Hopp til innhold

Moskuskattost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moskuskattost
Nomenklatur
Malva moschata
L., 1753
Populærnavn
moskuskattost[1]
Hører til
Kattostfamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

NR — Ikke vurdert 2023

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa

Moskuskattost (Malva moschata) er en vakker flerårig blomst i kattostfamilien.

Den har en opprett stengel med utstående enkle hår. Blomstene i rosa eller hvitt er svakt moskusduftende. Ytterbegerbladene er lansettformede opptil ca. 3–4 mm lange. Hele planten blir mellom 30 til 80 cm høy. Fruktene ser ut som en rund skive med 15-20 enkeltfrukter i, og denne lille ringen ble brukt til forskjellig slags lek. De ble tredd på tråd til perlekjeder, og de ble også brukt som knapper i gamle dager.

Nærbilde av blomstene.

Moskuskattost har helt siden middelalderen vært dyrket og populær som prydvekst og nytteplante i hele Norden. Det var munkene som først begynte å dyrke den i Norge i middelalderen og siden har den spredt seg og finnes nå fullstendig naturalisert mange steder i lavlandet østafjells.

Nærbilde av frukten til Moskuskattost.

Den er hardfør og herdig opp til H6-H7. Den trives best på en godt drenert gjerne tørr plass, og er en villig og takknemlig plante som sprer seg lett med frø. Man kan klippe den ned etter første blomstring, og da vil blomsten få en blomstring til. Noen klarer å få den til å blomstre tre ganger i løpet av en sommer. Moskuskattost danner pælerot og er ikke så lett å grave opp når det har blitt litt størrelse på den, men første året kan man flytte på den. Blomstene til moskuskattost har både pollen og nektar som biene er svært glade i. Av og til kan biene bli så overfylt med pollen at de får problemer med å lette.

Hele planten er spiselig og både bladene, blomstene og frø kan brukes i salater og i suppe. Den er rik på A, B og C-vitaminer. Som legeplante er moskuskattost mye brukt mot forstoppelse og diaré. Den er også god mot sår hals og hoste, og den skal gi økt melkeproduksjon hos ammende kvinner. Det er særlig som slimløsende middel den er i bruk i dagens folkemedisin.

Moskuskattost har fått flere lokale dialektnavn som silkeserk, moskusblomst, knappeblomst og guttesnåv.

Moskuskattost kan forveksles med Rosekattost (Malva alcea), men sistnevnte har ytterbegerblad som er ovale til trekantformede.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 12. april 2023. Besøkt 12. april 2023. 
  2. ^ Solstad H, Hegre H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Moskuskattost Malva moschata L.»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 1. juli 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]