélix: l'Empire du Milieu) (tegnefilm)

Videospill

[rediger | rediger kilde]
Tittel Plattform Utgiver År Notater
Asterix Atari 2600 Atari 1983
Obelix Atari 2600 Atari 1983
Astérix et la Potion Magique PC, Armstrad CPC 464, Thomson MO5 Coktel Vision 1986
Asterix and the Magic Cauldron Commodore 64, ZX Spectrum, Amstrad CPC Melbourne House 1986
Astérix und Obélix: Die Odyssee Commodore 64 Ukjent 1986 Spill som kom gratis med aprilutgivelsen av det tyske Commodore 64 magasinet 64'er[3]
Asterix and the Magic Carpet Commodore 64, Amiga 500, Atari ST, PC Coktel Vision 1987
Asterix Chez Rahàzade Amstrad CPC Coktel Vision 1988 Armstrad CPC versjon av "Asterix and the Magic Carpet"
Asterix: Operation Getafix Amiga 500, Atari ST, PC Coktel Vision 1989
Asterix Master System Sega 1991
Asterix Arkade Konami 1992
Asterix Game Boy, Nintendo Entertainment System, Super NES Bit Managers/Infogrames 1993
Asterix and the Secret Mission Master System, Game Gear Sega 1993
Asterix and the Great Rescue Mega Drive, Master System, Game Gear Sega 1993
Asterix and the Power of the Gods Mega Drive Core Design/Sega 1995
Asterix: Caesar's Challenge CD-i, PC Infogrames Multimedia, Philips Interactive Media, Pathé Interactive 1995
Asterix & Obelix Game Boy, Super NES, PC Bit Managers/Infogrames 1995
Asterix: The Gallic War PlayStation, PC Infogrames 1999
Asterix & Obelix Game Boy Color Bit Managers/Infogrames 1999 Nyversjon av "Game Boy" versjonen av Asterix & Obelix (1995) med farger
Asterix: Search For Dogmatix Game Boy Color Infogrames 2000
Asterix & Obelix Take on Caesar PlayStation, PC Cryo Interactive 2000
Asterix: Mega Madness PlayStation, PC Infogrames Europe 2001
Asterix & Obelix: Bash Them All Game Boy Advance Bit Managers/Infogrames 2002
Asterix & Obelix XXL PlayStation 2, PC, GameCube, Game Boy Advance Atari Europe 2004
Asterix & Obelix XXL 2: Mission: Las Vegum PlayStation 2, PC Atari Europe 2006
Asterix & Obelix XXL 2: Mission: Wifix Nintendo DS, Playstation Portable Atari Europe 2006
Asterix at the Olympic Games PlayStation 2, PC, Nintendo DS, Wii, Xbox 360 Atari Europe 2008
Asterix Brain Trainer Nintendo DS Atari 2008
Asterix: These Romans are Crazy! Nintendo DS Ubisoft Oktober 29, 2009
Asterix: The Mansion of the Gods Nintendo 3DS Bigben Interactive 2014
Asterix & Friends PC, Mobile Bandai Namco Entertainment 2016
Asterix & Obelix XXL 2: Remastered PC (Steam), PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch Microids November 29, 2018 Nyutgivelse av "Asterix & Obelix XXL 2"
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir PC (Steam), PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch Microids November 21, 2019
Asterix & Obelix XXL Romastered PC (Steam), PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch Microids Oktober 22, 2020 Nyutgivelse av "Asterix & Obelix XXL"
Asterix & Obelix XXL Collection PC (Steam), PlayStation 4, Nintendo Switch Microids November 12, 2020 Samling med de tre første XXL spillene
Asterix & Obelix: Slap Them All! PC (Steam), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Nintendo Switch Microids Desember 2, 2021
Asterix & Obelix XXXL: The Ram From Hibernia PC (Steam), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch Microids November 3, 2022

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ France's Cartoon Hero Astérix Celebrates 50th Anniversary
  2. ^ Intervju i The Guardian med Ferri og Conrad(24. oktober 2013, besøkt 31. oktober 2015
  3. ^ «Hardcore Gaming 101: Astérix». www.hardcoregaming101.net. Besøkt 12. mars 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]