Hopp til innhold

Fomalhaut b

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fomalhaut b sin plassering i 2004 og 2006.
Fomalhautsystemet med eksoplaneten Fomalhaut b sammenlignet med Solsystemet.

Fomalhaut b er en eksoplanet som går i bane rundt stjernen Fomalhaut. Dette er den første eksoplaneten som er oppdaget på et fotografi. Planetens eksistens ble påvist teoretisk før den ble oppdaget. NASA offentliggjorde bildet, tatt av Hubble-teleskopet 13. november 2008. Den er lokalisert til Den sørlige fisken (Piscis Austrinus), 25 lysår fra jorda.[1] En antar at dette er det objektet som er kaldest og med minst masse som er oppdaget utenfor solsystemet.[2] Observasjoner tyder på at Fomalhaut b har en masse på vel tre ganger Jupiters.

Satellitten IRAS oppdaget på 1980-tallet en støvsky rundt Fomalhaut, en sky forskere mente kunne inneholde planeter. Synlig lys ble observert for første gang da Hubble-teleskopet tok bilder av området i 2004. Støvskyen har en diameter på 230 astronomiske enheter, det vil si 230 ganger gjennomsnittsavstanden mellom Sola og Jorda.

Basert på bildene antas det at Fomalhaut b bruker 872 år på en runde rundt stjerna Fomalhaut.

I 2012 ble det gjort observasjoner av Fomalhaut b i det infrarøde spekteret, hvor planeten var mindre synlig enn hva man skulle forvente av en planet på den størrelsen. Dette reiste tvil om det dreide seg om en planet allikevel. En alternativ hypotese gikk ut på at det bare en samling med støv. Videre observasjoner og beregninger antyder at det kan være en planet allikevel, men med bare ca. halvparten av Jupiters masse.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Seth Borenstein (13. november 2008). «Images captured of 4 planets outside solar system» (på engelsk). Associated Press. Besøkt 14. november 2008. 
  2. ^ BBC News (13. november 2008). «Exoplanets finally come into view» (på engelsk). BBC. Besøkt 14. november 2008. 
  3. ^ The return of Sauron’s planet - Bad Astronomy

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]