Hopp til innhold

Bittacidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bittacidae
Harpobittacus sp.
Nomenklatur
Bittacidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbfluer
Økologi
Antall arter: ca. 170 i verden, 2 i Europa, ikke i Norge
Habitat: på land, mest mellom busker og kratt
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Bittacidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til den lille ordenen skorpionfluer (Mecoptera). Skorpionfluer har hodet trukket ut i en snabel eller et nebb. Denne karakteristiske hodefasongen gjør det lett å skille en skorpionflue fra andre insekter. Med ca. 170 beskrevne arter er dette den mest artsrike gruppen av skorpionfluer etter Panorpidae.

Middelsstore, slanke, stankelbein-lignede insekter. Hodet har markert "nebb", antennene er lange og perlekjede-formede. De fire vingene er ganske like på form, lange og smale med et fint årenett, helt glassklare eller med en svart flekk i spissen. Beina er lange og tynne med to lange sporer i spissen av hver legg (tibia). Hos denne familien har ikke hannene en oppoverbøyd bakkroppsspiss som hos mange andre skorpionfluer. Den amerikanske slekten Apterobittacus er helt vingeløs og ligner sterkt på vingeløse stankelbein.

Larven er kort og trinn, med markert avsatt hodekapsel og spredte, lange hår. På ryggen har de parede, lange, tre-grenede kjøttfulle utvekster.

Liv og utvikling

[rediger | rediger kilde]

De voksne insektene er rovdyr som fanger små insekter ved hjelp av bakbeina. De er særlig kjent for son paringsatferd: hannene fanger byttedyr som de tilbyr hunnen og som hun spiser under paringen (hannen tar gjerne en bit, også). Hannen henger etter frambeina fra et strå eller en kvist og holder byttet fram med mellombeina. Enkelte ganger kan andre hanner late som de er hunner for å stjele byttet som blir frambudt. Larvene lever for det meste av døde insekter, men kan også spise dødt plantemateriale. Bittacidae finnes særlig i løvskog, og går ikke særlig høyt opp i fjellene.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i alle verdensdeler bortsett fra polområdene, men mangler i Nord-Europa. De er de eneste skorpionfluene som forekommer i Afrika.

Systematisk inndeling / Europeiske arter

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]