Fluiddynamikk
Fluiddynamikk (sammensatt av fluid, «flytende form, flytende», + dynamikk, «kraft»)[1][2] er en gren av fluidmekanikken som omhandler fluider i bevegelse. Fluiddynamikk kan igjen deles i flere grener som aerodynamikk, væskedynamikk og hydrodynamikk. Fluiddynamikk har mange bruksområder som varierer fra utregning av krefter og bevegelser som virker på et luftfartøy, avgjøre massestrømningsmengden gjennom rørledninger og varsling av været.
Fluiddynamikk skildrer disse praktiske problemene med matematiske metoder som benytter både empiriske og halvempiriske lover, som igjen er utledet av strømmålinger. For å løse et problem innen fluiddynamikk må en vanligvis gjøre utregninger som involverer forskjellige egenskaper ved væsken, som tetthet, trykk og temperatur, alle som funksjon av tid og rom.
Før 1900-tallet var «hydrodynamikk» synonymt med fluiddynamikk. Dette gjenspeiles fortsatt i navn på enkelte emner innen fluiddynamikk, som magnetohydrodynamikk og hydrodynamisk stabilitet, som begge også kan brukes på gasser.[3]
Se også
[rediger | rediger kilde]Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «fluid», NAOB
- ^ «dynamikk», NAOB
- ^ Eckert, Michael (2006): The Dawn of Fluid Dynamics: A Discipline Between Science and Technology. Wiley. ISBN 3-527-40513-5; s. ix.