Hopp til innhold

Konisk stråhatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landbruksarbeider med tradisjonell nón lá plukker risskudd fra en åker i Kambodsja 2002.
Ulike typer stråhatter til salgs i Hainan i Kina 2010

Konisk stråhatt, på norsk kalt kulihatt[1] (etter kuliene), kinahatt,[2] kjeglehatt,[3] bambushatt, rishatt og annet, er et enkelt, kjegleformet hodeplagg som blir båret av kvinner og menn i Øst- og Sørøst-Asia. I disse områdene har ulike varianter av stive stråhatter med mer eller mindre konisk fasong lange tradisjoner. De brukes i arbeid og fritid til beskyttelse mot sol og regn, omtrent som en liten paraply. Hattene er flettet av plantefibre, er gjerne formet som vide, flate kjegler og holdes på hodet ved hjelp av en hakereim av tekstil, for eksempel silke. Hattene kan også brukes som bæreredskap og som vifter når det er veldig varmt.

Nasjonale varianter og navn er blant annet nón lá i Vietnam, dǒulì i Kina og Taiwan, kasa (sugegasa, jingasa) i Japan, satgat i Korea, caping i Indonesia, salakot (saklat) i Filippinene, sabah i Malaysia og jaapi i Assam i India.

Kjegleformede stråhatter har for mange i Vesten blitt et ikonisk kjennetegn på folk i regionen, og hodeplagget er mange steder en populær turistsuvenir.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]