Hanyang
- Hanyang er også et tidligere navn på den sørkoreanske byen Seoul
Hanyang (forenklet kinesisk: 汉阳, tradisjonell kinesisk: 漢陽, pinyin: Hànyáng) er en av de tre byer som sammen med Wuchang og Hankou er sammenslått og inngår i den moderne storbyen Wuhan, hovedstad i provinsen Hubei i Kina.[1]
Historie
[rediger | rediger kilde]Hanyang er den nest yngste av de tre byene. Den ble grunnlagt under Sui-dynastiet (581-618). Hanyang var lenge et eget muromgjerdet fylkessete og ble under Qingdynastiet sete for prefekturet Hanyang.
Hanyang spilte en viktig rolle under Kinas tidlige industrialisering og i 1889 grunnla embedsmannen og reformatoren generalguvernør Zhang Zhidong (1837–1909) et jernverk i byen, som i 1908 ble sammenknyttet med en jerngruve i Daye og kullgruvene i Pingxiang for å bli Kull- og jernselskapet Hanyeping (漢冶萍煤鐵廠礦有限公司). Selskapet fikk senere sterke japanske interessenter og 1915 inngikk kontroll over Hanyeping i de 21 krav.[2] En betydningsfull våpenfabrikk var også i byen.
Zhang Zhidong fremmet også bygging av bomullsspinnerier, silkefabrikker og andre industrier. Han fremmet også byggingen av jernbane mellom Beijing og Hankou (ferdig 1906), og ble i 1889 utnevnt til generalguvernør av Hukuang (dobbeltprovinsen Hunan-Hebei som Qing-dynastiet betraktet som en enhet).
Zhang Zhidongs moderniseringsprosjekter ble ledsaget av korrupsjon og var lenge tapsprosjekter, men førte til at trebyområdet vokste frem som et slags indre Kinas versjon av Chicago.
Under Republikken Kina lød byen vekselsvis under Wuchang og Hankou.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Damian Harper (2005). China (3., aktualisierte utg.). Hamburg: G und J/RBA. s. 147.
- ^ Albert Feuerwerker, China's Early Industrialization: Sheng Hsuan-Huai (1844-1916) and Mandarin Enterprise (Cambridge, MA: Harvard University Press, 1958), s. 68.