Hopp til innhold

Pepperkake: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slettet innhold Innhold lagt til
Vasmar1 (diskusjon | bidrag)
mIngen redigeringsforklaring
Vasmar1 (diskusjon | bidrag)
mIngen redigeringsforklaring
Linje 49: Linje 49:
{{Juleboks}}
{{Juleboks}}
{{Autoritetsdata}}
{{Autoritetsdata}}

{{Portal|Mat og drikke}}
{{STANDARDSORTERING:Pepperkake}}


[[Kategori:Julekaker]]
[[Kategori:Julekaker]]

Sideversjonen fra 7. des. 2021 kl. 21:29

Nystekte pepperkaker. Figurene blir skåret ut av deigen med egne pepperkakeformer før de stekes.
Et pepperkakehus er bygd opp av plater av stekt pepperkakedeig. Delene er limt sammen med smeltet sukker og dekorert med melis, godteri og annet.

Pepperkake er en type kjeks som lages i forbindelse med juletider. Vanlige ingredienser er hvetemel, sukker, margarin (eller smør), sirup (eller honning), natron (eller hjortetakksalt), og krydderne kanel, nellik, ingefær og kardemomme. Det er ikke noe fast krav at deigen skal inneholde pepper selv om det er dette krydderet som har gitt kjeksen navn.

Deigen, som oftest får en mørk kulør (spesielt ved bruk av mørk sirup), kjevles i tynne leiver som ikke bør ha en utkjevlet tykkelse på mer enn et par millimeter. Deigen deles så opp ved å presse små figurformer inn i den. Kjeksen stekes så på smurt plate i stekeovn til den er blitt sprø og en tanke brunere i fremtoningen. Kjeksen nytes som tilbehør til kaffe, gløgg eller et glass brus eller melk.

Historie

Pepperkaken stammer fra 1400-tallet, og figural kjekslaging ble praktisert på 1500-tallet.[1] Den første dokumenterte forekomsten av figurformede pepperkakekjeks var ved hoffet til Elizabeth I av England. Hun hadde pepperkakefigurene laget og presentert i likhet med noen av hennes viktige gjester som brakte den menneskelige formen til pepperkakene.[2][3]

Pepperkakehus

En annen måte å bruke pepperkaker på er å bygge modellhus av pepperkakebiter som er spesielt tilpasset dette, slik som på bildet. Deigen må kjevles litt tykkere enn til tynne pepperkaker, gjerne 4-8 mm før steking. Med pynt og bindemiddel av andre spiselige søtsaker kan slike pepperkakehus være til pynt helt til de eventuelt blir knust og spist.

I Bergen bygges verdens største «pepperkakeby» hvert år i desember.[4] Denne er plassert midt på Torgallmenningen. Den er laget av familier, og ofte og institusjoner som leverer miniatyrer av pepperkakehus og bygninger til «byen». Byen hadde tidligere lokaler i femte etasje på Galleriet.[5]

Verdens største pepperkakehus ble laget i Minnesota, USA, og kunne måle 3,9 meter langt, 10,8 meter bredt og 18,3 meter høyt. Rekorden ble satt 22. november 2006, og over 1700 personer hjalp til på prosjektet.[6] Den 16. desember 2016 kunne Holmestrand fremvise verdens lengste pepperkaketog i forbindelse med den offisielle åpningen av den nye togstasjonen inne i fjellet, pepperkaketoget var 370,75 meter og med 1 283 vogner.[7]

Pepperkake i Norge

Norsk juleindeks fra Matprat i 2016 viste at pepperkake er nordmenn sin julebakst-favoritt.[8] Hele 24 % i undersøkelsen oppga at pepperkake var deres favoritt. Julekjeksen er mest populær blant unge. Hele 40 % av de under 34 år oppga pepperkake som sin favoritt. I 2018 kåret TV2 Hjelper deg Sætre sine figurbakte kjøpe-pepperkaker som best i test, etter at 30 tilfeldige forbipasserende hadde smakt seks ulike pepperkake-typer.[9][10]

