Naar inhoud springen

Venezuela

Uit Wikivoyage
Venezuela

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Vlag van Venezuela
Beknopt
Hoofdstad Caracas
Regering Federale republiek
Munt Bolivar (VEB)
Oppervlakte totaal: 912.050 km2
land: 882.050 km2
water: 30.000 km2
Bevolking 25.375.281 (schatting 2005)
Taal Spaans (officieel), vele inlandse dialecten
Religie Rooms-katholiek 96%, Protestant 2%, andere 2%
Elektriciteit 120-240/60Hz (US plug)
Oproepcode +58
Internet TLD .ve
Tijdzone UTC -4
Voor het grootste deel van het land geldt: reis hier alleen als het strikt noodzakelijk is
Voor het grootste deel van het land geldt: reis hier alleen als het strikt noodzakelijk is
WAARSCHUWING: Raadpleeg hier het actuele reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het actuele reisadvies van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je hier raadplegen. Er is ook gedetailleerde info over de veiligheid op deze website van de V.S.
Voor een gedeelte van het land geldt: ga hier niet heen
Voor een gedeelte van het land geldt: ga hier niet heen

Venezuela is een land in het noorden van Zuid-Amerika en grenst aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan in het noorden, Guyana in het oosten, Brazilië in het zuiden en Colombia in het westen.

Regio's

[bewerken]
Andes
Bergachtig en pittoresk, deze regio bestaat uit de staten Mérida, Táchira en Trujillo
Caribische eilanden
Met meer dan 600 eilanden of kleinere rotsformaties, veel van de beste stranden kunnen hier worden gevonden
Centraal
Het dichtbevolktste deel van Venezuela kan zich beroepen op goede stranden en grote steden, van Caracas en de nabije forensenplaatsen in Miranda en Vargas uit naar de staten Aragua en Carabobo
Guayana
Het immense en grotendeels onbewoonde gebied ten zuiden van de rivier de Orinoco, dat ongeveer de helft van Venezuela's grondgebied beslaat, inclusief regenwoud in Amazone, tafelbergen in de Gran Sabana en de staat Bolívar, en de vlakke moerassen, die uitlopen in de Orinocodelta
Los Llanos
Wijde open vlakten, hier zijn veehouderij en unieke fauna, bestaat uit de staten Apure, Barinas, Cojedes, Guárico en Portuguesa
Noordoost
Verbazendwekkende verlaten stranden in Anzoátegui en Sucre, alsook heuvels en grotten in Monagas
Noordwest
Rijk aan olie van Zulia, maar ook stranden in Falcón en een weelderig agrarisch platteland in Yaracuy en Lara.

Steden

[bewerken]

Andere bestemmingen

[bewerken]

Info

[bewerken]

Geografie

[bewerken]

Venezuela ligt in het noorden van het Zuid-Amerikaanse continent.

Arriveren

[bewerken]

Per vliegtuig

[bewerken]

Er zijn twee internationale vliegvelden in Venezuela. Het ene ligt op het eiland Isla Margarita, het andere ligt in Caracas. Vanaf deze vliegvelden zijn vluchten naar kleinere vliegvelden op het vasteland mogelijk. Sommige vliegvelden hebben enige faciliteiten, andere zijn niets meer dan een brede asfaltstrip in the middle of nowhere.

Per trein

[bewerken]

In Venezuela rijden treinen en inmiddels worden de spoorlijnen in een rap tempo uitgebreid.

In de hoofdstad Caracas is een metro .

Per auto

[bewerken]

Per auto kan je het hele land bereizen. De grote wegen zijn in goede staat, je kan hier al snel 120 km/h rijden. Pas wel op voor een gat hier en daar. Kleinere wegen kunnen op sommige stukken heel slecht zijn. Zodra je een dorpje binnenrijdt liggen er erg vervelende drempels, neem deze voorzichtig. In de steden is bijna alles eenrichtingsverkeer, maar door het over het algemeen vierkante stratenplan wijst dit zich vanzelf. Verkeersregels lijken in Venezuela niet te gelden, rechts inhalen is dan ook heel normaal. De officiële maximum snelheid is 80 km/h, maar niemand houdt zich hieraan, er wordt ook niet (tot nauwelijks) gecontroleerd. Om de zoveel kilometer zijn er controleposten van de politie. In 9 van de 10 gevallen laten ze je gewoon doorrijden. Ze kunnen je om je paspoort en (internationaal)rijbewijs vragen. Let eens op de vele minikapelletjes en kruizen langs de weg. Dit zijn plaatsen waar mensen zijn verongelukt. In bergachtig gebied staan ze in bijna elke bocht.

