Nubiske pyramider er pyramider som ble bygget av herskerne av Kusj (sentrert rundt Napata og Meroë). Før kusjittene bygde disse pyramidene (som befinner seg i dagens Sudan), hadde det ikke vært pyramidebygging i det gamle Egypt og Nildalen i mer enn 500 år.

Antikke og rekonstruerte pyramider i Meroë i oldtidsriket Nubia ved Nilen i dagens Sudan
De nubiske pyramidene ved Meroë
Pyramidene i Nuri i nærheten av Jebel Barkal i Sudan.

Historie

rediger

Området av Nildalen som er kjent som Nubia, og som ligger innenfor dagens Sudan, var hjemmet til tre kusjittiske kongedømmer. Det første hadde sin hovedstad i Kerma fra (2600-1520 f.Kr.). Det andre var sentrert rundt Napata fra (1000-300 f.Kr.). Det siste kongeriket var sentrert rundt Meroë (300 BC-AD 300).

Omtrent 220 pyramidet ble bygget på tre steder i Nubia over en periode på et par hundre år for å tjene som graver for konger og dronninger av Napata og Meroë. Den første av disse ble bygd på stedet av el-Kurru, inkludert gravene til kong Kashta og hans sønn Piye (Piankhi), sammen med Piyes etterfølgere Shabaka, Shabataka, og Tanwetamani. Fjorten pyramidet ble bygget for deres dronninger.

Senere pyramider i Napata ble bygget ved Nuri, på vestbredden av Nilen i Øvre Nubia. På denne gravplassen ble 21 konger og 52 dronninger begravet.

Den mest omfattende området med nubiske pyramider er i Meroë, som ligger mellom den femte og sjette katarakt av Nilen, ca. 100 km nord for Khartoum. Under den meroittiske perioden ble over 40 dronninger og konger gravlagt der.

Se også

rediger

Eksterne lenker

rediger
Autoritetsdata