Hopp til innhold

Datagrafikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Tekanna fra Utah» er en klassisk, dataskapt 3D-modell som første gang ble laget ved universitetet i Utah i USA i 1975. Datagrafikk er som annen grafikk og bildekunst illusjoner og effektmakeri og omfatter en rekke teknikker og uttrykk.
Et fullstendig kunstig, dataskapt stilleben.

Datagrafikk er bilder framstilt eller vist på en datamaskin, det vil visuell presentasjon på en skjerm eller lignende eller skrevet ut på papir eller andre materialer av en skriver. Datagrafikk omfatter en lang rekke teknikker og uttrykk der en bruker dataprogrammer til å framstille syntetisk skapte bilder og til å integrere eller endre visuell informasjon fra den virkelige verden.

Første hovedoppgave innen datagrafikk var utviklingen av Sketchpad i 1962 av Ivan Sutherland.

Datagrafikk kan deles inn i forskjellige deler. Sanntidsrendring i 3D (som i spill), dataanimasjon, videoopptak, videorendring, redigere spesialeffekter, bilderedigering og modellering (ofte brukt ved ingeniørarbeid og medisinske hensikter). Utvikling innen datagrafikk var først motivert av akademiske hensikter med statlig støtte. Men på grunn av databaserte animasjoner og grafiske effekter innen fjernsyn og film gav mer livlige effekter enn tradisjonelle spesialeffekter og animasjonsmetoder ble det kommersielle markedet mer interessert i fagfeltet.

Datagenererte bilder blir også brukt i ulike sammenhenger innen billedkunst, i alt fra utskrifter av grafikk til for eksempel bruk av fraktaler, grafiske figurer med periodisk gjentagende mønstre.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]