Hopp til innhold

Den rutenske gresk-katolske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den rutenske gresk-katolske kirke
HovedgrenDen romersk-katolske kirke, Østkirken
Antall medlemmer417 795 (ukjent)[1]
GeografiUkraina, Tsjekkia, USA
HovedkontorJohannes Døperens katolske katedral
Nettstedwww.archpitt.org

Den rutenske gresk-katolske kirke (eller rutensk-katolske kirke) er én av den katolske kirkens 23 særkirker. Kirken følger den bysantinske ritus og bruker kirkeslavisk og ukrainsk som liturgisk språk, men anerkjenner paven som religiøst overhode. Den rutenske gresk-katolske kirke har omtrent 650 000 tilhengere, hovedsakelig i Ukraina, Tsjekkia og USA. Bare ca. 0,8 % av den ukrainske befolkningen er rutensk-katolsk, og kirken er dermed betydelig mindre enn både den russisk- og ukrainsk-ortodokse kirke (til sammen 65 %), den ukrainsk-katolske (8 %) og den romersk-katolske kirke (2 %).

Navnet er avledet av den noe uskarpe betegnelsen rutensk for rusinere eller andre østslaviske folk i Karpatregionen. Gresk-katolsk betegner kirkens bysantinske ritus.

Den rutensk-katolske kirke er organisert i fem eparkier (bispedømmer), hvorav ett er et erkeeparki (kursivert i listen). I tillegg kommer et eksarkat (mindre skrifttype i listen).

Den rutenske gresk-katolske kirke ble grunnlagt i Uzjhorod i 1646, da 65 ortodokse prester inngikk en union med den katolske kirke. I løpet av hundre år var Øst-Karpatene (dvs. Karpato-Ukraina og dagens østlige Slovakia og nordøstlige Ungarn) fullstendig omvendt til katolisismen. I begynnelsen sognet de rutensk-katolske menighetene til Eger bispedømme, men paven opprettet i 1771 Mukatsjeve eparki som et eget rutensk-katolsk bispedømme.

Etter andre verdenskrig ble den rutensk-katolske kirken forbudt av de sovjetiske myndighetene og tvangsforent med den russisk-ortodokse kirke. Den rutensk-katolske kirken Kirken ble av eksilrumenere bragt til USA, der Pittsburgh eparki hadde blitt opprettet i 1924. Dette ble opphøyet til erkeeparki i 1963 samtidig med opprettelsen av Passaic eparki. Flere amerikanske eparkier fulgte i 1969 og 1981. I Ukraina fortsatte kirken sin aktivitet i undergrunnen frem til kommunismens fall, slik at pave Johannes Paul II kunne gjenopprette Mukatsjeve eparki i 1991.

Prešov eparki, som hadde omfattet rutensk-katolikkene i Tsjekkoslovakia, løste seg fra den rutensk-katolske moderkirken i 1996 for å danne den slovakiske gresk-katolske kirke. Den tsjekkiske delen av eparkiet ønsket imidlertid å forbli ved den rutensk-katolske kirke, og ble derfor samtidig utskilt som et eget eksarkat. Også eksarkatet Miskolc i Ungarn var opprinnelig rutensk-katolsk, men regnes nå til den ungarske gresk-katolske kirke.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]