Hopp til innhold

Firfletting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Firflettet bord fra Hallingdal.
Firflettet bord fra Hallingdal.

Firfletting eller frynsefletting er en håndarbeidsteknikk hvor tråder flettes til mønsterborder.[1] Navnet firfletting viser til hvordan teknikken utføres med fire tråder av gangen, mens frynsefletting henviser til hvordan det er en teknikk som ofte blir gjort med de løse renningstrådene på et vevd tøystykke.

Utføring

[rediger | rediger kilde]

Firfletting gjøres med fire tråder av gangen, med to tråder i hver hånd. Det kan enten gjøres med løse renningstråder som et avslutning på et vevd tøystykke eller med løse tråder.[1] Firfletting har de de fire underteknikkene grunnbinding, store kryss, små kryss og veier. Teknikken er beslektet med kniplinger.[2]

Historikk

[rediger | rediger kilde]
Firflettet pyntehandkle fra Vest-Telemark.
Firflettet pyntehandkle fra Vest-Telemark.

Teknikken har vært kjent i Skandinavia siden vikingtiden, og heter fransflätning på svensk og trendfletning på dansk. Teknikken har tradisjonelt vært gjort med frynsekantene på finere tekstiler som lin og bomull.[3]

Julehandkle

[rediger | rediger kilde]

I Midt-Telemark og i Valdres[4] kan man fortsatt finne spor av tradisjonen med å pynte til jul med et julehandkle, som er et hvitt stykke brodert eller umønstret tøy som gjerne er avsluttet med firfletting.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Dovre mønster. Den Store håndarbeidsboken. Oslo. s. 301. 
  2. ^ «Firfletting - Magasinet Bunad». www.bunad-magasinet.no. Arkivert fra originalen 4. oktober 2015. Besøkt 1. oktober 2015. 
  3. ^ Hougen, Eva (1987). Snorer, bånd og belter: trådteknikker uten spesialredskap. NKS-forlaget. s. 33. ISBN 8250805712. 
  4. ^ Sjøvold, Aase Bay (1983). Bolig og bohave i eldre tid. Landbruksforlaget. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]