Mainz er hovedstaden og den største byen i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz. Byen ligger ved Rhinens vestlige bredd, rett ovenfor munningen av elven Main. Mainz er sete for et universitet og flere andre høyskoler, et erkebispedømme og flere fjernsyns- og kringkastingsselskaper, deriblant ZDF. Ved siden av Düsseldorf og Köln regnes Mainz som en av hovedbyene for feiringen av den rhinske Fastnacht. De største nabobyene er Wiesbaden, Darmstadt og Frankfurt am Main.

Mainz

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatRheinland-Pfalz’ flagg Rheinland-Pfalz
Statuskretsfri by
Ligger vedRhinen
Main
Grunnlagt12 f.Kr. (Julian)
Oppkalt etterMain
Postnummer55116–55131
Retningsnummer06131
Areal97,73 km²[1]
Befolkning220 552[2] (2022)
Bef.tetthet2 256,75 innb./km²
Høyde o.h.94 meter
Nettsidewww.mainz.de/
Posisjonskart
Mainz ligger i Tyskland
Mainz
Mainz
Mainz (Tyskland)
Kart
Mainz
49°59′58″N 8°16′25″Ø

Historie

rediger
 
Luftfoto av Mainz (venstre) og Wiesbaden (høyre)

Mainz er en av de eldste byene i Tyskland og ble grunnlagt som den romerske garnisonen Moguntiacum ca. år 13/12 f.Kr. av Drusus, da denne del av Rhinen utgjorde Romerrikets yttergrense. De neste 500 år hørte Mainz til Romerriket og var fra år 89 hovedstaden i provinsen Germania Superior, som rakk ned til Alpene og inn i dagens Frankrike.

Kristendommen kom til byen i Konstantin den stores regjeringstid og Moguntiacum ble bispesete. Frankerrikets store misjonær Bonifatius ble erkebiskop i byen i 764, denne tittelen var personlig. I fra 782 ble Mainz fast erkebispesete og ble etter hvert en av de viktigste kirkeprovinser nord for Alpene. Erkebiskopens betydning understrekes av at han var en av de syv kurfyrstene som valgte den tysk-romerske keiser. Som følge av dette ble Mainz også etter hvert et viktig politisk og økonomisk sentrum. I 1244 ble byen gitt status som fristad av erkebiskopen, der han bare var nominell regjerende, mens byen hadde en borgerlig selvstyre. Erkebiskopen Adolf II av Nassau trakk tilbake denne statusen i 1462 etter at borgerne hadde støttet en annen kandidat for erkebispesetet. Byen var deretter residensby for kurfyrsten.

Byens sannsynligvis mest kjente borger var Johannes Gutenberg som oppfant boktrykkunsten i byen. Hans berømte 42-linjers Bibel trykte han i Mainz rundt 1455. Universitetet ble grunnlagt i 1477.

Under Revolusjonskrigene erobret franske tropper byen. Sammen med alle områdene vest for Rhinen ble den innlemmet i Frankrike i 20 år. Fra 1816 hørte Mainz til storhertugdømmet Hessen, men hadde mistet sin tidligere betydning som fyrstelig residensby. Dette førte til at den videre byutviklingen i stor grad stagnerte. Dessuten spilte Mainz en viktig rolle som festningsby mot naboen i sørvest og var omgitt av festningsanlegg som var til hinder for videre vekst. Først i 1872, etter erobringen av Alsace-Lorraine under Den fransk-prøyssiske krigen, ble festningsanleggene utvidet slik at byen igjen fikk rom til å vokse.

Innbyggertallet overskred i begynnelsen av det tyvende århundre grensen på 100 000, og byen fikk status som storby. Innbyggertallet var i 2002 183 822, med ytterligere 18 619 mennesker som hadde sin primære bopel andre steder, men også hadde bolig i Mainz.

Geografi

rediger

Byen ligger ved Rhinens vestlige bredd, rett ovenfor munningen av elven Main.

Mainz kan enkelt nås på 25 minutter med S-Bahn fra Frankfurt lufthavn.

Byen består av 15 bydeler: Altstadt, Neustadt, Mombach, Gonsenheim, Hartenberg-Münchfeld, Oberstadt, Bretzenheim, Finthen, Drais, Lerchenberg, Marienborn, Hechtsheim, Ebersheim, Weisenau og Laubenheim.

Referanser

rediger

Eksterne lenker

rediger