Hopp til innhold

Royal Armouries

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Royal Armouries
Etablert1983
Åpnet1983
Kart
1 = Fort Nelson
2 = Tower of London
3 = Royal Armouries Leeds
Royal Armouries
51°30′31″N 0°04′35″V
AdresseH M Tower of London, London EC3N 4AB
Nettstedhttp://www.royalarmouries.org/

Royal Armouries er den nasjonale samlingen av våpen og rustninger i Storbritannia. Det er landets eldste museum, og et av de eldste i verden. Samlingen er spredd på tre utstillingssteder:

Noen gjenstander er også på permanent utlån til et museum i Louisville i Kentucky, i et samarbeid med Frazier Internataional History Museum.

Samlingen er svært gammel, nesten jevnaldrende med Tower of London som ble bygget i det 11. århundre. Den ble først åpnet for publikum på regelmessig basis under Karl II i 1660. Før det, i hvert fall fra det 15. århundre, ble enkelte høytstående personer invitert til å se samlingen, og fra Elizabeth Is tid ble det åpnet for også andre besøkende til tider.

Blant de meste kjente delene av utstillingen er Spanish Armoury som omfatter torturinstrumenter og henrettelsesredskaper, og Line of Kings med rytterfigurer av engelske monarker fra Vilhelm Erobreren. Begge utstillinger befinner seg i Tower of London. I sin eldste form var de svært uvitenskapelige. Blant annet ble torturinstrumentene brukt til propaganda, ved at engelske instrumenter ble fremstilt som om de hadde tilhørt den spanske inkvisisjonen, og i kongelinjen fant man inntil omkring 1826, da utstillingen ble omorganisert av en kompetent historiker, en muskett som ble hevdet å ha tilhørt Vilhelm Erobreren til tross for at han levde flere århundrer før musketten ble laget.

Hovedutstillingen er nå Royal Armouries Museum i Leeds, som ble åpnet i 1996. Den er delt inn i fem avdelinger: Krig, turneringer, selvforsvar, jakt og Orienten. Utenfor museet er det opprettet en turneringsplass til oppvisninger av krigskunst fra middelalderen, blant annet dysting, samt oppvisninger av bruk av jaktfalker.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]