Wikipedia:Wanneer extern linken
Overzicht beheerpagina's |
---|
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen |
|
Zie ook Artikelen bewerken |
Wanneer moet je extern linken? Een algemene richtlijn is om het niet té vaak en té veel te doen. Als de website waarnaar de link verwijst een artikel is, geschiedenis over het onderwerp bevat of een overzichtspagina van het onderwerp is, dan zou Wikipedia dat eigenlijk in een eigen artikel moeten verwerken, in plaats van alleen extern te linken. Externe links in de tekst opnemen is in principe niet toegestaan, tenzij de link in een voetnoot staat, als officiële website in een infobox of in een apart kopje 'Externe link(s)' onderaan de tekst.
Informatie uit externe link naar artikel brengen
[bewerken | brontekst bewerken]Wanneer de inhoud van de website waar je naar zou willen verwijzen rechtenvrij is (in de zin dat er geen auteursrechten op rusten of er expliciete toestemming bestaat voor overname), overweeg dan de inhoud te kopiëren en te wikificeren (dat wil zeggen: de nodige interne links aanbrengen en aan ons formaat aanpassen). Is het niet rechtenvrij, dan kun je de inhoud toch gebruiken in een herschreven vorm. Haal de kale feiten eruit en maak er een nieuw artikel van (in je eigen woorden, want op hún tekst ligt auteursrecht). Je moet dan later wel de bron van de feiten in het artikel vermelden. Een alternatief is de link op de Overlegpagina te plaatsen, met een verklaring erbij, zodat iemand anders dat werk kan doen.
Externe links bij bekende personen
[bewerken | brontekst bewerken]Links naar de eigen website van bekende personen zoals popmuzikanten, filmsterren en dergelijke zijn in principe welkom. Dat geldt niet voor links naar pagina's op sociale netwerken (Facebook, Twitter, Instagram, e.d.). Daarnaast kan een link naar de officiële fanclub (nationaal en/of internationaal) soms nuttig zijn. Persoonlijke of niet-officiële fansites worden vrijwel altijd verwijderd, met als argument dat er gevaar voor wildgroei is; dat er anders op een gegeven moment tientallen fansites worden gelinkt. Als er echt goede argumenten zijn om een link van deze categorie toe te voegen, maak dat dan duidelijk op de overlegpagina.
Uitzonderingen
[bewerken | brontekst bewerken]Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook. Hieronder een overzicht.
Alleen direct gerelateerde links
[bewerken | brontekst bewerken]Externe links die direct over het onderwerp van het artikel gaan kunnen een meerwaarde aan het artikel geven. Denk bijvoorbeeld aan een link naar de website van de gemeente bij een artikel daarover of een link naar de website van een bedrijf waar een artikel over gaat.
Links naar fora, weblogs, discussiegroepen, eigen websites en dergelijke zijn niet gewenst. Ook startpagina's en links naar zoekresultaten zijn niet gewenst.
Homepage
[bewerken | brontekst bewerken]Het kan wenselijk zijn de homepage van een bekend persoon onderaan het artikel over die persoon te zetten. Plaats dan bij voorkeur een link die direct verwijst naar een relevante bladzijde op de externe homepage die met het artikel te maken heeft. Is er bijvoorbeeld een artikel over een politicus, dan kan er een link naar zijn/haar homepage gelinkt worden. Maar een link naar een gerelateerd onderwerp, zoals de hoofdpagina van de website van de partij van de betreffende politicus, is dan weer niet gewenst.
Dus als we bijvoorbeeld een artikel schrijven over een politicus genaamd Jan Klaassen, dan zou daar wel een link naar www.partij.org/politici/Jan_Klaassen.html of www.janklaassen.com kunnen komen, als daar een biografie zou staan van meneer Klaassen.
Niet-encyclopedische informatie
[bewerken | brontekst bewerken]Ook als het materiaal niet in het concept of formaat van een encyclopedie past, kan er extern gelinkt worden. Bijvoorbeeld een persuasief (overredend) betoog, didactisch materiaal (denk aan cursussen met een lessenstructuur en interactieve oefeningen), iets audiovisueels als een beroemde toespraak (die je vanwege het auteursrecht niet mag overnemen en ook niet zomaar in eigen woorden kunt herschrijven) etc. Wanneer het materiaal inhoudelijk relevant is bij een bepaald artikel dan is er niets op tegen om ernaar te linken.
Eigen websites
[bewerken | brontekst bewerken]Linken naar websites die je zelf beheert is in principe niet de bedoeling. Soms is er echter een reden dat wel te doen, bijvoorbeeld als je een artikel schrijft over een onderwerp waarover jouw website belangrijke achtergrondinformatie bevat die niet op Wikipedia past en niet elders op internet te vinden is, of wanneer jij de beheerder bent van de persoonlijke pagina van iemand over wie jij het biografische artikel schreef.
Stel je daarbij altijd de vraag wat jouw website voor meerwaarde heeft voor een link in een encyclopedisch artikel en houd je aan de hierboven omschreven algemene richtlijnen. Omdat je zelf nooit neutraal kunt zijn over je eigen website, is het misschien een goed idee de link op de overlegpagina achter te laten, met een korte redenering wat de link toevoegt, zodat een andere gebruiker hem kan bekijken en er in ieder geval intersubjectiviteit ontstaat.
Uitzondering voor media
[bewerken | brontekst bewerken]Media zoals afbeeldingen, video en geluidsbestanden zijn natuurlijk heel welkom op deze Wikipedia, maar extern linken naar een illustratie, foto, video of geluidsbestand (dieplinken) is onwenselijk, omdat zo'n mediabestand op termijn kan verdwijnen. Dieplinken naar een bestand op een andere website is bovendien juridisch problematisch.[1] Het is niet mogelijk om inline te linken (hotlinken) naar externe media. Beter is het om de illustratie naar Wikipedia te uploaden, zie daarvoor Help:Uitleg. Dit kan uiteraard alleen als de media rechtenvrij zijn of met een vrije licentie gelicenseerd zijn. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om onder de externe links een link te plaatsen naar de webpagina met de afbeelding. Zie ook de regels voor het gebruik van media.
Samenvattend
[bewerken | brontekst bewerken]Kortom, alle informatie op het web buiten Wikipedia die we waardevol genoeg vinden om een link mee te maken zou in de Wikipedia zelf moeten worden opgenomen. Externe links moeten de kers op de slagroom zijn, het artikel zelf de taart.
Wat te doen bij een onbereikbare externe link?
[bewerken | brontekst bewerken]Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Arnoud Engelfriet, Dieplinken, Ius mentis.