Touring (bil)

biltype

En touring car er en åpen bil med fire sitteplasser eller mer. Det var et populært karosseri i begynnelsen av 1900-tallet, men falt i popularitet etter 1920-tallet da lukkede karosserier ble billigere.

1913 Maxwell Modell 24-4 touring car

I Storbritannia og Samveldet er en tourer en lignende bil, men begrepet er noen ganger brukt til å beskrive førkrigstosetere som i amerikansk terminologi ville bli kallt roadster. Begrepet «all-weather tourer» ble brukt for å beskrive åpne biler som kunne lukkes helt.

En populær versjon av touring var torpedo med hette/panser på linje med bilens midtlinje som ga bilen en rett linje fra front til akter. Dette ble til slutt den normale versjonen av touring, og begrepet «torpedo» falt ut av bruk. Det har blitt erstattet med hardtop.

Beskrivelse

rediger
 
1920 Studebaker Big Six bil med toppen slått ned. Brettet øverst bak passasjerer ble kjent som "fan" når den var i nedre posisjon.

I 1916 definerte det USA-baserte Society of Automonile Engineers en touring  som: «en åpen bil med fire eller fler sitteplasser som en tonneau».[1]. Begrepet er også blitt definert som en åpen bil med fem eller fler sitteplasser. Touringbiler kan ha to eller fire dører. Motorene på tidlige modeller var enten var i fronten, eller midt i karosseriet.

Sidegardiner, når de var tilgjengelig for en bestemt modell, kunne installeres for å beskytte passasjerene mot vær og vind ved å feste dem på plass, ellers måtte fører og passasjerer trosse elementene..

Historie

rediger
 
1924 Ford Model T touring car

Touring ble populære tidlig i det 20. århundre, de var et større alternativ til runabout og roadster. Ved midten av tiåret i USA hadde touring utviklet seg til en rekke typer, en firedørs touring utstyrt som en cabriolet var det mest populære karosseriet.

De fleste av Model T bygget av Ford mellom 1908 og 1927 var fire og deretter tredørs modeller hvor sjåføren måtte skyve rattet fra passasjersetet. Tourings regnskap viste at 6,5 million biler som ble solgt av de 15 millioner Modell T som ble bygget, ble bygget som 5-passasjer. Modellen ble Fords mest populære karosseritype og sto for 44% av alle Model T er (biler, lastebiler og chassiser) som ble solgt i de atten år den ble bygger. Det var  Fords mest populære karosseristype i samme periode. Populariteten av touring bil begynte å avta på 1920-tallet da biler med innelukkede karosserier ble mer rimelig, og begynte å konsekvent utselge åpne biler.[2]

Tourer (Storbritannia og Samveldet)

rediger
 
En australsk bygget 1948 Ford Anglia A54A Tourer med hette ned og sidegardinene er festet. Beltet linje i døren er senket.

Den britiske tourer er en åpen bil med minimal beskyttelse mot vær og vind, lik touring og begrepene har vært ansett som utskiftbare;[3][4] Imidlertid, ikke alle tourerer hadde fire eller flere seter [3] [5]

«All-weather tourer» ble brukt om åpne firedørs biler med høy kvalitetstopper og nedfellbare vinduer.[3] Disse kjøretøyene ble senere kalt hybrider.

Torpedo-karosseri

rediger
 
1914 Humber 11 torpedo. Den rette linjen fra radiator til baksiden av bilen gjør dette som et eksempel på en torpedo kroppen

«Torpedo-karosseri»  svar en slags type kariosseri som ble brukt fra begynnelsen av det tjuende århundre til midten av 1920-tallet. En torpedo's hood (panser) linje var på nivå med bilens midtlinje som ga en rett linje fra foran til bak.[6]

Torpedo-karosseri ble vanligvis brukt om fire- eller femseters biler og var en touring med avtagbart eller foldbart (hood) og lave siden paneler og dører, men ingen pilarer: den eneste søyler som var tilstede, var de som støtter frontrute (frontruten). Torpedo stil ble en vanlig touring og navn falt ut av bruk rundt 1920.[4]

Se også

rediger
  • Barchetta – en italiensk stil roadster eller spyder utviklet for racingbiler etter andre verdenskrig
  • Phaeton-kroppen – lik en touring car, men i utgangspunktet lettere og mer sportslige
  • Runabout – en lys, åpen toseters bil, lik en roadster, men med vekt på økonomi i stedet for ytelse.

Referanser

rediger
  1. ^ "What's What in Automobile Bodies Officially Determined" (pdf).
  2. ^ Ullman, William (1930-01-19).
  3. ^ a b c G. N. Andersen, Thorkil Ry (1982-10-21) [1973].
  4. ^ a b Georgano, G. N., ed. (1971).
  5. ^ Davis, Pedr., ed. (1986).
  6. ^ Roberts, Peter (1974).

Litteratur

rediger
  • Davis,Pedr: The Macquarie Dictionary of Motoring. Utgiver: Macquarie Library, Sydney, Australia| isbn = 0-949757-35-7