Hopp til innhold

L3/35

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

L3/35 var en italiensk lett stridsvogn i bruk før og under andre verdenskrig. L3/35 var en lett pansret to-manns stridsvogn med tandem maskingevær.

Utvikling

[rediger | rediger kilde]

L3/35 ble utviklet med basis i importerte Carden Loyd tankette fra Storbritannia (kalt CV29 i italiensk tjeneste, CV står for «Carro Veloce», «rask stridsvogn»). Den første varianten ble tatt i bruk i 1933 under navnet CV-33, men ble oppgradert i 1935 og fikk nytt navn, CV-35. Navnet ble skiftet i 1938 til L3/35. Det var liten forskjell mellom CV-33 og L3/35.

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

Mellom 2000 og 2500 L3-stridsvogner av forskjellige modeller og varianter ble bygget. De ble solgt til Afghanistan, Albania, Bolivia, Brasil, Bulgaria, Hellas, Irak, Republikken Kina, Ungarn, Østerrike og Nasjonalist Spania. En rekke erobrede L3-stridsvogner ble brukt av partisaner i Jugoslavia og Hellas. Etter 1941 ble en del L3-stridsvogner gitt til den tyske marionettestaten i Kroatia.

Tjenestehistorie

[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å vært i bruk i den andre italiensk-abessinske krig, den spanske borgerkrigen og den slovakisk-ungarske krig ble L3-stridsvognene brukt i omtrent alle italienske frontavsnitt.

Da Italia ble med i andre verdenskrig hadde den italienske hæren kun rundt 100 M11/39 stridsvogner i to panserbataljoner. L3-stridsvognen var derfor fremdeles hovedstridsvognen i den italienske hæren.

Varianter

[rediger | rediger kilde]
  • L3 cc («controcarro», «panservern») var en L3 utstyrt med en Solothurn 20 mm panservernrifle istedenfor den normale maskingeværbevæpningen. Kun et fåtall ble modifisert og denne varianten ble bare brukt i Nord-Afrika.
  • L3 Lf («Lancia fiamme», «flammekaster») var en L3 utstyrt med en flammekaster istedenfor et av maskingeværene, drivstoffet til flammekasteren ble fraktet i en separat pansret tilhenger. Senere varianter hadde drivstoffet i en tank montert over motoren. L3 Lf-stridsvognene ble brukt i Spania, Frankrike, Balkan, Nord-Afrika og Italiensk Øst-Afrika.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata