Tallinn
Tallinn (verouderd: Reval) is de hoofdstad van Estland. De stad telt ongeveer 400.000 inwoners, 1/3 van alle Esten woont dus in de hoofdstad. In 2011 was Tallinn de culturele hoofdstad van Europa. De oude stad uit de 11de tot de 15de eeuw behoort tot het UNESCO-Werelderfgoed sinds 1997. Het plein voor het gotische raadhuis doet al honderden jaren dienst als marktplaats.
Info
[bewerken]Tallinn werd voor het eerst in 1154 door een Arabische bron genoemd. De nederzetting heette toen Rävala, later Reval. In 1219 raakte de stad in het bezit van de Deense koning Waldemar II (aan de Deense periode heeft de stad ook haar naam te danken: Tallinn is een samentrekking van Taani linn, wat "Denenburg" betekent), die een burcht liet bouwen op de Domberg (Toompea). Tallinn kreeg in 1248 stadsrechten en werd in 1285 een Hanzestad. In 1346 verkocht de Deense koning Waldemar IV de stad aan de Duitse Orde. Tussen 1561 en 1710 behoorde Tallinn tot Zweden, dat aan het einde van de Grote Noordse Oorlog (1700-1721) zijn Baltische bezittingen kwijtraakte aan het tsaristische Rusland. Onder Peter de Grote werd Tallinn verrijkt met het Slot Kadriorg (Catharinadal, tegenwoordig de presidentiële residentie). Op 24 februari 1918 werd de republiek Estland uitgeroepen met Tallinn als hoofdstad. In 1940 was het afgelopen met de jonge republiek: Estland werd door de Sovjet-Unie bezet en Tallinn werd de hoofdstad van de Estische SSR. De republiek Estland herwon zijn onafhankelijkheid in 1991 na de Zingende Revolutie waarna Tallinn opnieuw de hoofdstad werd van Estland.
Tallinn had veel te lijden van de Tweede Wereldoorlog; ruwweg de helft van de stad werd in die periode verwoest. De oude binnenstad bleef grotendeels gespaard (zo'n 90%), maar ook die kon een opknapbeurt goed gebruiken. Geld voor sloop en nieuwbouw was er in het naoorlogse Tallinn echter niet, waardoor de meeste vooroorlogse gebouwen gedurende de Sovjetperiode weliswaar (verder) in verval raakten, maar wel behouden bleven. Na de onafhankelijkheid werd de bebouwing van de binnenstad grondig gerestaureerd, wat de binnenstad uiteindelijk de status van Unesco werelderfgoed wist te bezorgen.
Arriveren
[bewerken]Per vliegtuig
[bewerken]De internationale luchthaven Lennart Meri Tallinn, soms ook wel Ülemiste Airport genoemd (IATA: TLL), (ICAO: EETN) ligt ongeveer 5 kilometer van het stadscentrum, aan de oostelijke oever van het meer Ülemiste.
- Estonian Air vliegt onder meer naar Brussel (Zaventem) en Amsterdam (Schiphol).
- SAS via Kopenhagen
- Lufthansa via Frankfurt
Per trein
[bewerken]Per auto
[bewerken]Per bus
[bewerken]Per boot
[bewerken]Er zijn frequente en snelle veerverbindingen met Helsinki.
Rondreizen
[bewerken]Per openbaar vervoer
[bewerken]Per fiets
[bewerken]Per taxi
[bewerken]Te voet
[bewerken]Bekijken
[bewerken]Als je echt het Tallinn van vroeger wil leren kennen moet je zeker de oude binnenstad bezoeken. Enkele tips:
- Het Raadhuisplein
- Het Pikk Jalg-straatje (Nederl: lang been)
- De Alexander Nevski-kathedraal
- Toompea-kasteel Toompea loss
- Kiek in de kök - dit is een toren met een verhaal.
Musea
[bewerken]- Kumu Art Museum - Het gebouw werd ontworpen door de Finse architect Pekka Vapaavuori. Een topmuseum voor hedendaagse kunst.
- Kadriorg Art Museum - Het museum vertoont oude kunst in een paleis dat in 1718 werd gebouwd door de Russische tsaar Peter de Grote. Er is o.a. werk te bewonderen van Vlaamse meesters zoals Pieter Breughel de Jongere.
Doen
[bewerken]Meistrite Hoov is een doodlopend niet-toeristisch straatje in de oude binnenstad, waar verschillende ambachtslui hun kunnen tonen. Sowieso is het rondlopen door de middeleeuwse stad Tallinn een lust voor het oog. Hoewel een groot gedeelte van de stad in de Tweede Wereldoorlog is verwoest, werd veel in de oude stijl hersteld.
Bezoek de stadsomwalling met haar 26 bewaard gebleven torens. Al deze torens hebben ook een (vreemde) eigen naam en de meeste torens zijn te bezichtigen. Zo is de Kiek in de Kök-toren, wat letterlijk kijk in de keuken betekent, omgebouwd tot een museum waar je de oude wapens en martelwerktuigen kunt zien.
Leren
[bewerken]Werken
[bewerken]Kopen
[bewerken]Sinds 1 januari 2011 is de nationale munt, de Estse Kroon, vervangen door de euro (€).
- Viru Centre - Dit winkelcentrum aan de Ringlaan is een overdekt winkelparadijs.
Eten
[bewerken]Tallinn is niet goedkoop, in elk geval niet ten opzichte van de beide andere Baltische hoofdsteden Riga en Vilnius. Reken op West-Europese prijzen. Restaurantjes zijn in de binnenstad her en der te vinden, en er is voor elk wat wils. Een grote hoeveelheid restaurants vind je onder meer aan de Raekoja platz (het plein in het hart van de stad), en in de straat Viru, die loopt van de stadspoort naar het eerder genoemde plein loopt.
Budget
[bewerken]Gemiddeld
[bewerken]Olde Hanse, een zeer toeristisch restaurant waar het eten wordt opgediend door obers in middeleeuwse kledij. Kandelaars en stevige houten tafels horen hierbij, net zoals het handen wassen, dat door twee lokale schoonheden wordt uitgevoerd.
Als je de straat, waar de Olde Hanse gevestigd is, verder uit loopt (met je rug naar het plein) kom je bij veel gezelligere kleine restaurantjes waar minder voor de toeristen gedaan wordt, maar waar het eten goed smaakt.
Duur
[bewerken]Drinken
[bewerken]Overnachten
[bewerken]Budget
[bewerken]Gemiddeld
[bewerken]Duur
[bewerken]- The Tree Sisters - Hotel in de oude binnenstad. Charmant gerestaureerde koopmanshuizen uit de 14de eeuw die door middel van gangen met elkaar verbonden zijn. De kamers hebben alle mogelijke comfort.
Veiligheid
[bewerken]Gezondheid
[bewerken]Contact
[bewerken]De taal van de Esten is het Ests, maar in het Engels en het Duits kan je eveneens terecht met je vragen.
Dagelijks leven
[bewerken]Rondom
[bewerken]- Niet ver van Tallinn, even ten oosten van de stad, ligt het Nationaal Park Lahemaa. Je kunt hier goed fietsen, er is mooie natuur te bewonderen (kustlijnen, moerassen, enorme zwerfkeien), er zijn enkele schilderachtige plaatsjes te bekijken en te fotograferen, en enkele landgoederen die je ook van binnen kunt bewonderen.
Hoofdsteden in Europa |
---|
Amsterdam · Andorra la Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb |