Hopp til innhold

Antropometri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Antropometri (fra gresk anthropos, menneske og metron, mål) er målinger av menneskekroppens proporsjoner. Målingene utføres etter standardiserte målepunkter som er internasjonalt anerkjent. Slike målinger kan være armenes lengde i forhold til kroppen, eller skallens bredde-lengde-indeks. Til en del av målingene kreves spesielle måleapparater. Målinger på knokler kalles også osteometri, og for målinger på levende mennesker nyttes begrepet somatometri.

Osteometri nyttes medisinsk blant annet for å følge opp pasienter med, eller som står i fare for å utvikle, osteoporose.

Somatometri kan nyttes i medisinsk sammenheng for å følge opp et barns vekst, eller en pasients utvikling ved eksempelvis hormonbehandling.

«Antropometriske krav»

[rediger | rediger kilde]

Ved siden av selve målingene brukes begrepet for å fastslå at til ulike fysiske oppgaver stilles det antropometriske krav. Innen idrett kan det forklares at det innen basketball stilles antropometriske krav til å ha en høy og gjerne kraftig kroppsbygging. Innen Langdistanseløp er lettere beinbygging en fordel, det samme innen skihopp, mens der er det også antropometriske krav til utøverens høyde, da det også kan være gunstig. En del idretter har dermed så store antropometriske krav at det ekskluderer utøvere med annen kroppsbygging, eller at de må kompensere med ekstreme ferdigheter på andre områder. For at en del idretter skulle appellere til et større spekter av utøvere ble det innført vektklasser, som i boksing, bryting og vektløfting.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]