Naar inhoud springen

Wikipedia:Snelcursus (Externe links)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina is (voorlopig) niet in gebruik
Deze pagina maakte onderdeel uit van een oudere versie van Wikipedia:Snelcursus.

Als je naar een website buiten Wikipedia wilt linken, moet dat bijna altijd onder een "Externe links" kopje aan het einde van het artikel. Vermijd een externe link als hetzelfde is te bereiken met een interne link naar een Wikipedia-artikel. Op Wikipedia zijn we zeer spaarzaam met externe links. Meer informatie over gelegenheden wanneer je zou kunnen linken naar externe pagina's vind je op de pagina Wikipedia:Wanneer extern linken.

De beste soort link bevat in de meeste gevallen een beschrijving achter het adres.Deze beschrijving verschijnt als de titel van de link bijvoorbeeld Google zoekmachine. Om zo'n link te maken typ je een link en de omschrijving, gescheiden door een spatie met enkele rechte haken eromheen:

[http://www.google.com Google zoekmachine]

Als ze onder externe links staan, moeten de links bullet-point format onder elkaar staan:

==Externe links==
*[http://www.google.com Google zoekmachine]

Andere manieren om te linken

[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee andere manieren om een externe link te maken.

Enkele rechte haken om de link heen zetten zonder omschrijving...

[http://www.google.com]

...zal de link als een getal tussen haken laten zien, zoals dit: [1]. Dit formaat wordt meestal gebruikt om bronnen te citeren in een artikel. Het lijkt op een voetnoot, dus kan je het het beste zo gebruiken (bijvoorbeeld meteen na een citaat of een bewering die een bron nodig heeft.). Vermijd dit: "Volgens [2] was de laatste volle maan van het tweede millennium op 11 december 1999."

En als laatste kan je gewoon de URL voor de URL pagina die je wilt linken intikken:

http://www.google.com

De wiki zal deze tekst automatisch als een link behandelen (zoals met de URL hierboven) en zal het ruwe webadres laten zien, met inbegrip van het "https://" deel. Het is aanbevolen dat je dit formaat niet vaak gebruikt, omdat ruwe URLs lelijk zijn en vaak niet duidelijk maken wat de site eigenlijk is.

Test wat je geleerd hebt in de zandbak
Vervolg de snelcursus met overlegpagina's