Hopp til innhold

Mark Shuttleworth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mark Shuttleworth
FødtMark Richard Shuttleworth
18. sep. 1973Rediger på Wikidata (51 år)
Welkom
BeskjeftigelseGründer, romfarer, ingeniør, oppfinner, informatiker, blogger, forretningsdrivende, programvareutvikler, private space traveler Rediger på Wikidata
Utdannet vedWestern Province Preparatory School
Rondebosch Boys' High School
Diocesan College
Universitetet i Cape Town (19921995) (bifag: business science, akademisk grad: Bachelor of Science, studieretning: finans, informasjonsteknologi)
Brooks School
NasjonalitetSør-Afrika[1]
Storbritannia[1]

Mark Richard Shuttleworth (født 1973) er en sørafrikansk forretningsmann som var den andre selvfinansierte romturist og den første afrikaner i verdensrommet.[2] Han er best kjent for sitt lederskap av Ubuntu Linux.

Shuttleworth bor for tiden i London og har britisk statsborgerskap i tillegg til sitt opprinnelige sørafrikanske statsborgerskap.

Tidlig liv

[rediger | rediger kilde]

Shuttleworth ble født i Welkom i provinsen Free State i Sør-Afrika.

Etter å har gått på Diocesan College, fikk Shuttleworth en grad innen forretningsvitenskap i finans og informasjonssystemer ved Universitetet i Cape Town.

Shuttleworth startet Thawte i 1995, som spesialiserte seg på digitale sertifikater og sikkerhet på internett som han senere solgte til VeriSign i desember 1999 og tjente R 3,5 milliarder (omtrent 575 millioner USD).

I september 2000 startet Shuttleworth HBD Venture Capital, som tilbyr venturekapital.

I mars 2004 startet han Canonical Ltd for å promotere og kommersielt støtte fri programvare-prosjekter.

1990-tallet deltok Shuttleworth som en utvikler av Debian, et operativsystem for datamaskiner. I 2004 returnerte han til Linux-verdenen og finansierte utviklingen av Ubuntu, en brukervennlig Linux-distribusjon (basert på Debian), gjennom firmaet sitt, Canonical Ltd.

I 2001 startet han Shuttleworth-stiftelsen, en non-profit organisasjon viet sosial nyskapning som også finansierer utdannelse og fri kildekode-prosjekter i Sør-Afrika, slik som The Freedom Toaster.

I 2005 finansierte han Ubuntu Foundation og gjorde et første innskudd på 10 millioner USD. Innen Ubuntu-prosjektet blir Shuttleworth ofte referert til under tittelen den Selvutnevnte menneskekjære diktatoren på livstaid eller SABDFL (Self Appointed Benevolent Dictator For Life).[3] I september 2005 kjøpte han 65% av ImpiLinux.[4]

15. oktober 2006 ble det kunngjort at Mark Shuttleworth ble den første skytshelgen av KDE, den høyeste utmerkelsen en sponsor kan oppnå.[5]

Mark Shuttleworth, den første afrikaneren i verdensrommet

Romturist

[rediger | rediger kilde]

Shuttleworth oppnådde å bli berømt over hele verden den 25. april 2002 som en sivil kosmonaut ombord i den russiske Sojuz TM-34. Turen skal ha kostet omtrent 20 millioner USD. To dager senere ankom Soyuz-romskipet Den internasjonale romstasjonen (ISS), hvor han tilbrakte åtte dager med å delta i eksperimenter knyttet til forskning på aids og genomer. Den 5. mai returnerte han til Jorden. For å kunne være med på flyvningen, måtte Shuttleworth gå gjennom ett år med trening og forberedelser, inkludert syv måneder i Star City, Russland.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b www.forbes.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Shuttleworth er den første borger av et uavhengig afrikansk land som har vært i rommet. En annen astronaut, som også var født i Afrika, Patrick Baudry, var i rommet før Shuttleworth, men fordi Kamerun fortsatt var en fransk koloni da Baudry ble født, er han regnet som en fransk statsborger.
  3. ^ «Ubuntu carves niche in Linux landscape». CNET. Arkivert fra originalen 27. mai 2012. 
  4. ^ «Shuttleworth bets on ImpiLinux». MyADSL. 29. september 2005. Besøkt 28. august 2006. 
  5. ^ «Mark Shuttleworth Becomes the First Patron of KDE». KDE. 15. oktober 2006. Besøkt 16. oktober 2006. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]