Per bus

[bewerken]

In Venezuela is een zeer goed busnetwerk. Tussen de grote steden zijn er goede busdiensten en in de steden zijn veel kleine bussen, die direct aansluiten op het metronetwerk.

Per boot

[bewerken]

Rondreizen

[bewerken]

Heb je geen zin om alles op eigen houtje te doen, dan kun je een rondreis via een touroperator boeken. Dit kan bij aankomst in Caracas bij een lokale agent, maar kan ook vanuit Nederland. Olaf Reizen () is een goede aanrader voor avontuurlijke reizigers die zo min mogelijk zelf willen regelen en toch op eigen gelegenheid mooie plekjes willen ontdekken.

Taal

[bewerken]

Spaans. De mensen spreken geen Engels.

Kopen

[bewerken]

Kosten

[bewerken]

Venezuela lijkt op het eerste gezicht heel erg duur, maar dit komt door de vastgestelde wisselkoers. De bolivar is aan de dollar gekoppeld. Voor 1 dollar krijg je bij de bank 4.30 bolivar. De bolivar is echter veel minder waard; de dollar is op straat en bij hotels veel meer waard. Daar krijg je al snel (augustus 2011) 8 bolivar per dollar, in plaats van 4.30. Hierdoor is alles opeens een stuk goedkoper. Neem dus vooral cash dollars mee. Wisselen bij hotels is illegaal, maar wordt niet tot nauwelijks gecontroleerd. Een goed hotel of een goede posada (B&B) kost tussen de 300 en 600 bolivar. Tegen de officiële wisselkoers is dit 70-140 dollar. Tegen de straatkoers is dit 37,50-75 dollar. Dat scheelt bij een langer verblijf zo vele honderden dollars (euro's). Vooral bij hotels of posada's met een buitenlandse eigenaar kan je veilig geld wisselen.

Eten

[bewerken]

Uitgaan

[bewerken]

Overnachten

[bewerken]

Leren

[bewerken]

Werken

[bewerken]

Werken is mogelijk maar je hebt toestemming nodig: een soort werkvergunning. Je krijgt een vergunning eerst voor drie maanden en later kan dit worden verlengd met drie maanden. Er is een organisatie in Venezuela die je helpt met werk. Deze mensen zijn gespecialiseerd in werk voor toeristen. Website: Funbdesa Voor meer informatie stuur een e-mail naar funbdesa@hotmail.com in het Engels, Spaans of Nederlands.

Funbdesa is van oorsprong een organisatie voor de arme medemens, zo verstrekt ze microkrediet en doet ze in huizenbouw. Funbdesa ziet erop toe dat er geen onnodig geld verspild wordt. De meeste mensen werken op vrijwillige basis binnen de Funbdesa.

Veiligheid

[bewerken]

Venezuela is niet zo veilig als Nederland of België.

In de hoofdstad Caracas zijn er de zogenaamde goede en slecht zones.

Vooral in de grote steden is het niet verstandig om over straat te lopen als de zon is onder gegaan. De kans is dan groter dat je wordt beroofd.

Gezondheid

[bewerken]

De gezondheidszorg in Caracas is goed.

Respect

[bewerken]

Contact

[bewerken]
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
Landen in Zuid-Amerika
Andeslanden:Bolivia · Colombia · Ecuador · Peru · Venezuela
Brazilië:Brazilië
Guyana's:Frans-Guyana · Guyana · Suriname
Zuidkegel:Argentinië · Chili · Falklandeilanden · Paraguay · Uruguay
Bestemmingen
Continenten:Afrika · Azië · Europa · Noord-Amerika · Oceanië · Zuid-Amerika
Oceanen:Atlantische Oceaan · Grote Oceaan · Indische Oceaan · Noordelijke IJszee · Zuidelijke Oceaan
Poolgebieden:Antarctica · Noordpoolgebied
Zie ook:Ruimte