Fiksjon

  • «Pepperkakemannen» er et eventyr om en pepperkakemann som kommer til live i stekeovnen. Han løper fra et eldre par og flere dyr, men blir lurt av en rev til slutt.[11]
    En pepperkakemann lik Gingy i Shrek
    • Gingy er en snakkende pepperkakemann fra Shrek animasjonsfilmene.
    • Jasper Fforde sin komiske detektivroman The Fourth Bear inneholder en pepperkakemann med menneskelig størrelse som er en psykopatisk seriemorder som liker å trekke av ofrenes lemmer (armer og bein). Vanskelighetene med å fange ham er en referanse til eventyret om pepperkakemannen.
  • I Pyotr Tsjajkovskij sin ballett Nøtteknekkeren (1892) leder den eponyme helten en hær av pepperkakemenn mot musekongen og hans medmennesker.
  • Pepperkakefolkene er hovedpersonene i spillet Candy Land (1945).
  • Pepperkakemannen ble omtalt i The Muppet Show. I "Don Knotts"-episoden synger pepperkakemannen sangen "Sweet Gingerbread Man" som åpningsnummer. Pepperkakemannen er en håndstangmuppet spilt av Frank Oz, mens de fyldige pepperkakemennene ble spilt av Jim Henson, Dave Goelz, Richard Hunt og Jerry Nelson.
  • I filmen The Brothers Grimm dukker det opp en marerittaktig vri på pepperkakemannen. Et lite barn blir sprutet på med gjørme og gjørmen stjeler barnets øyne, nese og munn. Gjørmen danner deretter en liten gjørmekropp med barnets stjålne ansiktstrekk. Skapningen tar tak i barnet og absorberer det inn i seg selv. Den løper av gårde og roper: "Du kan ikke fange meg, for jeg er en pepperkakemann!"
  • Det første spillet i Cookie Run-serien, Ovenbreak, er et løpespill som setter spillere i rollen som GingerBrave, en pepperkakemann som løper for å rømme fra heksas ovn. Påfølgende spill ville introdusere en rekke andre "Cookies", iterasjoner av pepperkakemenn basert på forskjellige kombinasjoner av ingredienser og karakterarketyper.

Referanser

  1. ^ 300 Years of Kitchen Collectibles, Linda Campbell Franklin, 4th edition [Books Americana: New York] 1998 (s. 183)
  2. ^ «Gingerbread Men». web.archive.org. 7. august 2013. Besøkt 7. desember 2021. 
  3. ^ Donald F. Lach (2010). "Asia in the Making of Europe, Volume II: A Century of Wonder. Book 3: The Scholarly Disciplines, Volume 2". s. 442. University of Chicago Press
  4. ^ «Verdens største pepperkakeby». www.visitnorway.no (på norsk). Besøkt 7. desember 2021. 
  5. ^ Pepperkakebyen http://www.pepperkakebyen.org/. Besøkt 7. desember 2021. 
  6. ^ «Largest gingerbread house». guinnessworldrecords.com. Besøkt 19. desember 2012. 
  7. ^ Nordby, Pål; Franer-Erlingsen, Magnus (16. desember 2016). «Holmestrand knuste den gamle rekorden: Et pepperkaketog for rekordbøkene». Jarlsberg Avis. Besøkt 17. desember 2016. 
  8. ^ «Pepperkaker – fortsatt nordmenns julefavoritt». Mynewsdesk (på norsk). Besøkt 7. desember 2021. 
  9. ^ AS, TV 2 (29. november 2018). «Disse pepper-kakene er best». TV 2 (på norsk). Besøkt 7. desember 2021. 
  10. ^ «Sætre Figurbakte Pepperkaker». Sætre. Besøkt 7. desember 2021. 
  11. ^ «Prinser & Prinsesser | Journal: Pepperkakegutten (print-out eventyr)». Prinser & Prinsesser | Journal. 13. april 2014. Besøkt 7. desember 2021. 

Eksterne lenker

KokebokaWikibøker: Pepperkaker – oppskrift