Hopp til innhold

Chelsea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chelsea
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktKensington and Chelsea
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
Ligger vedThemsen
Befolkning41 440 (2011)
Kart
Chelsea
51°29′15″N 0°10′06″V

Chelsea er et velhavende område i sørvestlige London,[1] løst definert som området rundt Kings Road. Som grenser settes gjerne Sloane Square i den ene enden av Kings Road og puben World's End i den andre, elven Themsen i sør, og et sted mellom Kings Road og Fulham Road mot sør, elven Westbourne mot øst og Counter's Creek mot vest. Området tilhører bydelen Kensington and Chelsea. I henhold til folketellingen av 2011 har området en befolkning på 41 440 innbyggere.[2]

Fotballklubben Chelsea FC har hjemmebane på stadion Stamford Bridge i nabolaget Fulham som ble åpnet i 1877.og som fotballklubben har benyttet siden 1905.[3]

Årsaken til at Chelsea er velhavende og rikt er grunnet de høye eiendomsprisene som historisk har resultert at begrepet «Sloane Ranger» har blitt benyttet for å beskrive dets innbyggere. Siden 2011 har Channel 4 sendt en realityshow kalt Made in Chelsea, og som har dokumentert livene til velstående unge mennesker som bor der. Chelsea er også stedet hvor et av de største samfunnene med amerikanere som bor utenfor USA, med 6,5 prosent av innbyggerne i Chelsea født i USA.[4]

Kings Road har navn etter kong Karl II av England, og ble etablert som hans private vei mellom St. James's Palace og Fulham. Denne veien ble holdt ved like inntil Georg IVs regjeringstid.

Forfatteren Thomas More bodde i Chelsea, og deler av hans hus er bevart. Flere minner etter ham finnes i presteseminaret Allen Hall, som ligger rett bak Mores hus og brukes blant annet av prestestudentene til Oslo katolske bispedømme. More ble halshogd, og deler av ham er gravlagt ved den lokale kirken.

Den mest kjente bygningen er Chelsea Royal Hospital, et sykehus for invalidiserte soldater som ble åpnet av Karl II, angivelig etter at Nell Gwynne oppfordret ham til det. Bygningen er tegnet av Christopher Wren. Militærforlegningen Chelsea Barracks har i nyere tid blitt omgjort til et kjøpesenter. Nok et militært anlegg i Chelsea er National Army Museum, som tar for seg den britiske hærs historie.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Mayor of London (2008): «Map 5G.1 - Central Activities Zone», London Plan. Greater London Authority. Arkivert fra originalen den 28. mai 2014.
  2. ^ «Cremorne, Stanley, Royal Hospital, Redcliffe and Hans town wards 2011». Arkivert fra originalen 16. juni 2017. Besøkt 16. januar 2018. 
  3. ^ Chelsea Stadium: Stamford Bridge Stadium History
  4. ^ «Born Abroad Data», BBC News

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]