Hopp til innhold

Theremin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den tyske musikeren Barbara Buchholz (1959-2012) spiller på theremin.

Theremin (på russisk opprinnelig kalt «eterofon» og Терменвокс (Termenvox), på tysk Thereminvox, forkortet T-vox) var det første elektroniske musikkinstrument som virkelig kunne spilles. Det består av en elektronisk svingekrets hvor musikeren selv er en del av denne svingekretsen. Instrumentet spilles ved at musikerens hender beveges mellom to fast oppstilte elektroder (antenner). Theremin er ett av svært få musikkinstrumenter som spilles uten å berøres.

Historikk og utbredelse

[rediger | rediger kilde]
Den russisk-amerikanske fysikeren Leon Theremin (1896–1993) spiller på sitt elektroniske instrument i et musikkverk for theremin, stemme og piano ca. 1924.

Thereminen ble oppfunnet av den sovjetiske fysikeren Lev Sergeyevich Termen (1896–1993) i 1919. 1928 flyttet han til USA og fikk patentert instrumentet. Han forandret da navnet til Léon Theremin. Moderne komponister som Edgard Varese, John Cage og Bohuslav Martinů sto i kontakt med ham og / eller skrev musikk for instrumentet. Andre som har skrevet musikk for theremin er for eksempel First Airphonic Suite av Joseph Schillinger, Theremin Concerto av Kalevi Aho, Universe Symphony av Fazıl Say og Cosmic Nature av Jean Ven Robert Hal.

Instrumentet er benyttet i en rekke filmer, ofte for å skape en uhyggelig stemning, som i Bernard HerrmannsThe Day The Earth Stood Still”, Howard ShoresEd Wood”, Danny ElfmansMars Attacks!” og Miklós Rózsas "Spellbound" og i filmen "The Lost Weekend" bruker han theremin for å skape en musikk som indikerer alkoholisme.

Også i rock, pop og jazz blir thereminen benyttet, eksempelvis Led Zeppelin, Jean Michel Jarre, The Rolling Stones og Frank Zappa. Mest kjent er kanskje The Beach Boys sin låt «Good Vibrations».

Jean-Michel Jarre bruker instrumentet på flere album og også i sine konserter Oxygen In Moscow og Space of Freedom i Gdańsk, hvor han også fortalte litt om Léon Theremins liv.

Carolina Eyck

I nyere tid har blant annet Carolina Eyck komponert flere stykker for theremin. Hun har gitt ut album som Elegies for Theremin & Voice utgitt i anledning hundreårsjubileet for oppfinnelsen av thereminen. Eyck har også komponert flere stykker spesielt for LP-format. I tillegg har hun samarbeidet med artister som Fazil Say, Gotye, Jeff Mills, Kalevi Aho og Madison Beer, og har også jobbe med filmkomposisjon. Siden 2010 har hun vært kunstnerisk leder for Theremin Summer Academy i Colmar, Frankrike. På Eyck sin hjemmeside finner man flere instruksjons videoer som beskriver hvordan man spiller på en Theremin.[1]

Theremin i norsk musikk

[rediger | rediger kilde]

Theremin har for det meste blitt benyttet som bakgrunnseffekt i norsk musikk, med noen få unntak. Kjente norske musikere som spiller theremin er for eksempel Maja Ratkje og Helge Sten (Deathprod), mens Cato Salsa Experience, Alpine Those Myriads!, The Samuel Jackson Five og Gravel Control er band som har theremin med i besetningen. I 2006 ble Trondheim Thereminorkester dannet, en gruppe bestående av fire thereminister, og det første rene thereminorkester i Norge. Samme år samarbeidet komponisten Øystein Sevåg med den tyske thereminspilleren Barbara Buchholz (1959-2012) i felles improvisasjoner til albumet "Space for a crowded world". I tillegg til dette, blir thereminen brukt i filmen Den brysomme mannen for å skape den spesielle musikken som kommer fra kjelleren Andreas oppdager. Theremin blir brukt av den norske gruppen Ulver, i deres sang 'EOS', spilt av Pamelia Kurstin

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Glinsky: Theremin – Ether Music and Espionage, University of Illinois Press, (2000)
  • Carolina Eyck: The Art of Playing the Theremin (2006)

Innspillinger

[rediger | rediger kilde]

Eksempler på klassiske album innspillinger

  • Clara Rockmore/Nadia Reisenberg: The Art of the Theremin (1987)
  • Lydia Kavina: Music from the Ether (2001)
  • Kalevi Aho: Concerto for Theremin and Chamber Orchestra "Eight Seasons" (2011), skrevet for Carolina Eyck
  • Fazil Say: Mesopotamia Symphony – Universe Symphoy (2013)
  • Carolina Eyck: Elegies for Theremin & Voice (2019)
  • Carolina Eyck: Thetis 2086 (2022)

Eksempler på låter innen pop og rock[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Elegies for Theremin & Voice». Carolina Eyck (på engelsk). Besøkt 16. oktober 2023. 
  2. ^ «Top 10 Rock and Metal Songs With Theremin». www.ultimate-guitar.com (på engelsk). Besøkt 17. oktober 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]